تبیان، دستیار زندگی
آمارهای رسمی نشان می دهد که روند صدور پروانه های ساختمانی به عنوان شاخص پیش نگر رونق ساخت مسکن در ایران طی ۲فصل پیاپی تابستان و پاییز سال گذشته مثبت شده است که می تواند نشانه هایی از رونق در بخش تولید مسکن قلمداد شود؛
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کورسوی رونق ساخت و ساز در شهرهای ایران

آمارهای رسمی نشان می‌دهد که روند صدور پروانه‌های ساختمانی به‌عنوان شاخص پیش‌نگر رونق ساخت مسکن در ایران طی ۲فصل پیاپی تابستان و پاییز سال گذشته مثبت شده است که می‌تواند نشانه‌هایی از رونق در بخش تولید مسکن قلمداد شود؛

بخش اقتصاد تبیان
مسکن

به گزارش تبیان به نقل از روزنامه همشهری ،هرچند این شاخص نسبت به 4سال قبل هنوز فاصله دارد و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای ساخت مسكن در مناطق شهری با تردید مواجه هستند.به گزارش همشهری، تازه‌ترین آمارهای بانك مركزی حكایت از آن دارد كه تعداد پروانه‌های ساختمانی در تابستان و پاییز سال گذشته نسبت به فصل مشابه سال قبل آن در مناطق شهری ایران به‌ترتیب به 27هزار و 400 و 23هزار و 500 فقره رسیده كه رشدی 9.2و 17.6درصدی را نشان می‌دهد.

این گزارش می‌افزاید: با وجود مثبت‌شدن تعداد پروانه‌های ساختمانی در تابستان و پاییز سال گذشته بعید به‌نظر می‌رسد تعداد كل پروانه‌های صادر شده در كل سال گذشته از میزان سال قبل آن فراتر رود. براساس آمارهای رسمی بانك مركزی تعداد كل پروانه‌های ساختمانی صادر شده در سال91 بالغ بر 186هزار و 800فقره بوده و در سال بعد با كاهش 7.6درصدی به 172هزار و 700فقره رسیده است.

روند نزولی تعداد پروانه‌های ساختمانی در سال‌های بعد هم با شیب تندتری ادامه داشته به‌گونه‌ای كه در سال93 تعداد پروانه‌ها با كاهش 32.1درصدی به 117هزار و 200فقره و در سال94 نیز با افتی 13.4درصدی به 101هزار و 500فقره رسیده است. در 9‌ماه نخست سال 95هم 78هزار و 400فقره پروانه ساختمانی در كل مناطق شهری ایران صادر شده كه باید منتظر آمارهای بعدی بانك مركزی ماند و دید آیا روند مثبت صدور پروانه‌های ساختمانی در زمستان سالی كه گذشت، تكرار شده است یا نه؟

افزایش سرمایه‌گذاری

براساس آمارهای رسمی بانك مركزی تعداد كل پروانه‌های ساختمانی صادر شده در سال91 بالغ بر 186هزار و 800فقره بوده و در سال بعد با كاهش 7.6درصدی به 172هزار و 700فقره رسیده است.

روی دیگر سكه تولید مسكن در مناطق شهری ایران اما معنای دیگری دارد به‌نحوی كه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در ساختمان‌های جدید مناطق شهری در حالی طی سال‌های91 تا 93 به‌ترتیب 54.7، 23.1و 7.5درصد مثبت بوده كه این روند كاهشی باعث شده در سال94 میزان سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در سال94 با 13.5درصد نسبت به سال قبل آن كاهش یابد.

افزون بر اینكه میزان سرمایه‌گذاری انجام شده توسط بخش خصوصی در دو بخش مراحل ساخت شامل ساختمان‌های شروع‌شده، ساختمان‌های نیمه‌تمام و ساختمان تكمیل‌شده از یك سو و بر حسب توزیع جغرافیایی شامل كلانشهر تهران، شهرهای بزرگ و سایر مناطق شهری ایران در پاییز سال گذشته، منفی گزارش شده است. به‌گونه‌ای كه در فصل بهار سال گذشته میزان سرمایه‌گذاری فعالان بخش خصوصی در كل مناطق شهری ایران برای تولید مسكن 22.7درصد، در تابستان 10.6درصد و در پاییز نیز 7.9درصد كمتر از فصول مشابه سال قبل آن‌شده‌است.

هوای بهاری در بازار معاملات

رشد معاملات مسكن در اردیبهشت‌ماه امسال، امید مقامات دولتی به رونق بازار معاملات مسكن را در ماه‌های آینده افزایش داده است. براساس گزارش تحولات بازار مسكن شهر تهران در اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۶، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسكونی شهر تهران به 416 هزار واحد مسكونی رسید كه نسبت به ‌ماه مشابه سال قبل 46 درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنین متوسط قیمت خرید و فروش یك مترمربع زیربنای واحد مسكونی معامله شده ازطریق بنگاه‌های معاملات ملكی شهر تهران در اردیبهشت‌ماه سال‌جاری، 345میلیون ریال بود كه نسبت به‌ماه مشابه سال قبل 75 درصد افزایش نشان می‌دهد. عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی به استناد آمارهای معاملات مسكن در 2ماه نخست سال‌جاری گفته است:

تمام آمارهای پیش نگر نشان می‌دهد كه در آستانه رشد خوب در بازار مسكن قرار داریم، البته رونق به معنی افزایش قیمت مسكن به هیچ وجه صحت ندارد و قیمت مسكن افزایش نخواهد یافت. ثبت رشد منفی 17درصدی بخش ساختمان در 9‌ماه نخست سال گذشته از یك سو و مثبت‌شدن رشد صدور پروانه‌های ساختمانی در 2فصل پیاپی تابستان و پاییز سال گذشته، نشانه‌هایی از بیم و امید در بخش تولید مسكن به شمار می‌آید،

با این حال هنوز میزان سرمایه‌گذاری در بخش ساختمان و مسكن با انتظارات فعالان این بخش در سال‌های گذشته همخوانی ندارد؛ هرچند روند قیمت مسكن در این سال‌ها به نفع خریداران واقعی و مصرف‌كنندگان تمام‌شده اما بسیاری از صنایع مرتبط با صنعت ساختمان افت فعالیت را شاهد بوده‌اند. آیا سال96 سال خروج غیرتورمی بازار مسكن و ساختمان از ركود ساخت‌وساز در كشور خواهد بود؟

منبع: روزنامه همشهری