تبیان، دستیار زندگی
کتاب نقش ارتباطات گرافیکی در جذب مخاطبان روابط عمومی تالیف محمد جواد محسن زاده در 168 صفحه در قطع رقعی توسط انتشارات کارگزار روابط عمومی منتشر شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کتاب «نقش ارتباطات گرافیکی در جذب مخاطبان روابط عمومی» منتشر شد

کتاب " نقش ارتباطات گرافیکی در جذب مخاطبان روابط عمومی " تالیف محمد جواد محسن زاده در 168 صفحه در قطع رقعی توسط انتشارات کارگزار روابط عمومی منتشر شد.

هومن بهلولی- روابط عمومی

کتاب «نقش ارتباطات گرافیکی در جذب مخاطبان روابط عمومی»

به گزارش روابط عمومی، کتاب " نقش ارتباطات گرافیکی در جذب مخاطبان روابط عمومی " تالیف محمد جواد محسن زاده در 168 صفحه در قطع رقعی توسط  انتشارات کارگزار روابط عمومی منتشر شد.
به گزارش شارا، برای نخستین بار در ایران، نقش ارتباطات گرافیکی در جذب مخاطبان روابط عمومی در کتاب محمد جواد محسن زاده کارشناس ارشد رشته علوم ارتباطات اجتماعی بررسی شد.
وی گفت: در این تحقیق با تبیین شناخت مفاهیم نظریِ ارتباء روابط عمومی، گرافیک و کارکردهای ارتباطات گرافیکی در انتقال پیام جهت تحقق اهداف سازمان، از نظریه های ارتباطی اشاعه و نوآوری اورت.ام. راجرز و تبلیغات به مثابه گفتمان دانش    قدرت میشل فوکو همچنین نقش های اجتماعی ارتباطات هارولد لاسول و چارلز رایت، نقش وسایل ارتباط جمعی ویلبر شرام و نقش ارتباطات گرافیکی برای تبیین علمی پژوهش استفاده شده است.
مولف کتاب با بیان اینکه کتاب فوق مستخرج از پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی است که با درجه عالی دفاع شده است، افزود: ارتباطات گرافیکی با تکیه بر درک بالاتر داده های فراهم آمده به کاربران کمک می کند تا میزان بهره وری در دریافت و ارزیابی اطلاعات را افزایش دهند و نقش موثری را در پیشبرد اهداف روابط عمومی ها دارد.
محسن زاده اظهار کرد: به نظر می رسد ارتباطات گرافیکی  به جزئی جدایی ناپذیر از راهبرد روابط عمومی ها تبدیل شده که در انجام وظایف روابط عمومی، بخشی را به این نوع ارتباط اختصاص داده که در حوزه های اطلاع رسانی، آموزش، تبلیغ، انتشار نتایج نظرسنجی و...، روابط عمومی ها و سازمان ها را یاری می رساند.
وی در خصوص روش شناسی پژوهش اظهار کرد: روش تحقیق صورت پذیرفته به صورت توصیفی و پیمایشی و جامعه آماری شامل 256 نفر از کارمندان فرمانداری شهرستان بهارستان، اعضای شورای هماهنگی روابط عمومی های ادارات شهرستان بهارستان و ارباب رجوع مراجعه کننده به روابط عمومی فرمانداری بوده است که با توجه به جدول مورگان نمونه آماری تحقیق، 154 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده و بوسیله پرسشنامه 21 گویه ای مورد سنجش قرار گرفتند.
محسن زاده ادامه داد: برابر ضریب آلفای کرنباخ برای پرسشنامه    که برابر با 0.843 بوده است    داده های تحقیق بوسیله نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفتند، یافته های تحقیق نشان می دهد که مقدار آمار خی معنادار بوده و طرح های گرافیکی در ترغیب، تشویق و اقناع مخاطبان روابط عمومی به طور معناداری تأثیرگذار بوده است.
گفتنی است محسن زاده در حال حاضر مدرس دانشگاه و مشاور مطبوعاتی ریاست شورای اسلامی شهرستان بهارستان می باشد که در روز روابط عمومی سال جاری از تلاش های وی در حوزه مطبوعات و روابط عمومی به عنوان «روابط عمومی برتر شورایی در سطح استان تهران» از سوی رئیس شورای اسلامی استان تهران تقدیر شد. همچنین در سال گذشته نیز به عنوان «مدیر روابط عمومی برتر در بین فرمانداری های استان تهران» انتخاب و توسط استاندار تهران تجلیل گردید.