تبیان، دستیار زندگی
اگر همه شرایط در نظر گرفته شد، تحصیل، مانع ازدواج نیست. اگر چه ازدواج کمّیت وقت را کم می کند، ولی برکتش را زیاد می نماید. ازدواج به کار، تحصیل و... برکت می دهد؛ به شرط آن كه متناسب و مناسب باشد. شرایط متناسب با ازدواج ضمن تحصیل یعنی اینکه شما که الآن وضعی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا عدم تناسب تحصیلات مانع ازدواج است؟(بخش اول)

اگر همه شرایط در نظر گرفته شد، تحصیل، مانع ازدواج نیست. اگر چه ازدواج کمّیت وقت را کم می کند، ولی برکتش را زیاد می نماید. ازدواج به کار، تحصیل و... برکت می دهد؛ به شرط آن كه متناسب و مناسب باشد. شرایط متناسب با ازدواج ضمن تحصیل یعنی اینکه شما که الآن وضعیت آنچنانی ندارید، از طرف مقابل هم توقّع آن چنانی نداشته باشید.

فرآوری: هانیه مهانیان-بخش کلوب ازدواج تبیان
عدم تناسب تحصیلی

وقتی صحبت از ازدواج و فواید آن می شود عده ای با خود فکر می کنند برای کسانی که ضرورت ازدواج را می فهمند اما امکان ازدواج فراهم نیست چه باید کرد؟
بسیاری از مسائلی که به غلط مانع ازدواج شده باعث اشتباه در انتخاب یا تأخیر بیش از حد و یا از دست دادن امکان ازدواج می شود. در چند یادداشت به تفصیل به موانع ازدواج و راهکارهایی برای آن میپردازیم، این یادداشت به موضوع تحصیلات اختصاص دارد:

آیا تحصیلات مانع ازدواج است؟

با مطرح شدن ازدواج های دانشجویی و همکاری خانواده های دو طرف برای فراهم کردن ازدواج و مخارج بعد از آن، پایین آوردن سطح توقع خانواده ها در مسائل مالی، درک وضعیت درس و امتحان و محدود کردن مهمانی ها و فعالیت های وقت گیر می توان در بهترین ایام جوانی فرصت های خوب را از دست نداد و اقدام به انتخاب همسر نمود. دختر و پسر هم باید به طور موقتی از منزل شخصی و تجملات و جهیزیه سنگین چشم پوشی نموده و راضی شوند که مدتی را در منزل خانواده ی دختر یا پسر اتاقی داشته باشند و زندگی ساده ای را بدون مسئله ی فرزند آغاز نمایند و در کارهای منزل با هم همکاری و در مسائل سلیقه ای و اخلاقی انعطاف و آرامش کامل داشته باشند. نمونه های بسیاری به این طریق زندگی مشترک خود را در بهترین ایام عمر آغاز نموده و پس از اتمام این دوران زندگی مستقلی را در پیش گرفته اند.

عدم تناسب تحصیلی:

الان شرایط اجتماعی به سمتی رفته که در خیلی از موارد دیده میشه سطح تحصیلی دخترها از پسرها بالاتر است و دختران با خواستگارانی مواجهند كه از نظر تحصیلی پایین تر از آنهاست. بنابراین یا ازدواج نمی كنند و یا ازدواج می كنند و زندگی بر آنها سخت می شود. در هر حال سفارش می شود اگر شرایط محیاست، ازدواج كنید، اگر همه شرایط در نظر گرفته شد، تحصیل، مانع ازدواج نیست. اگر چه ازدواج کمّیت وقت را کم می کند، ولی برکتش را زیاد می نماید. ازدواج به کار، تحصیل و... برکت می دهد؛ به شرط آن كه متناسب و مناسب باشد. شرایط متناسب با ازدواج ضمن تحصیل یعنی اینکه شما که الآن وضعیت آنچنانی ندارید، از طرف مقابل هم توقّع آن چنانی نداشته باشید.
فرد مناسب، منظور فرد ایده آل نیست. مگر خود شما ایده آل هستید كه می خواهید طرف مقابل ایده آل باشد؟ منظور از مناسب، یعنی به خود، خانواده و فرهنگت نگاه كن و انتخاب كن.
پس ازدواج مانع تحصیل نیست؛ اما نوع انتخاب مانع تحصیل است. موضوع این نیست كه كسی را انتخاب كنیم كه همانند ما درس بخواند بلكه گاهی همسر با آنكه خود نتوانسته است ادامه تحصیل دهد، ولی واقعا احساس علاقه به تحصیلات همسرش دارد و این را می توان در زندگی دید. عشق به تحصیل، بعضی اوقات در وجود فردی هست ولی به خاطر شرایط زندگی، نمی تواند برود دنبال تحصیل. این عشق را انتقال می دهد به وجود همسرش. این افراد زوج های موفقی هستند.
یک نکته ی اساسی برای خانم ها این است كه یك دختر تا ازدواج نکند، خیلی چیزها برایش دغدغه است. مثلاً پدر و مادرش، دوستان، تحصیلات، كار و ... و نمی تواند از آ نها جدا بشود. ولی طبیعت دختران این طور است که یک دختر به محض ازدواج دغدغه اصلی و کانون توجّهش همسرش می شود. حال، اگر شوهر او رغبت به ادامه ی تحصیل همسرش داشته باشد، کانون توجّه خانم به ادامه تحصیل منتقل می شود. امّا اگر خدای ناکرده طوری شود که این خانم از شوهرش
سرد شود، ولی فردی باشد که مزاحم او نباشد و همزیستی مسالمت آمیز داشته باشند، باز این دختر می رود سراغ درسش. چون دغدغه اش شوهرش نیست. امّا اگر به شوهرش علاقمند باشد و او به درس علاقمند نباشد، این زن دیگر نمی تواند در تحصیل موفّق باشد.

پس ازدواج مانع تحصیل نیست؛ اما نوع انتخاب مانع تحصیل است. موضوع این نیست كه كسی را انتخاب كنیم كه همانند ما درس بخواند بلكه گاهی همسر با آنكه خود نتوانسته است ادامه تحصیل دهد، ولی واقعا احساس علاقه به تحصیلات همسرش دارد و این را می توان در زندگی دید.

بنابراین دختر خانم ها به این نكته توجه داشته باشند كه اگر فرد مناسبی برای ازدواج پیدا شود، آنچه مقدم می باشد ازدواج است نه تحصیل. البته با در نظر داشتن این نكته كه در حال سپری كردن مقاطع حساس تحصیلی (كنكور و ...) نباشند. فكر نكنید با ازدواج كردن برنامه تحصیلی تان به هم می خورد بلكه در پرتو ازدواج، شما و همسرتان می توانید یكدیگر را در این راه یاری كنید و به هم دلگرمی و امید دهید كه این مسأله در موفقیتتان در تحصیلات علمی بسیار مؤثر است.
توجّه داشته باشید در ماههای اوّل ازدواج تحصیلات فرد تحت الشعاع قرار می گیرد و گاهی دچار تزلزل می شود كه با توجه به روحیه خانم ها، این امر در آ نها بیشتر است؛ پس شروع ازدواج نباید با مقاطع حساس تحصیلی همراه باشد.
به طور كلی راه حل خروج از تشویش ذهنی در این زمینه، بررسی زندگی كسانی است كه ازدواج كرده اند و تحصیلاتشان را نیز ادامه داد ه اند.
اگر نهایتاً مسیر ازدواج در حین تحصیل را برگزیدید و نگران مشكلاتی هستید كه با آن مواجه می شوید، به راه حلهای زیر توجه كنید:
• می توانید با مقدمات ساده و بدون تشریفات، عقد شرعی كنید، اما عروسی اصلی را به تأخیر بیاندازید.
• كار كردن همگام با تحصیل، می تواند در كاهش مشكلات اقتصادی شما تأثیر بگذارد.
• وقتی زندگی ساده و قانعی داشته باشید، آرامش فكری و روحی بیشتری خواهید داشت؛ در این صورت راحت تر می توانید در مسائل علمی، پژوهشی و صنعتی پیشرفت كنید.
• حمایت های والدین می تواند در كاهش مشكلات دوران تحصیل مؤثر باشد.
• وقتی هر دو زوج یا  یكی از زوجین محصل باشد، انجام كارهای منزل به طور مشترك صورت می گیرد كه این مسئله علاوه بر محبت و دلگرمی، اجر اخروی را هم به دنبال دارد.
• با توافق یكدیگر تا پایان سال تحصیلی، از بچه دار شدن جلوگیری كنید و با آسودگی بیشتری به تحصیل بپردازید.
گاهی اوقات والدین ادامه تحصیل فرزندشان را مانع ازدواج آنها می دانند و با ازدواج آنها مخالفت می كنند؛ در این صورت فرزندان برای از بین بردن اشكال تراشی های غیر منطقی و نا معقول بهتر است راهكارهای زیر را به كار بندند:
• صحبت مستقیم، معقول،‌ مؤدبانه، منطقی و همراه با احترام به والدین و گوشزد كردن اشكالات آنها و توجیه آنها نسبت به غیر منطقی بودن شیوه برخوردشان.
• در صورت شرم و حیا و یا تأثیر گذار نبودن صحبت مستقیم، واسطه كردن افرادی كه حرف آنها در والدینشان مؤثر واقع می گردد.
در پایان تأكید می كنیم  یكی از دلایل بالا رفتن سن ازدواج، تحصیلات است كه ازدواج های دانشجویی علاوه بر كاهش تنش های روحی جوانان از بالا رفتن سن ازدواج جوانان نیز جلوگیری می كند و همچنین از مزایای جشن های ازدواج دانشجویی، صرفه جویی اقتصادی برای زوجین است.

 برای اطلاع از طرح همسان گزینی تبیان اینجا کلیک کنید


منابع: کتاب مطلع مهر، دکتر بانکی
کتاب دانستنی های ازدواج، خانم ادیب

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.