تبیان، دستیار زندگی
تاریخ دفاع مقدس به یاد دارد در هشت سال جنگ تحمیلی پشتیبانی های فراوانی را که از سوی راه آهن در عملیات های نظامی انجام می شد؛ راه آهن بیش از ۵ هزار رزمنده دارد و برنامه دومین یادواره سراسری شهدای راه آهن جمهوری اسلامی ایران است که باهدف تقدیر و تجلیل از مق
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

به یاد شهدای راه‌آهن

تاریخ دفاع‌مقدس به یاد دارد در هشت سال جنگ تحمیلی پشتیبانی‌های فراوانی را که از سوی راه‌آهن در عملیات‌های نظامی انجام می‌شد؛ راه‌آهن بیش از ۵ هزار رزمنده دارد و برنامه دومین یادواره سراسری شهدای راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران است که باهدف تقدیر و تجلیل از مقام شهدا و خانواده شهدا برگزار خواهد شد.

فرآوری-بخش فرهنگ پایداری تبیان
به یاد شهدای راه‌آهن

بی‌تردید جایگاه حمل‌ونقل ریلی را در دوران دفاع‌مقدس به‌عنوان یک شریان ارتباطی در پشتیبانی و تدارکات جبهه‌ها نمی‌توان نادیده نگاشت.

شاید بی‌راه نخواهد بود راه‌آهن را در دوران دفاع‌مقدس قدمگاه شهدا دانست، زیرا بر اساس آمار موجود در رسانه‌ها در سال‌های دفاع‌مقدس علاوه بر حمل 4 میلیون تن تجهیزات، امکانات و مایحتاج جبهه‌های جنگ، انتقال حدود 8 میلیون نفر از نیروهای رزمنده ارتش، سپاه و بسیج به مناطق عملیاتی نیز به عهده راه‌آهن بود.

دومین یادواره شهدای راه‌آهن

مراسم دومین یادواره سراسری شهدای راه‌آهن در روز یکشنبه ۲۲ اسفندماه در ساختمان مرکزی راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران واقع در ابتدای خیابان آفریقا برگزار خواهد شد.

مشاور مدیرعامل راه‌آهن در امور ایثارگران از برگزاری دومین یادواره سراسر شهدای راه‌آهن خبر داد و گفت: راه‌آهن بیش از ۵ هزار رزمنده دارد و برنامه دومین یادواره سراسری شهدای راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران است که باهدف تقدیر و تجلیل از مقام شهدا و خانواده شهدا برگزار خواهد شد.

ما بیش از پنج هزار رزمنده راه‌آهن داشته‌ایم که راهی جبهه شده‌اند که شامل حدود ۱۲۰۰ جانباز، ۲۰۹ آزاده، ۲۴۸ شهید و حدود پنج هزار رزمنده می‌شوند. با توجه به این موارد می‌توان گفت که راه‌آهن دستگاهی است که نقش ممتاز چندوجهی در دوران دفاع‌مقدس داشته است

سرهنگ داود عباس‌زاده، مشاور مدیرعامل راه‌آهن در امور ایثارگران از برگزاری دومین یادواره شهدای راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران خبر داد و گفت: این برنامه دومین یادواره سراسری شهدای راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران است که باهدف تقدیر و تجلیل از مقام شهدا و خانواده شهدا برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: راه‌آهن نقش ممتازی در دوران دفاع‌مقدس داشته است؛ ما مدعی هستیم در کنار مجاهدات نیروهای مسلح و جهاد سازندگی دوران دفاع‌مقدس، برجسته‌ترین نقش را راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران داشته است. با توجه به شرایط دوران دفاع‌مقدس که در آن شرایط جنگ تمام امکانات ما اعم از قطارها و خطوط ریلی در مناطق جنوب و شمال‌غرب به‌شدت تحت خطر قرار داشت راه‌آهن در رابطه با حمل‌ونقل رزمندگان اسلام به‌خوبی نقش‌آفرینی کرده است.

عباس‌زاده با ارائه آماری از تعداد رزمندگان راه‌آهن در مورد فعالیت‌های راه‌آهن در دوران دفاع‌مقدس گفت: ضمن این خدمات، راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران کارگاه‌هایی را داشت که به شکلی طراحی‌شده بودند که در آن، مهندسین و کارکنان به ساخت و تعمیر ابزارهای جنگی می‌پرداختند. در کنار تمام این تفاسیر، بسیاری از کارمندان راه‌آهن در قالب رزمنده به جبهه اعزام و شهید شدند. ما بیش از پنج هزار رزمنده راه‌آهن داشته‌ایم که راهی جبهه شده‌اند که شامل حدود ۱۲۰۰ جانباز، ۲۰۹ آزاده، ۲۴۸ شهید و حدود پنج هزار رزمنده می‌شوند. با توجه به این موارد می‌توان گفت که راه‌آهن دستگاهی است که نقش ممتاز چندوجهی در دوران دفاع‌مقدس داشته است.

فرمانده مرکز مقاومت بسیج راه‌آهن با اشاره به برنامه‌های دومین یادواره شهدای راه‌آهن بیان کرد: در این مراسم یک نماینده از تمام خانواده‌های شهدای سراسر کشور که به نحوی از شهدای راه‌آهن محسوب می‌شوند دعوت می‌کنیم تا در این یادمان شرکت کنند. در این یادمان ضمن تجلیل از عموم خانواده شهدا در نظر داریم تا از خانواده‌هایی که دارای دو یا سه شهید هستند تجلیل کنیم. این مراسم شامل بخش‌های متعددی است و در بخش هنری آن از حامد زمانی و صابر خراسانی برای حضور و اجرای برنامه دعوت‌شده است.

وی از رونمایی کتاب و تله‌فیلم با عنوان «نقش راه‌آهن در طول دفاع‌مقدس» خبر داد و تصریح کرد: همچنین کتاب و تله‌فیلمی با عنوان «نقش راه‌آهن در طول دفاع‌مقدس» تدوین و آماده‌شده است که در روز برگزاری یادواره از آن‌ها رونمایی خواهد شد.

به یاد شهدای راه‌آهن

راه‌آهن جنوب

در طول دوران هشت سال دفاع‌مقدس، راه‌آهن به‌عنوان یکی از مهم‌ترین شریان‌های ارتباطی در تدارک و پشتیبانی از جبهه‌های جنگ بود و بیشتر رزمندگانی که به مناطق جنوب کشور اعزام می‌شدند بیشتر از طریق راه‌آهن جنوب منتقل می‌شدند. همچنین انتقال مجروحان جبهه‌ها به مناطق مرکزی کشور از طریق راه‌آهن انجام می‌شد. پشتیبانی جبهه‌ها و جابه‌جایی تجهیزات و نیروهای نظامی نیز از این طریق بود.

در طول هشت سال دفاع‌مقدس حدود 8 میلیون رزمنده و حدود 4 میلیون تن تجهیزات نظامی توسط راه‌آهن جابه‌جاشده است که نقش عمده این جابه‌جایی‌ها را راه‌آهن جنوب بر عهده داشته است.

علاوه بر این جابه‌جایی‌ها، حدود 2 هزار نفر از همکاران و کارکنان راه‌آهن نیز به جنگ اعزام شدند و تقدیم چندین شهید و 3 مفقودالاثر و 48 جانباز و آزاده بخشی از افتخارات راه‌آهن جنوب در هشت سال دفاع‌مقدس بوده است.

همچنین مقادیر زیادی شن و ماسه از طریق راه‌آهن جابه‌جاشده که صرف ساختن سنگرهای نظامی رزمندگان می‌شد. پس از جنگ نیز بحث واگذاری ماشین‌آلات سنگین به‌منظور بازسازی مناطق جنگی ازجمله کارهای انجام‌شده بود.

با توجه به نقش استراتژیک راه‌آهن در پشتیبانی از جبهه‌ها، راه‌آهن بارها موردتهاجم دشمن قرار گرفت و بمباران شد و راه‌آهن اهواز کانون این بمباران‌ها بود.

در این راستا بخش اعظمی از اماکن و تجهیزات راه‌آهن تخریب شد که پس از جنگ، بازسازی شدند. در این جریان، خط بین اهواز به خرمشهر به طول حدود 121 کیلومتر کاملاً تخریب‌شده بود که بلافاصله بعد از جنگ کاملاً بازسازی شد و ایستگاه جدیدی نیز در خرمشهر تأسیس شد.

خط بین اهواز و خرمشهر در طول 100 روز بازسازی شد و علاوه بر این خط بین خرمشهر به شلمچه نیز راه‌اندازی شد. درواقع باگذشت سه دهه از جنگ می‌توان گفت اقدامات زیادی درراه عمران و آبادانی راه‌آهن صورت گرفته است.


منبع: ایسنا/ایکنا/ تین‌نیوز