تبیان، دستیار زندگی

عدم تعادل هورمونی در اثر عادات غلط

بسیاری از عادات غلط روزانه باعث عدم تعادل هورمونی می شوند، بدون این که شما از آنها خبر داشته باشید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 
عدم تعادل هورمونی

هورمون ها نقش بسیار مهمی در بدن شما دارند و باعث تحریک رشد سلول و بسیاری از فرایندهای شناختی می شوند. نقش هورمون ها در متابولیسم و فرایند رشد نیز شناخته شده است و بنابراین تعادل هورمونی در سلامت کلی بدن شما تاثیر گذار است.

در عوض عدم تعادل هورمونی منجر به زنجیره ای از واکنش های منفی در بدن شما می شود که اگر کنترل نشوند، می توانند انواع بیماری ها را به همراه داشته باشند.

در اینجا عادات غلطی که روزانه تکرار می کنید و خود را در معرض عدم تعادل هورمونی قرار می دهید، معرفی شده اند:

کم خوابی: کم خوابی یا خواب کمتر از ساعات توصیه شده به طور قابل توجهی شما را در معرض اختلالات هورمونی قرار می دهد. در واقع چرخه خواب بیداری نیازمند ترشح هورمون های خاصی بخصوص در زنان است و عدم تعادل هورمونی می تواند علاوه بر اختلالات خواب، شما را دچار خلق و خوی پایین کند، سطح قند خونتان را افزایش دهد و منجر به افزایش وزن شود.

رژیم غذایی کم چرب: قطع کردن تمام منابع چربی از رژیم غذایی یکی از بدترین اقداماتی است که می توانید انجام دهید تا وزن کم کنید. اگرچه چربی ها کالری بالایی دارند ولی قطع کامل آنها به نفع بدن نیست. چربی های سالم مانند اسیدهای چرب امگا ۳، در تنظیم هورمون هایی نظیر استروژن و پروژسترون موثر است. محدود کردن این چربی ها منجر به افزایش وزن و دوره های قاعدگی نامنظم و ایجاد کیست در زنان می شود.

بی تحرکی: عدم فعالیت بدنی بر توازن هورمونی مردان و زنان تاثیر می گذارد. ورزش منجر به ترشح اندورفین می شود؛ ماده شیمیایی که در مغز آزاد می شود و به شما احساس شادی و رضایت می دهد.

مصرف غذاهای فراوری شده: گوشت های به شدت پردازش شده و دیگر محصولات فراوری شده سرشار از مواد شیمیایی هستند که با گذشت زمان باعث عدم تعادل هورمونی می شوند و مشکلات متابولیک یا حتی سرطان ها را به همراه دارند. این غذاها منجر به افزایش سطح کورتیزول می شوند؛ ماده شیمیایی که با استرس، افسردگی و تحریک پذیری مرتبط است.

استفاده بیش از حد از محصولات ضدعفونی کننده: مطالعات ثابت کرده اند که استفاده بیش از حد از این محصولات می توند منجر به تغییر تعادل بین باکتری های خوب و بد شود و سیستم ایمنی شما را تضعیف کند. علاوه بر این، مواد شیمیایی موجود در این محصولات با خطر ابتلا به التهاب همراه است. ترکیبات موجود در این محصولات همچنین منجر به تاثیر روی سطوح استروژن و هورمون های تیروئید می شود.

ورزش بیش از حد: افراط و تفریط در ورزش هر دو برای بدن مضر هستند. فعالیت بدنی بیش از حد در این میان منجر به افزایش سطح هورمون استرس یا همان کورتیزول می شود. با گذشت زمان، ورزش بیش از حد منجر به تداخل در هورمون هایی می شود که چرخه باروری و قاعدگی را تنظیم می کنند.

چگونه تعادل هورمونی بدن را حفظ کنیم؟

بدن ما اکوسیستم شکننده‌ای دارد که باید بدرستی از آن مراقبت شود. چیزهایی که می‌خوریم و عادات سالم و ناسالم همگی بر سلامت کلی بدن از جمله تعادل هورمونی آن تاثیر می‌گذارد. برای حفظ شرایط سلامت و بویژه تعادل هورمونی بدن به این موارد توجه کنید.

تستوسترون

هورمون مردانه تستوسترون بر انرژی و میل جنسی فرد تاثیر می‌گذارد و در تقویت استخوان‌ها و قدرت ماهیچه‌ای نیز نقش دارد. رژیم غذایی نقش مهمی در میزان این هورمون در بدن دارد. فرآورده‌های سویا مثل دانه‌های سبز سویا و توفو یا خمیر سویا، آرد سفید و مصرف الکل می‌تواند سطح این هورمون را در بدن کاهش دهد. در مقابل، انواع انگورها، ماهی تن، انار و تخم‌مرغ ازجمله مواد غذایی است که تستوسترون را افزایش می‌دهد.

استروژن

رژیم غذایی در تعادل این هورمون زنانه که سیکل قاعدگی را کنترل و از استخوان‌ها در هردو جنس زن و مرد محافظت می‌کند نیز نقش مهمی دارد. تثبیت وزن بدن می‌تواند به حفظ تعادل این هورمون کمک کند به این معنا که کاهش وزن، تولید این هورمون را کاهش می‌دهد، درحالی که میزان بالای این هورمون با چاقی مرتبط است. مصرف غلات کامل، سویا، میوه‌های تازه و سبزیجات بویژه بروکلی و گل کلم به تعادل سطح استروژن بدن کمک می‌کند.

آدرنالین

این هورمون نیز با استرس مرتبط است و انرژی ما را در شرایط جنگ و گریز فراهم می‌کند. اما میزان زیاد آدرنالین در شرایطی که ما با خطری مواجه نیستیم می‌تواند مضر باشد. زیاد بودن این هورمون در بدن سرگیجه، تحریک‌پذیری و بی‌قراری و دیگر علائم اضطراب را به دنبال دارد. بهترین راه حفظ تعادل این هورمون کنترل استرس است. برخی راه‌های طبیعی کنترل استرس، فعالیت بدنی، تنفس عمیق، نوشیدن نوشیدنی‌های داغ یا فقط گوش دادن به صداهای محیط را شامل می‌شود.

کورتیزول

کورتیزول، هورمون دیگری است که با استرس ارتباط دارد. کورتیزول همچنین بر میل جنسی، سیستم ایمنی و هضم غذا تاثیر می‌گذارد.

اما افزایش مزمن این هورمون سرکوب سیستم ایمنی، کاهش میل جنسی، افزایش فشارخون و عوارضی مثل چاقی و آکنه پوست را به دنبال دارد. کنترل استرس می‌تواند سطح این هورمون را نیز همانند آدرنالین تنظیم کند.

انسولین

تمرینات ورزشی مناسب با افزایش حساسیت بدن به انسولین سطح این هورمون را بویژه در افراد دیابتی کنترل کرده و سطح قند خون را کاهش می‌دهد. باید توجه داشت که فعالیت بدنی زیاد بدون تنظیم دقیق قند خون به افت قند خون منجر شده و مشکلات جدی برای سلامت ایجاد می‌کند.

فراوری: نیره ولدخانی - بخش سلامت تبیان

منابع:

آوای سلامت

جام جم
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.