تبیان، دستیار زندگی
هر سال خیل عظیمی از حجاج بیت الله الحرام در مناسک حج و عمره برای زیارت به غار حرا می روند. اما چرا برخی از فرقه ها و مذاهب اسلامی رفتن به غار حراء را بدعت می دانند؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا رفتن به غار حراء بدعت است؟

هر سال خیل عظیمی از حجاج بیت‌الله الحرام در مناسک حج و عمره برای زیارت به غار حرا می‌روند. اما چرا برخی از فرقه‌ها و مذاهب اسلامی رفتن به غار حراء را بدعت می‌دانند؟ در حالی که برای شیعیان یکی از مهم‌ترین زیارت‌های حج و عمره به حساب می‌آِید.

بخش قرآن تبیان

غار حرا، مکه

به گزارش تبیان از خبرنگار ایسنا، برخی افراد که شناخت درستی از دین ندارند، با ایجاد شبهاتی در مسائل و مناسک دینی و حج، درصدد هستند میان مسلمانان تفرقه ایجاد کنند؛ مثلا یک مورد این که می‌گویند چرا مسلمانان، بویژه شیعیان، به زیارت «غار حراء» می‌روند، در حالی‌ که در روایات چنین زیارتی وارد نشده است؟

با توجه به آغاز اعزام زائران کشورمان به سرزمین وحی و نزدیک بودن مناسک حج، خبرگزاری ایسنا درصدد برآمد تا با مراجعه به حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت، پاسخ برای این شبهه بیابد.

«پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) قریب به ۱۵ سال در غار حراء به عبادت خدا و راز و نیاز پرداخت و سال‌ها در ماه‌های مختلف در آنجا معتکف بوده و در آنجا امین وحی او را به رسالت از جانب خدا مفتخر ساخت و نور وحی و جبرئیل امین را در آن نقطه مشاهده کرد. بنابراین آن مکان به وجود او متبرک شده است و زیارت چنین مکانی و اقامه نماز در آنجا نوعی تبرک جویی به آثار پیامبر(ص) است و تبرک به آثار انبیا به ‌ویژه اثری که با تن مبارک آن حضرت در تماس بوده حتی از سوی وهابیان نیز پذیرفته شده است، بنابراین رفتن به آن نقطه و اقامه دو رکعت نماز به عنوان تبرک مطابق اصول اسلام است، چنان‌که قرآن می‌فرماید: "وَ اتَّخِذُوا مِنْ مَقامِ إِبْراهِیمَ مُصَلًّی"؛ «از جایگاه توقف ابراهیم برای خود نمازگاهی انتخاب کنید». (بقره: ۱۲۵)

رفتن به غار حرا علاوه بر تبرک خود آموزنده یک اصل عقیدتی است و آن اینکه زندگی در غار، زندگی یک عابد در کوهسارهاست و چنین محیطی نمی‌تواند کسی مانند پیامبر و کتابی مانند قرآن را به بار آورد، زیرا پرورش شخصی مانند رسول خدا علاوه بر استاد و کتاب و منبع نیاز به یک محیط علمی دارد که بتواند چنین معارف بلند و احکام استوار و تاریخ صحیح و اخلاق متینی را تحویل جامعه بدهد.

از آنجا که غار حراء فاقد این شرایط است، این گواه بر این است که این کتاب و سخنان او میوه محیطی دیگر است نه محیط غار حراء.

بنابراین اولا رفتن به غار حرا بدعت نیست؛ زیرا تبرک به آثار پیامبر از مسلمات اسلام است، بالاخص اثری که با بدن پیامبر(ص) در تماس بوده است ثانیاً رفتن به غار حرا بسیار آموزنده و سبب تحکیم عقیده اسلامی است قرآن مجید به این حقیقت در ضمن آیه‌ای اشاره می‌کند:" قُلْ لَوْ شاءَ اللَّهُ ما تَلَوْتُهُ عَلَیکُمْ وَ لا أَدْراکُمْ بِهِ فَقَدْ لَبِثْتُ فِیکُمْ عُمُراً مِنْ قَبْلِهِ أَفَلا تَعْقِلُونَ" (یونس: ۱۶)

بگو: اگر خدا می‌خواست من این آیات را بر شما نمی‌خواندم و (خداوند) از آن آگاهتان نمی‌کرد؛ چه اینکه مدت‌ها پیش از این در میان شما زندگی نمودم؛ (و هرگز آیه‌ای نیاوردم) آیا نمی‌فهمید؟»


منبع: ایسنا