تبیان، دستیار زندگی
یک گزارش درباره عملکرد مجریانی که در حوزه های مختلف برنامه اجرا می کنند. پراکندگی اجرا به کیفیت کارشان لطمه نمی زند؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : احمد رنجبر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آچار فرانسه های اجرا

یک گزارش درباره عملکرد مجریانی که در حوزه های مختلف برنامه اجرا می کنند. پراکندگی اجرا به کیفیت کارشان لطمه نمی زند؟

احمد رنجبر –بخش سینما و تلویزیون تبیان
امیرحسین مدرس

ابتدا کارنامه شاخص ترین مجریان بررسی شده و در ادامه وضعیت کلی آن ها مورد ارزیابی قرار گرفته است که مشخص می شود تغییر ژانر روی جایگاه شان تاثیر منفی دارد.

امیرحسین مدرس

تنوع برنامه: در کارنامه مدرس اجرای برنامه با موضوعات مختلف دیده می شود: «نیم رخ ها»، «کوله پشتی»،« قرار بی قراران»، «ما ایرانی ها» ، «ساعت 25» ، «شهر فرش» و «سین مثل سریال».

کیفیت اجرا: امیر حسین مدرس در اجرای ژانرهای های مختلف موفق عمل کرده ؛ بر قواعد اجرا مسلط است و دایره واژگانش بالا است. تخصصی ترین برنامه اش «ساعت 25» است که از سبقه موسیقایی اش استفاده کرده. اجرای برنامه تبلیغاتی «شهر فرش» عجیب ترین انتخاب اوست.

جایگاه: مدرس جزو مجریان خوب تلویزیون است اما پراکندگی در اجرا او را در میانه نگه داشته و تبدیل به «چهره خاص» نکرده.

مژده لواسانی

تنوع برنامه: نوروز امسال دو بار در تلویزیون دیده شد؛ بعد از ویژه برنامه تحویل سال شبکه یک، در همین شبکه مجری «بوی عیدی» شد که محورش گفت و گوهایی فان با چهره ها است. وجه غالب برنامه های مژده لواسانی اجتماعی - خانوادگی است؛« به خانه برمی‌گردیم» ،«عصر خانواده»، «روز از نو».«کافه سؤال» و «رو به راه» تاک شو هستند و «جزیره  مجنون» که اواخر سال پیش پخش شد، درباره راهیان نور  است.

کیفیت اجرا: لواسانی بخوبی گلیمش را از آب بیرون می کشد و می تواند گفت و گویی استاندارد با مهمانش انجام دهد.

جایگاه: سال پیش در «سه ستاره» بهترین مجری شد اما تصور تبدیل خانم لواسانی به سلبرتی اجراخوش باوری است.

شهرام شکیبا

تنوع برنامه: نخستین تجربه مهم تلویزیونی شهرام شکیبا در برنامه « قند پهلو» و در قامت کارشناس رقم خورد و در ادامه با پیشنهاد اجرا مواجه شد و در مدت کوتاهی همه جور برنامه را پذیرفت. تازه ترین مورد ویژه برنامه انتخاباتی «اثر انگشت» است که دو شب در هفته روی آنتن می رود.پیش تر برنامه خانوادگی «خوبی از خودتونه »، برنامه تبلیغاتی «چه خبر از جزیره؟»، برنامه اجتماعی «شبکه ما» و مسابقه «ثانیه‌ها» را اجرا کرده بود.

کیفیت اجرا: تفاوتی میان اجرای شکیبا در برنامه های مختلف وجود ندارد. برگ برنده اش سبقه ادبی و مطبوعاتی است.

جایگاه: جزو مجریان متوسط است و بین مخاطب به شهرت و محبوبیت نرسیده.

شهریار ربانی

تنوع برنامه: از برنامه صبحگاهی شبکه ورزش شروع کرد و بعد از آن مجری برنامه اجتماعی «کوچه باغ» شد. برنامه سینمایی «سینمایش» و برنامه مذهبی «شهر باران» دیگر تجربیات اوست. بعد از آن «صفر تا صد» یا همان تخته گاز ایرانی را اجرا کرد و نوروز 95 مجری «آقای گزارشگر» شد. برنامه علمی «چرخ» دیگر تجربه او در مجری گری است.

کیفیت اجرا: به مرور اجرای شهریار ربانی بهتر شد اما همچنان «سینمایش» بهترین اجرای اوست. در دیگر برنامه ها معمولی است و نکته ویژه ای در کار او دیده نمی شود.

جایگاه: شهریار ربانی هم جزو مجریان متوسط تلویزیون است و پتیانسیل چهره شدن ندارد.

دیگران

به این جمع نام های دیگری می توان اضافه کرد. علی درستكار از مجریان باسابقه است که عمده اجراهایش برنامه های دینی و  فلسفی است؛ مثل «این شب ها»‌و«وارث». در کارنامه او برنامه علمی «دانه» و «پرتو» هم دیده می شود که البته اجرایش در این دو حوزه به اندازه برنامه های دینی موفق نبوده. محمد سلوکی که با «نیمرخ» شناخته شد، برنامه‌های مختلف اجتماعی اجرا کرده و در سال های اخیر به عنوان مجری «سین مثل سریال» ، برنامه های تبلیغی  و برنامه اقتصادی «مثبت و منفی پنج » در تلویزیون حاضر بوده.  تنوع کیفی در کارنامه بهمن هاشمی کم است اما زیاد در تلویزیون دیده می شود که عمدتا در سال های اخیر برنامه های تبلیغی است. صبا راد را هم فراموش نکنیم که سال ها در «به خانه برمیگردیم» مجری بود و یک بار هم «آشپزی مهمونی» را اجرا کرد. او در دوره ای مجری برنامه تخصصی «سینما اکران» شد که عملکرد ضعیفی داشت.

آچار فرانسه بودن خوب است یا ید؟

شاید بعضی ها بگویند مجری نباید در حوزه ای خاص محدود شود و این که می تواند از پس هر برنامه ای بر بیاید امتیازی است بزرگ. نکته قابل تامل این که هیچ کدام از این مجریان همه فن حریف، به جایگاه خاصی در این عرصه نرسیده‌اند. اینجاست که فرق عادل فردوسی پور، احسان علیخانی ،فرزاد حسنی رضا رشیدپور با بقیه مشخص می‌شود. هرکدام از این مجری‌ها زمانی اسمشان سر زبان ها افتاد که خودشان را به عنوان مجری برنامه‌های خاصی به مردم معرفی کردند. قطعا اگر عادل فردوسی پور غیر از فوتبال، دست روی برنامه‌های دیگر می‌گذاشت و مثلا تاک شو یا میزگرد اقتصادی اجرا می‌کرد یا علیخانی، اجرای یک برنامه تخصصی اقتصادی و یا ورزشی را به عهده می‌گرفت، هیچ وقت جایگاهی بین مردم پیدا نمی‌کردند. رشیدپور و ضیا البته اجرای برنامه‌های متفاوت را به عهده گرفتند اما ژانر اصلی اجرایشان را تغییر ندادند و نگذاشتند تلویزیون خیلی راحت از آنها استفاده کند. و یا حسنی اجرای برنامه پزشکی را به این دلیل پذیرفته که برای بازگشت به تلویزیون چاره جز این نداشته و البته بخش اعظمی از موفقیت«اکسیر» به توان مجری است.