چشمها هم از نظر سلامتی و هم از نظر اجتماعی از جمله اعضای اصلی بدن ما محسوب می شوند. با اینکه چشمها جزو اعضای حیاتی ما نیستند، (زیرا افراد زیادی علیرغم نابینایی خود زندگی عادی دارند) اما وجود آنها برای زندگی روزمره ما لازم و ضروری است.
افراد نابینا و کم بینا به استفاده نکردن از حس بینایی و جبران آن با دیگر حس ها عادت کرده اند، اما افرادی که با این وضعیت آشنایی ندارند، باید توجه ویژه ای به چشمهای خود داشته باشند تا ناخواسته با این شرایط مواجه نشوند.
مراقب آینه درونتان باشید
می گویند چشمها آینه درون هستند. هر احساسی در شما از روی چشمها نمایان می شود. فردی که از بینایی خوبی برخوردار است، باید با تمام توان از چشمهای خود مراقبت کند تا سلامت بینایی اش را حفظ کند. اما با توجه به شیوه زندگی امروزی و بویژه رواج روزافزون نمایشگرهای الکترونیکی، محافظت از چشمها در برابر برخی مشکلات روز به روز دشوارتر شده است.
استرس چشمی واقعیتی است که امروزه وجود آن بیش از گذشته احساس می شود؛ اما این تنها مشکلی نیست که میتواند بر سلامتی چشمها اثر بگذارد. چشمها به عنوان اعضایی که از اهمیت بسیاری در زندگی روزمره ما برخوردارند، می توانند دچار بیماری های خوش خیم و یا بدخیم مختلفی شوند. به این دلیل ما نباید از آنها غافل شویم.
در ادامه ی این مقاله، نشانه هایی را به شما معرفی خواهیم کرد که نشان می دهند مشکلی در حال تاثیر بر سلامتی چشمهای شماست.
پردهای جلوی چشمها
برخی افراد احساس می کنند که پرده ای روی چشمهای آنها قرار گرفته و مزاحم دید آنهاست. وجود این پرده از دیدن واضح اشیا ممانعت می کند. به عقیده چشم پزشکان، این موضوع مشکلی بسیار شایع است و شامل ظهور غباری در چشم می شود. این مشکل از بروز آب مروارید حکایت می کند. علیرغم این که آب مروارید بیشتر در میان افراد کهنسال رواج دارد، اما افراد جوان تر نیز می توانند به این بیماری دچار شوند.
زردی چشمها
هنگامی که رنگ زرد در تمام چشم و بویژه در سفیدی آن وجود داشته باشد، نشانگر وجود مشکلی در کبد است که از میزان زیاد بیلی روبین – ماده ای که کبد مستقیما ترشح می کند- در بدن ناشی می شود.
هنگامی که دید شما عادی باشد، اما بطور ناگهانی دچار اختلال بینایی شوید و تنها بصورت جزیی اطراف را ببینید این امر میتواند نشانه وجود تورم در چشمها باشد
وجود جرقه مقابل چشم
هنگامی که حرکات ناگهانی انجام می دهید و یا اینکه به عنوان مثال به سرعت از روی تخت بلند می شوید، تغییر ناگهانی گردش خون میتواند موجب بروز حالت سرگیجه و احساس وجود جرقه هایی در مقابل چشمها شود که این پدیده در واقع از سوی بدن ایجاد می شود.
برخی مشکلات بینایی مانند نزدیک بینی یا آب سیاه چشم (گلوکوم) نیز می توانند موجب بروز این حالت شوند. نشانه های بیماری های مذکور اساساً از طریق این جرقه ها آشکار می شوند و موجب جدا شدن شبکیه از چشم می شوند.
افتادگی پلکها
چین و چروک پوست بویژه در ناحیه صورت، به وفور در افراد مسن دیده می شود و نتیجه طبیعی گذر زمان و انباشتگی ناخالصی ها است. اگرچه افتادگی پلکها میتواند در اثر برخی مشکلات مربوط به سلامت ایجاد شود، اما این مشکل به طور مستقیم با کمبود برخی مواد مغذی در ارتباط است.
یک نوع بیماری به نام پتوز (افتادگی پلک) میتواند بدون ارتباط با سن فرد مبتلا، موجب افتادگی پلکها شود. عوامل دیگری نیز مانند کارکرد نامناسب سیستم ایمنی بدن و یا وجود تومور در ناحیه سر میتواند باعث افتادگی پلکها گردد.
اختلالات بینایی
اختلالات جزیی در بینایی میتواند از خستگی چشمها ناشی شود که دلیل این خستگی نیز زیاده روی در استفاده از نمایشگرهای الکترونیک مانند تلفن همراه و رایانه می باشد. اما این اختلالات می توانند دلایل دیگری نیز داشته باشند.
هنگامی که دید شما عادی باشد، اما بطور ناگهانی دچار اختلال بینایی شوید و تنها بصورت جزیی اطراف را ببینید این امر میتواند نشانه وجود تورم در چشمها باشد. در موارد شدیدتر نابینایی جزیی به مدت چند دقیقه میتواند مشکلات قلبی-عروقی را آشکار می کند.