تبیان، دستیار زندگی
آثار اساتید هنر قلم زنی در کنار آثار بدیعی از هنرمندان جوان در نگارخانه مس نگار به نمایش گذاشته می شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نمایشگاهی از«آثار نفیس هنرمندان قلم زن ایران »

آثار اساتید هنر قلم زنی در کنار آثار بدیعی از هنرمندان جوان در نگارخانه مس نگار به نمایش گذاشته می شود.

فراوری: سمیه رمضان ماهی- بخش هنری تبیان

قلمزنی

هنر قلمزنی سابقه ای بس طولانی و تاریخی دارد و یکی از رشته های هنرهای سنتی ایران است که در دسته بندی، در رده هنرهای صناعی و در گروه فلز کاری قرار دارد. هنر قلمزنی در ایران سابقه بس طولانی دارد؛ کارشناسان و محققان معتقدند ریشه قلمزنی را در هنر حجاری باید جستجو کرد بنابراین می توان قدمت آن را در ایران به دوران پیش از تاریخ به عقب برد. البته قلمزنی به معنای امروزی آن و بر بستر فلز، به دوره تمدن های مارلیک و پیشا مادی نیز باز می گردد. مثلا جام حسنلو یکی از قدیمی ترین و البته زیباترین این آثار است.

در دوره اسلامی هنر قلمزنی بال و پری دوباره یافت و در عصر صفوی به اوج زیبایی و ظرافت رسید. در سال های اخیر  نیز حیات دوباره این هنر و زنده کردن سنن ارزشمند گذشته به همراه نوآوری هایی در آن، مدیون تلاش هنرمندان قلمزنی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است که از زمان تأسیس این کارگاه در سال 1335 ه.ش و انتصاب هنرمند شایسته (مرحوم استاد محمود دهنوی) به سرپرستی این کارگاه ها، این هنر جان تازه ای یافت و گامی نو در توسعه و گسترش این هنر برداشته شد. این حرکت نخست با ارائه طرح ها و نمونه های بارز و منحصر به فرد، که با آثار عرضه شده در بازار متمایز بود، آغاز شد و الگویی برای هنرمندان به شمار رفت.

هنر قلم زنی بر روی فلزات که تاریخ چند هزار ساله ای در کشور ما دارد، این روزها به لطف تلاش و کوشش هنرمندانی که روزها و ساعت ها در کارگاه خود مشغول خلق آثار باشکوه و منحصر به فرد هستند، دوران اوج خود را سپری می کند.

در ادامه این فعالیتها نگارخانه مس نگار در مهرماه امسال میزبان آثار فاخری از هنرمندان قلم زن خواهد بود و در این نمایشگاه گروهی که به مدت سه هفته و از روز جمعه نهم مهرماه در این نگارخانه افتتاح خواهد شد، آثار هنرمندان و استادان این هنر دیرین، در کنار آثار بدیعی از هنرمندان جوان به نمایش گذاشته می شود.

محمدحسن گلچین پور، مدیر این مرکز فرهنگی به عنوان تنها نگارخانه  تهران که به طور اختصاصی بر هنرهای سنتی و صناعی ایران تمرکز دارد، گفت: هنر قلم زنی بر روی فلزات که تاریخ چند هزار ساله ای در کشور ما دارد، این روزها به لطف تلاش و کوشش هنرمندانی که روزها و ساعت ها در کارگاه خود مشغول خلق آثار باشکوه و منحصر به فرد هستند، دوران اوج خود را سپری می کند.

وی افزود: هنرمندان قلم زن در دو دهه اخیر موفق شدند تحولات وسیعی در این هنر سنتی به وجود آورده و آن را از فرم و طرح های یکنواخت به پویایی در ساخت و تنوع در اجرا درآوردند و این تغییر با عنایت به استقبال هنرمندان و مجموعه داران آثار فاخر قلم زنی، جوانان شاغل در این عرصه را هم با انگیزه کرده است تا این هنر سنتی دیرپا را با نگاهی نو، اما با حفظ اصالت ها ادامه دهند.

گلچین پور یادآور شد: به همین دلیل در نمایشگاه امسال تلاش کرده ایم هنرمندان جوان و استعدادهای نوآور بیشتری معرفی کنیم که در کنار پیشکسوتان این هنر، حضور پر رنگی در این رویداد خواهند داشت. علاوه بر این گروه، برای نخستین بار میزبان هنرجویان شایسته ای هم خواهیم بود که در این راه، نو قدم هستند.

بر اساس این گزارش، در این نمایشگاه آثار اساتیدی از جمله منصور حافظ پرست، اکبر بزرگیان، رضا قادران، مجید بهرامی پور، محمدمهدی باباخانی، مصطفی میرفخرایی، محمد حیدری و مصطفی نوروزیان. از بین هنرمندان جوان تر هم می توان به حبیب آروان، مهدی یزدانی، سعید کیانی، محراب دامادی، رضا عابدی، محمد خورشیدی، کمال لطفی، امید ساعی، مهران شیرزاد ، محسن براتی، باقر نفری، سلیمان قربانیان، محمد کرمی، حسین صفار و صدف میرفخرایی ارائه می شود.

نمایشگاه گروهی «آثار نفیس هنرمندان قلم زن» در روز جمعه 9 مهرماه، از ساعت 16:30 افتتاح شده و تا 29 مهرماه در گالری مس نگار به نشانی مجتمع پارک پرنس، واحدِ تجاریِ شماره 5 و به نشانی تهران، خیابان ملاصدرا، خیابان شیراز شمالی، کوچه حکیم اعظم، برپا خواهد بود.


منابع: فارس/ نمناک