تبیان، دستیار زندگی
اموال داخل كشور بابك زنجانی اگر در شرایط مطلوبی فروخته شود یك ششم بدهی اش را هم پوشش نمی دهد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی اموال بابک زنجانی  در داخل کشور

اموال داخل كشور بابك زنجانی اگر در شرایط مطلوبی فروخته شود یك ششم بدهی اش را هم پوشش نمی دهد

فرآوری: لواسانی - بخش اقتصاد تبیان
زنجانی

پاییز سال ٩١ بود که کم کم نام میلیاردر جوان ایرانی بر سر زبان ها افتاد. اگرچه وی با سرمایه گذاری در هواپیمایی قشم ایر برای برخی از دولتمردان و سیاست مداران آشنا بود؛ اما خبر ورود وی به عرصه فروش نفت و طلب وی به دولت، او را برای سه سال متمادی به یکی از مشهورترین افراد سال بدل کرد.
در حالی سه سال از روزهای اولیه مشهور شدن زنجانی طی شد که وی بیش از یک سال هم در زندان به سر برد و نهایتا  زمزمه های رسیدگی به پرونده اش در محاکم قضائی در سال ۹۴ به گوش رسید، زمزمه هایی که زنجانی را به واکنش هایی در برابر اتهامات اولیه اش واداشت. بیژن زنگنه، وزیر نفت، نخستین بار اعلام کرد زنجانی بیش از دو میلیارد دلار از محل صادرات نفت در دولت قبلی بدهکار است. این درحالی است که زنجانی پیش از آن گفته بود: از سال ۲۰۱۰ با استفاده از شبکه ای متشکل از بیش از ۶۰ شرکت در دوبی، ترکیه و مالزی میلیون ها بشکه نفت ایران را از طرف دولت فروخته و از این کار ۵/١٧میلیارد دلار درآمد داشته است. داستان فعالیت زنجانی اما تمامی نداشته و  مملو از اتفاقات عجیب و غریب است؛

بدهی بابک زنجانی چقدر است؟

۲۸ تیر ۱۳۹۳آنقدر رقم بدهی بزرگ است که حتی شمارش رقم های خُرد آن هم به سختی انجام می شود؛ علی رغم این موضوع کمتر مسئولی است که رقم دقیق بدهی را بداند؛ فرق هم نمی کند دولتی باشد یا نماینده مجلس و مسئول قضائی! روایت ها متفاوت است و اختلافات چشمگیر.

حتی اگر رقم بدهی ˈبابک زنجانیˈ که توسط برخی مسئولان مرتبط اعلام شده است را به دلار، یورو و تومان محاسبه کنید، باز هم ارقام با هم برابری نمی کند. انگار برخی مسئولان به راحتی، خُرده بدهی بزرگترین بدهکار نفتی کشور را که از 500 میلیارد تومان تا 600 میلیون یورو متغیر است را نادیده می گیرند.

مسئولان قوه قضائیه تنها افرادی هستند که کمتر، ارقامی را درباره بدهی زنجانی اعلام کرده اند؛ به طوری که تنها رقمی که از سوی قوه قضائیه در مورد بدهی زنجانی اعلام شده مربوط به ˈناصر سراجˈ رئیس سازمان بازرسی کل کشور است که میزان بدهی زنجانی را هشت هزار و 500 میلیارد تومان اعلام کرده است

مسئولان قوه قضائیه تنها افرادی هستند که کمتر، ارقامی را درباره بدهی زنجانی اعلام کرده اند؛ به طوری که تنها رقمی که از سوی قوه قضائیه در مورد بدهی زنجانی اعلام شده مربوط به ˈناصر سراجˈ رئیس سازمان بازرسی کل کشور است که میزان بدهی زنجانی را هشت هزار و 500 میلیارد تومان اعلام کرده است.

اما در این میان نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم در مورد بدهی نفتی زنجانی اتفاق نظر ندارند. در ادامه نظر تعدادی از نمایندگان مجلس در مورد رقم بدهی مورد نظر آمده است که نشان می دهد در برخی موارد حتی رقم بدهی اعلام شده توسط اعضای یک کمیسیون نیز یکسان نیست:

مسعود میرکاظمی - رئیس سابق کمیسیون انرژی مجلس: بابک زنجانی دو میلیارد و 800 میلیون دلار میعانات و فرآورده نفتی ایران را با تبانی شرکت ˈنیکوˈ از کشور خارج کرده و پولش را برنگردانده است.

محمدعلی پورمختار- رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس: بدهی بابک زنجانی به وزارت نفت دو میلیارد و 600 میلیون یورو است.

مصطفی افضلی فرد- سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس: مبلغ بدهی بانک زنجانی دو میلیارد و 60 میلیون یورو بود که باید به حساب وزارت نفت واریز می شد.

عزت الله یوسفیان ملا- عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس و عضو ناظر مجلس در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی: طلب نظام از زنجانی دو میلیارد و350 میلیون یورو است.

حرف دولتمردان هم در این زمینه یکی نیست؛ حتی در برخی موارد یک مسئول دو رقم متفاوت اعلام کرده است! آنچه در ادامه این گزارش آمده است، حجم بدهی بابک زنجانی که از سوی مسئولان دولتی اعلام شده است:

حسن روحانی- رئیس جمهوری: همه دو میلیارد و 600 میلیون دلار ( 9 هزار میلیارد تومان) پول نفت نیست؛ بخشی زیادی پول نقدی است که به او(بابک زنجانی) داده اند تا بدهی ما را در جاهای مختلف پرداخت کند.

اسحاق جهانگیری- معاون اول رئیس جمهوری گفت: حجم بزرگی از پول های دولت در اختیار او (بابک زنجانی) بود؛ بیش از دو میلیارد یورو یا هشت هزار میلیارد تومان پول دولت و مردم در حساب اوست.

حجت الاسلام پورمحمدی- وزیر دادگستری: تا کنون هشت هزار و 500 میلیارد تومان بدهی ایشان (بابک زنجانی) به وزارت نفت است.

در طول رسیدگی به پرونده بابک زنجانی در دادگاه مشخص شد که او و همدستانش بخش عمده ای از اموالی را که باید به شرکت نفت و بیت المال برمی گرداندند به خارج از کشور برده و صرف سرمایه گذاری عمده خود کرده یا در اختیار امنای خود در دیگر کشور ها از جمله در ترکیه قرار دادند

بیژن نامدار زنگنه- وزیر نفت طی پُستی در فیسبوک: بابک زنجانی که هم اکنون در انفرادی اوین به سر می برد، 9دی ماه به اتهام بدهی دو میلیارد و 800 میلیون دلاری (معادل حدود 9 هزار میلیارد تومان) به نفت بازداشت شد.

زنگنه در حاشیه ضیافت افطاری جامعه اسلامی مهندسین: بدهی های زنجانی بیش از هشت هزار میلیارد تومان است، ولی ارزش کل اموال وی سه هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

فیاض شجاعی- دادستان دیوان محاسبات کشور: بررسی های ما اثبات کرد که با وجود ادعای بابک زنجانی، وی قصد پرداخت بدهی دو میلیارد و 60 میلیون یورویی اش را به شرکت ملی نفت ایران نداشته است.

اکبر سهیلی پور- رئیس سازمان حسابرسی کشور: رقم بدهی بابک زنجانی حدود دو میلیارد و 400 میلیون یورو ( سه میلیارد دلار یا 9 هزار و 600 میلیارد تومان) است.

در حالی که بابک زنجانی رقم اعلام شده مبنی بر بدهی بیش از دو میلیارد دلاریش به وزارت نفت رد کرده و مدعی است بدهیش به این وزارتخانه یک میلیارد و 200 میلیون یورو بیشتر نیست! بهتر است نهاد، ارگان یا وزارتخانه ای به عنوان مسئول اعلام رقم دقیق این بدهی، مشخص شود تا سایر مسئولان عدد صحیح را مبنای عملکرد خود قرار دهند.

اموال بابک زنجانی در داخل کشور چقدر است؟

وکیل شرکت نفت اعلام کرد: در طول رسیدگی به پرونده بابک زنجانی در دادگاه مشخص شد که او و همدستانش بخش عمده ای از اموالی را که باید به شرکت نفت و بیت المال برمی گرداندند به خارج از کشور برده و صرف سرمایه گذاری عمده خود کرده یا در اختیار امنای خود در دیگر کشور ها از جمله در ترکیه قرار دادند.

غلامرضا مهدوی با بیان اینكه وزارت خارجه درصدد گرفتن وكلای خارجی برای بازگرداندن اموال متهم نفتی به كشورند، گفت: اموال داخل كشور بابك زنجانی اگر در شرایط مطلوبی فروخته شود یك ششم بدهی اش را هم پوشش نمی دهد. وی افزود: ماجرای خرید شركت اقماری اونور ایر در تركیه درست زمانی كه اموال شركت نفت در اختیار وی قرار گرفت، رخ داد و همزمان نیز چند كشتی كانتینربر از آلمان خریداری و در اختیار نروژی ها قرار می دهد یعنی تاریخ خرید این اموال با زمانی كه نفت در اختیارشان قرار گرفته همخوانی دارد.

مهدوی تصریح كرد: بابك زنجانی شركت اونورایر را به قیمت ۲۵۵ میلیون دلار از یك تبعه ترك خریداری كرده كه ۵۱ درصد آن به نام این تاجر ترك و ۴۹ درصد نیز به نام شمس زاده می شود و تمامی این ماجرا ها زمانی كه هنوز بازداشت نشده بود، اتفاق افتاده و بعد از بازداشت نیز این مساله تشدید شد و افرادی هم كه امین وی بودند شروع به دست اندازی و انتقال اموال به دیگران كردند.


منابع: شهروند/ تابناک / باشگاه خبرنگاران