تبیان، دستیار زندگی
بدعهدی های دولت آمریکا درباره توافق نامه هسته ای ایران و گروه 1+5 مسئله ای نیست که به همین آسانی بتوان از کنار آن گذر کرد بی تردید ایران با پیگیری این مهم در دادگاه لاهه حق مسلم خود را باز پس خواهد گرفت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برجام را به دادگاه لاهه می بریم

بدعهدی های دولت آمریکا درباره توافق نامه هسته ای ایران و گروه 1+5 مسئله ای نیست که به همین آسانی بتوان از کنار آن گذر کرد بی تردید ایران با پیگیری این مهم در دادگاه لاهه حق مسلم خود را باز پس خواهد گرفت.

فرآوری: آزاده مرنی -بخش سیاست تبیان

برجام را به دادگاه لاهه می بریم

یک سال از توافق هسته ایران و گروه 1+5 می گذرد و امروز به جای لغو و کاهش تحریم ها، شاهد تمدیدهای چندباره و فشارهای بیش از گذشته از سوی دولتمردان آمریکایی هستیم. فشارهایی که در قبال اجرای تعهدات ایران و بدعهدی آمریکا تاسف و تعجب جهانیان را به همراه داشته است.

تمدید مجدد تحریم های آمریکا علیه ایران، ضربه غیرقابل جبران را بر بدنه ی اقتصاد کشورمان وارد خواهد آورد زیرا برنامه های اقتصادی یک سال گذشته طوری تدوین شده بود که بر پایه ی اقتصاد بدون تحریم تصور می شد اما اینک با اختلالاتی که آمریکا ایجاد کرده پیش بینی اوضاع سیاسی و اقتصادی ایران بسیار سخت شده است.

توافق هسته ای ایران و قدرت‌های جهانی

در این راستا اخیرا اندیشکده "شورای آتلانتیک" در مطلبی با مضمون" امکان پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی" (WTO)  نوشت است : توافق هسته ای ایران و قدرت‌های جهانی که در یک سال گذشته به طور کامل اجرا شد، امیدهایی را برانگیخت که ایران شاید بتواند به عضویت سازمان تجارت جهانی درآید.

«دونالد ترامپ» رییس جمهور منتخب نیز به شدت از توافق اتمی ایران انتقاد کرده و بسیاری از مشاوران او نیز دیدگاه منفی درباره ایران دارند.

این کشور در سال 1996 این کار را آغاز کرد اما با مخالفت‌های آمریکا و دیگر اعضای این سازمان مواجه شد. 9 سال بعد، این سازمان مجددا با رسیدگی به تقاضای ایران در این زمینه موافقت کرد و در سال 2005 ایران عضو ناظر این سازمان شد.

باید توجه داشت که کشورها باید برای عضویت در سازمان تجارت جهانی، تجارت و راهبردهای خود را با قوانین این سازمان وقف دهند. ایران تا سال 2009 موارد مورد نیاز چون امور حقوقی و جزییات مقررات را برای عضویت فراهم کرد اما تنش با جامعه بین‌المللی به‌خاطر برنامه اتمی و اعمال تحریم‌ها بر اقتصاد این کشور، تلاش‌های ایران برای پیوستن به این سازمان را متوقف کرد. البته در سال 2015 این تنش سرانجام حل و منتهی به برجام گشت.

مذاکرات هسته ای و عضویت در  WTO

گشایش ایجاد شده بین ایران و جامعه بین‌الملل در حل مسئله هسته‌ای موید این بود که عضویت این کشور در سازمان تجارت جهانی با اجماع محکمی از سوی جهان مواجه می‌شود اما ایران هنوز با مشکلات عمده حقوقی داخلی و موانع اجتماعی برای تجارت آزاد تحت قوانین سازمان تجارت جهانی مواجه است و تحلیلگران و مقام‌های ایرانی از عضویت این کشور در سازمان یاد شده به طوری که در ‌آینده نزدیک برای ایران نافع باشد، مطمئن نیستند.

"فدریکا موگرینی" رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی حمایت می‌کند اما گروهی از قانونگذاران دو حزب عمده سیاسی آمریکا سال گذشته کاخ سفید را در مخالفت با پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی تحت فشار گذاشتند و عنوان کردند که این امر موجب محدودیت در توانایی آمریکا در وضع تحریم‌هایی علیه ایران در آینده می‌شود.

تمدید قانون تحریم‌های ایران به هیچ عنوان بر محدوده کاهش تحریم‌هایی که ایران طبق برجام دریافت کرده است، تأثیر نخواهد گذاشت.

«دونالد ترامپ» رییس جمهور منتخب نیز به شدت از توافق اتمی ایران انتقاد کرده و بسیاری از مشاوران او نیز دیدگاه منفی درباره ایران دارند. با چنین وضعیتی پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی به این زودی‌ها میسر نخواهد شد.

جان کری و تحریم ها علیه ایران

وزیر امور خارجه آمریکا نیز با دفاع تمام قد از سیاست های آمریکا علیه ایران گفت : تحریم‌های آمریکا همچنان علیه ایران ادامه خواهد داشت. ما تحریم‌ها را به دلیل سیاست تسلیحاتی، فعالیت‌های موشکی و حمایت ایران از حزب الله باقی گذاشتیم. البته تنها تحریم‌ها را باقی نگذاشتیم بلکه در برخی موارد آنها را بیشتر هم کردیم.

تمدید قانون تحریم‌های ایران به هیچ عنوان بر محدوده کاهش تحریم‌هایی که ایران طبق برجام دریافت کرده است، تأثیر نخواهد گذاشت. تضمین تداوم اجرای برجام  یک هدف اصلی و استراتژیک برای آمریکا و تمام شرکا و متحدان ما در سراسر جهان است. برجام کشور ما و تمام جهان را امن‌تر خواهد ساخت و این امر از طریق تضمین این مسئله صورت می‌گیرد که ایران قادر به تولید سلاح هسته‌ای نیست.

به هر حال از واکنش ها و سخنان ضد و نقیض غربی ها به ویژه ایالات متحده آمریکا، چنین بر می آید که شاید بهترین راه این باشد که ایران شکایت خود مبنی بر نقض برجام را به دادگاه لاهه برده و مشکل بدعهدی آمریکا را از طریق آنها حل نماید تا شاید به نتیجه مطلوبی دست یابد.

منابع : خبرگزاری فارس / خبرگزاری ایسنا / انتخاب