تبیان، دستیار زندگی
مدفن های احتمالی حضرت زهرا(س) کدامند؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مدفن های احتمالی حضرت زهرا(س) کدامند؟

مدفن ‌های احتمالی حضرت زهرا(س) کدامند؟

تبیان به نقل از گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بنا به نقل مورخ کهن شیعی «یعقوبی» عقد و ازدواج امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) با حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) دو ماه بعد از هجرت واقع شده هنگامی که مراسم عروسی نزدیک شد پیامبر اکرم(صلی الله و علیه وآله) به امیرالمؤمنین فرمودند: خانه ای پیدا کن! ایشان به دستور عمل کرده خانه ای یافت که از پیامبر دور بود. روزی پیامبر(صلی الله و علیه وآله) به دیدن دختر گرامی اش آمده بود در آنجا فرمودند: دوست دارم تو را به همسایگی خود منتقل کنم و بعدها به منزلی که «حارثه بن نعمان» به پیامبر هدیه کرده بود  نقل مکان کردند.

در سالی که یک یا دو سال آخر حیات پیامبر(صلی الله و علیه وآله) بود. آن حضرت دستور داد که همه درهایی که خانه های اطراف به مسجد باز می شد را مسدود کنند و تنها در خانه امیرالمؤمنین(علیه السلام) همچنان به سوی مسجد باز شد. کسانی که در جوار مسجد خانه داشتند، امتیاز خانه امیرالمؤمنین (علیه السلام) را تحمل نمی کردند. چرا که بیشتر آنها قریشی بودند یعنی همان کسانی که بعدها به رقابت با امام علی(علیه السلام) برخاسته و جنگ جمل را علیه ایشان به پا کردند.

به عقیده بسیاری این خانه همان جایی است که پیکر مطهر دختر پیامبر(صلی الله و علیه وآله) در آنجا دفن شده است و با تأکید زیادی که ایشان در وصیت خودش به پنهان ماندن مراسم نماز و دفن خود کرده بود، چاره ای جز انتخاب همین مدفن وجود نداشت. زیرا تنها دو احتمال دیگر در اسناد تاریخی وجود دارد: «بقیع» و «روضه» این دو مکان در معرض دستبرد پنهان و آشکار صاحبان قدرت بود. به طوری که دیدیم حتی تصریح کردند که زنان مسلمان را برای نبش قبر بیاورند تا بر جسد دختر پیامبر (صلی الله و علیه وآله) نماز بخوانند و او را زیارت کنند.

اولین احتمال در مورد محل دفن دختر پیامبر (صلی الله و علیه وآله)، «قبرستان بقیع» است. بقیع، زمین بزرگ در شرق مدینه بود. یکی از خانه های کنار بقیع، خانه عقیل بود. از دار عقیل نشانه هایی وجود دارد از جمله زاویه و گوشه یمانی آن که احتمالا این خانه در جنوب و غرب به سوی یمن بوده است. برخی از نقل ها گفته اند که در آن خانه حضرت فاطمه(علیها السلام) دختر پیامبر دفن شده است که البته این نقل صحیح نیست.

اما نظریه ای به نام نظریه مختار وجود دارد که در رابطه با این مسئله بیان می کند: امیرالمؤمنین(علیه السلام) در همان شب وفات و دفن دختر پیامبر(صلی الله و علیه وآله) حداقل هفت و حداکثر چهل صورت قبر در بقیع ساخت و می دانیم این کار یکی از کارهایی بود که انجام شد تا قبر ناشناخته بماند و کسی از جای واقعی آن خبردار نشود.

مردم آن روزگار با توجه به این صورت های قبر دیگر فکر نمی کردند که ممکن است قبر واقعی دختر پیامبر(صلی الله و علیه وآله) در جای دیگر واقع شده باشد. اگر از این صورت های قبر اثری در نشان اندکی هم مانده باشد، کافی است کسی که کمی آشنا بوده است و آن نشان را می داند، در جایی بگوید یا با عنوان قبر دختر پیامبر(صلی الله و علیه وآله) آن را به دیگران نشان بدهد یا حتی خواهان دفن شدن خودش در کنار آن باشد و این می توانست در آینده حتی شهرتی نیز به بار آورد و دلیلی برای توجیه همه نقل های تاریخی مکتب خلافت در مورد قبر دختر پیامبر به دست دهد و به دلیل دیگری نیاز نیست.

پنهان بودن جریان دفن دختر پیامبر(صلی الله و علیه وآله) یک مسأله مسلم تاریخی است و در آن هیچ تردیدی وجود ندارد و این کار تنها به قصد مخفی ماندن مدفن ایشان انجام شد و این هم مسلم است که کسانی که حاضر و ناظر آن بودند، افرادی انگشت شمار و اندک بودند که همه از نزدیکان بیت نبوت(صلی الله و علیه وآله) محسوب می شدند.


منبع: کتاب دختر پیامبر نوشته محمدعلی جاودان
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .