تبیان، دستیار زندگی
وزیر امور خارجه ایران ضمن تاکید بر قید نشدن برنامه موشکی در برجام گفت: این توافقنامه پابرجا خواهد ماند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زمان آزمایش موشکی ایران

وزیر امور خارجه ایران ضمن تاکید بر قید نشدن برنامه موشکی در برجام گفت: این توافقنامه پابرجا خواهد ماند.

بخش سیاست تبیان

زمان آزمایش موشکی ایران

محمد جواد ظریف در گفتگو با شبکه ی تلویزیونی ان بی سی به پرسش های متعدد این شبکه تلویزیونی پاسخ داد. مجری ان بی سی پرسید: دولت ترامپ اخیرا اعلام کرد که به ایران اخطار می دهد. به نظر شما معنی این جمله چیست؟

وزیر امور خارجه ایران پاسخ داد: ایران به چنین لحن و گفتاری از طرف آمریکا ، عادت کرده است اما ما به این نوع از گفتار پاسخ خوبی نمی دهیم. چند روز پس از آن اظهارات رئیس جمهور ترامپ و همکارانش، ایرانی ها در سالگرد انقلاب نشان دادند و شاید یکی از بزرگترین اجتماعات در سالهای اخیر بود تا حمایت کنند و همبستگی خود را نشان دهند و اعلام کنند که تهدیدات بر ضد ایران کارایی ندارد. من معتقدم که افراد(در آمریکا) وقت خود را تلف می کنند. به اعتقاد من اگر آنها تصمیم بگیرند از زبان احترام سخن بگویند از زبان منافع مشترک صحبت  کنند ، کارایی بهتری خواهد داشت ، در این صورت است که ایرانی ها پاسخ مثبت خواهند داشت.

توافقنامه های چندجانبه قابل مذاکره مجدد نیستند چون باعث باز شدن در جعبه دردسرها خواهد شد و اساسا معنی اش از بین رفتن توافقنامه خواهد بود.

مجری گفت: ایران اخیرا اقدام به آزمایش موشک بالستیک کرده است. دولت آمریکا اقدام ایران در آزمایش موشکی را تحریک کننده توصیف کرد. آیا واقعا زمان مناسبی برای این آزمایش بود؟

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ گفت: ما باید دفاع خود را تامین کنیم. ما از نوع تسلیحاتی که در اختیار دیگران در منطقه ما قرار می گیرد بی اطلاع نیستیم. نگاهی به آمارها بیاندازید، کشورهای منطقه ی ما چند برابر ارتش ما هزینه می کنند و تسلیحات می خرند. متاسفانه آمریکا و دیگر کشورهای غربی اساسا هر نوع تسلیحاتی که دارند به این منطقه می فرستند چون مشغول دوشیدن مردم در این منطقه هستند تا پول زیادی بدست آورند. ایران باید ابزارهای دفاعی خود را  تولید کند. ما تاریخی داریم که در آن قربانی  تهاجم شده ایم و هیچ کس هم به کمک ما نیامد. در واقع همه ازطرف مقابل ما حمایت کردند که صدام حسین بود همان فردی که پس از پایان تهاجم به ایران و خروج از سرزمین ها(یی که اشغال کرده بود) ، به بدترین هیولا تبدیل شد. اما در زمانی که او در داخل ایران بود و سرزمین های ما اشغال کرده بود و از تسلیحات شیمیایی برضد مرم ما استفاده می کرد، هیچ کس جرات نکرد به او چیزی بگوید. پس ما باید این درس سخت را یاد بگیریم و تسلیحات خود را تامین کنیم. روش های دفاعی ما تحریک کننده نیستند ، ما تلاش می کنیم ابزارهای دقیق تری برای دفاع از خود تولید کنیم

چون می خواهیم از موشک های خود صرفا برای کلاهک های متعارف  استفاده کنیم و نه برای  کلاهک های هسته ای. به همین علت است که دقت این موشک ها اهمیت دارد. ما باید این موشک ها را آزمایش کنیم.

مجری گفت: پرسش من به طور خاص درباره زمان انجام آزمایش است. آیا این آزمایش از قبل برنامه ریزی شده بود تا در چنین مقطع زمانی، پیامی را برای واشنگتن ارسال کند؟

محمد جواد ظریف گفت: خیر، (زمان آزمایش) زمان ارسال پیام برای هیچ کسی  نبود. ما این کار را زمانی که لازم باشد انجام می دهیم، یعنی زمانی که از جنبه فنی لازم باشد چون همانطور که گفتم ما ابزارهای دفاعی خودمان را تولید می کنیم. زمانی فرا می رسد که  نیاز به آزمودن این موشک ها داریم تا اطمینان یابیم که ما در مسیر درست قرار داریم. به همین علت است که هر زمان ضرورت داشته باشد ما موشک ها را آزمایش می کنیم. مقصود تحریک کنندگی نیست، اما ما  به این علت که یک نفر آنجا آماده است تا آشفته شود،  از دفاع  مان عقب نشینی نمی کنیم.

مجری ان بی سی گفت: رئیس جمهور شما یعنی آقای روحانی ، رئیس جمهور ترامپ را یک تازه کار خواند و گفت مردم آمریکا تاون  آموخته های ترامپ در امور جهانی را خواهند پرداخت! به نظر می رسد که این اظهارات یک استقبال تهاجمی از این دولت جدید در آمریکا باشد!

محمد جواد ظریف گفت: ما معتقدیم که دولت های جدید ، برخی وقت ها می خواهند خودشان واقعیت ها را بیازمایند. سیاست هایی که مورد حمایت برخی از اعضای دولت کنونی آمریکا قرار دارد ، قبلا هم آزموده شده بودند و برای دولت کنونی مفید خواهد بود که به تاریخ نگاه کند و تصمیم خود را بگیرد که این سیاست ها هرگز کارایی نداشتند. ایران تهدید شده است، ایران در دولت قبلی تحت تحریم هایی قرار گرفت که فلج کننده نامیده شده بودند. برای  افراد بسیار اهمیت دارد که به یاد داشته باشند دولت اوباما در شروع کار، سخت ترین و شدید ترین تحریمها را برضد ایران اعمال کرد اما نتیجه این تحریم ها عملا دولت(اوباما) را مجبور کرد تا به دنبال مذاکرات با ایران باشد چون وقتی آن تحریم ها آغاز شده بودند ما فقط    تعداد اندکی سانتریفوژ داشتیم که دقیقا دویست سانتریفوژ بودند اما زمانی که« ما» پای میز مذاکره آمدیم،  یعنی وقتی عملا « آنها» پای میز مذاکره آمدند،  ما بیست هزار سانتریفوژ داشتیم. معنی این گفته این است که درس ها باید آموخته شود و برای دولت جدید بسیار دشوار خواهد بود که آن درس ها را بیاموزد ، هیچ لطفی به ایران نشد ،همه گزینه های نادرست در گذشته امتحان شده بودند. تنها  گزینه ی باقیمانده این بود که احتمال دستیابی به یک توافقنامه مرضی الطرفین با ایران را بیازمایند. کاری که دولت قبل کرد همین بود. پس ، به اعتقاد ما، توافقنامه ها مستلزم مصالحه هستند. نمی توان از طریق مواضع زیاده خواهانه به یک توافقنامه رسید ، چه توافقنامه دوجانبه و چه توافقنامه چند جانبه، همانطور که می دانید توافقنامه هسته ای، یک توافقنامه چندجانبه است.

مجری ان بی اس در ادامه از وزیر امور خارجه ایران پرسید: به نظر می رسد که شما می گوئید تحریم های آمریکا در گذشته ، باعث شد که ایران سانتریفوژهای بیشتری تولید کند ، یعنی پاسخ ایران به تحریم های قبلی افزایش برنامه هسته ای اش بود؟

محمد جواد ظریف گفت: در واقع نتیجه همین بود. تحریم ها منجر به نتایج منفی اقتصادی می شوند اما باعث تغییر سیاست نمی شوند. منظورم جبر و زور به صورت کل است و فقط تحریم نیست،  یعنی همه نوع جبر و زور .

مجری گفت: اگر تحریم های جدید آمریکا بر ایران اعمال شوند آیا ایران اقدام به ازسرگیری برنامه هسته ای اش خواهد کرد؟

محمد جواد ظریف گفت: توافقنامه هسته ای یعنی برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) همه این عناصر را در داخل خود  دارد چون چیزی که باید درک شود این است که توافقنامه هسته ای مبتنی بر اعتماد متقابل نبود بلکه مبتنی بر عدم اعتماد متقابل بود.پس ما همه عناصر را در داخل توافقنامه گنجاندیم تا از هر طرف در مقابل نقض طرف مقابل ، محافظت شود .  چیزی که من به شما می گویم چیز جدیدی نیست بخشی از توافقنامه است، یعنی اگر توافقنامه نقض  شود، ایران حق دارد به برنامه اش بازگردد.

مجری ان بی سی گفت: من می دانم که در توافقنامه ، بندهای خاصی برای موشک های بالستیک وجود دارد.

محمد جواد ظریف گفت: خیر، وجود ندارد.

مجری گفت: این بندها عمدا از توافقنامه بیرون گذاشته شدند.

محمد جواد ظریف گفت: توافقنامه عمدا به موشک های بالستیک نمی پردازد چون اگر می پرداخت وضعیت پیچیده تر می شد. من یک بخش از مشکل را برای شما توضیح دادم و درباره نبردهای نظامی منطقه ای و ضرورت اقدام ایران برای دفاع از خود صحبت کردم. اگر ما می خواستیم عناصری مثل موشک ها   را بگنجانیم ، توافقنامه آنقدر پیچیده می شد و معنی اش این بود که ما هرگز به توافق نمی رسیدیم.

توافقنامه حتی به موشک اشاره هم نمی کند اما قطعنامه ای که در شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب شد تا توافقنامه را مورد تائید قرار دهد، اشاره هایی به موشک ها  دارد که بسیار متفاوت با اشاره هایی است که در قطعنامه های قبلی بودند.

مجری گفت: من درک می کنم که موشک ها از توافقنامه بیرون گذاشته شدند اما رئیس جمهور ترامپ گفت ایران دارد با آتش بازی می کند. این  گفته به معنی آغاز یک روابط خوب نیست.

محمد جواد ظریف  گفت: همین طور است قطعا نیست.  این زبان تهدید شبیه همان زبان تهدیدی است که منجر به نتایج مثبت نمی شود.

مجری ان بی سی گفت: آیا معتقدید که توافقنامه هسته ای پابرجا خواهد بود؟

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ گفت: به اعتقاد من، توافقنامه هسته ای پابرجا خواهد بود چون من معتقدم، این توافقنامه  مبتنی بر عمل کردن به تعهدات همه طرف ها است. توافقنامه ی کاملی در دنیا وجود ندارد.  توافقنامه ای که برای هر یک از طرفین کامل باشد معنی اش این است که برای طرف دیگر فاجعه رخ داده است. پس ما توافقنامه کامل نداریم، این توافقنامه شامل همه آن چیزهایی نیست که ما می خواستیم و نیز قطعا شامل همه چیزهایی نیست که آمریکا می خواست. این توافقنامه دربرگیرنده حداقل هایی بود که باعث شد همه بگویند« باشد » این چیزی نبود که ما می خواستیم ، این چیزی بود که ما به آن دست یافتیم و این توافقنامه به نگرانی اصلی ما پاسخ می دهد. آمریکا ظاهرا می خواست که ایران تسلیحات هسته ای تولید نکند ما از همان آغاز می دانستیم که نه تنها تسلیحات هسته ای مغایر با اصول ما هستند بلکه تسلیحات هسته ای  امنیت ما را افزایش نمی دهند، پس ما هیچ قصدی برای تولید تسلیحات  هسته ای نداشتیم  ، تحقیق آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره به اصطلاح« ابعاد نظامی» مربوط به برنامه هسته ای ایران، منجر به این نتیجه گیری شد که ایران هرگز تلاش نکرد تسلیحات هسته ای تولید کند. پس این ایده مختومه شد و اکنون آمریکا ، دستکم دولت قبلی آمریکا، متقاعد شد که برنامه هسته ای ایران تماما صلح آمیز باقی خواهد ماند.

مجری ان بی سی گفت: آیا شما پیش بینی می کنید که رئیس جمهور ترامپ تلاش کند  درباره توافقنامه مجددا مذاکره کند ، آنگونه که وی چنین اظهار داشته است؟

موضع ایران چه خواهد بود؟ محمد جواد ظریف گفت: توافقنامه یک توافقنامه چندجانبه است. توافقنامه های چندجانبه قابل مذاکره مجدد نیستند چون باعث باز شدن در جعبه دردسرها خواهد شد و اساسا معنی اش از بین رفتن توافقنامه خواهد بود. توافقنامه یک معامله است که در آن هفت کشور مختلف بعلاوه اتحادیه اروپا، مشغول دو سال مذاکرات فشرده شدند درحالیکه مقدمات این مذاکرات،

ده سال بود. چون کل این ماجرا در سال دوهزار و دو شروع شد اما مذاکرات(اصلی و فشرده) ما در سال دوهزار و سیزده شروع شده بود ، منظورم مذاکرات فشرده در سال دوهزار و سیزده شروع شد. پس یازده سال مقدمه بود ، یازده سال فشاربود ، یازده سال اجبار و زور بود و سپس دو سال هم مذاکرات بسیار فشرده ای صورت گرفت. آیا ما می خواهیم به  گذشته برگردیم؟ به کدام بخش برگردیم؟ به نظر من ، هیچ کس در جامعه بین المللی  آمادگی مطرح کردن آن موضوعات دشوار گذشته را ندارد درحالیکه ما توانستیم آنها را حل کنیم یعنی هم از جنبه سیاسی و هم از جنبه علمی. شما می دانید که بخش اعظم علمی در ایران و آمریکا و بقیه کشورهای پنج بعلاوه یک ، مشغول شبیه سازی ها و هر چیز دیگری که من نمی دانم شدند، من دانشمند نیستم ، تا اطمینان یابند هرچیزی که ما در توافقنامه می گنجانیم بتواند در مقابل آزمون های دنیای واقعی دوام بیاورد.

مجری گفت: اگر آمریکا به صورت یکجانبه از توافقنامه خارج شود، آنگونه که این  دولت اشاره کرد  که ممکن است انجام دهد، در این صورت چه اتفاقی خواهد افتاد؟

محمد جواد ظریف گفت: من قصد ندارم به پرسش های فرضی پاسخ بدهم اما ایران گزینه های بسیاری دارد که بیشتر آنها در خود توافقنامه هم به رسمیت شناخته شده است.
منبع : خبرگزاری صدا و سیما