تبیان، دستیار زندگی
امسال بیست و هشتمین دوره از نمایشگاه بین الملل کتاب در حالی برگزار شد که تعطیلی برخی از غرفه ها در روز ابتدایی نمایشگاه از مهم ترین اخبار نمایشگاهی بود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سپیده آماده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یک نمایشگاه و هزار سودا !

امسال بیست و هشتمین دوره از نمایشگاه بین المللی کتاب در حالی برگزار شد که تعطیلی برخی از غرفه ها در روز ابتدایی نمایشگاه از مهم ترین اخبار نمایشگاهی بود.

کیانا نیکفام - بخش اجتماعی تبیان
نمایشگاه

بر اساس تازه‌ترین رای هیأت رسیدگی به تخلفات ناشران بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی تهران، ۲۹ ناشر به تعطیلی یک‌روزه غرفه‌شان محکوم شدند.
همایون امیرزاده رییس هیات رسیدگی به تخلفات ناشران گفت: در بررسی ناظران نمایشگاه کتاب متوجه شدیم تعدادی از غرفه‌داران بیش از ۸۰ درصد از آثاری که در نمایشگاه ارائه داده‌اند مربوط به خودشان نیست و این آثار از سوی ناشران دیگری به چاپ رسیده است، اما این غرفه‌داران این آثار را عرضه می‌کنند. او در ادامه گفت: این موضوع باعث سردرگمی مخاطبان در انتخاب آثار می‌شود و تکرار عناوین در همه غرفه‌ها ملال‌آور خواهد بود. این موضوع از نظر رعایت حقوق صنفی اشکال دارد. بر این اساس هیأت رسیدگی به تخلفات ناشران تصمیم گرفت ۲۹ غرفه را تعطیل کند. امیرزاده افزود:‌ این محکومیت یک‌روزه است و این تعداد از ناشران از ورود به نمایشگاه محروم خواهند شد. ادامه کار این ناشران در روزهای آتی نمایشگاه منوط به این است که آثار سایر ناشران را از غرفه‌های‌شان جمع‌آوری کنند. رییس هیات رسیدگی به تخلفات ناشران افزود: در صورت ادامه این روند از سوی این ناشران هیأت رسیدگی به تخلفات ناشران تصمیم جدیدی در قبال آنان خواهد گرفت. او همچنین اظهار کرد: از مجموع این ۲۹ ناشر، ۲۶ ناشر در بخش عمومی و ۳ ناشر در بخش دانشگاهی بوده‌اند. امیرزاده گفت: تصمیم بر تعطیلی ۲۹ غرفه در پاسخ به درخواست کمیته ناشران بوده است.

هر چند مراجعان خارجی نمایشگاه از جمعیت نمایشگاه کتاب تهران اظهار تحیر می کنند و این تعداد را چند برابر تعداد مراجعان نمایشگاه های اروپایی می دانند اما این تعداد حضور دلیل بر افزایش سرانه مطالعه نیست!

او افزود: بر اساس تبصره‌ای که وجود دارد ناشران تنها می‌توانند با مجوز و رضایت ناشر اصلی کتاب تنها پنج اثر از دیگر ناشران را در دیگر غرفه‌های‌شان عرضه کنند. او همچنین در پاسخ به سوالی درباره عرضه  برخی از کتاب‌های دانشگاهی در بخش دانشگاهی نمایشگاه کتاب اظهار کرد: ملاک هیأت در تصمیم‌گیری‌ها گزارش‌های مستند و روشنی است که از سوی ناظران و بازرسان و همچنین خود تشکل‌ها ارائه می‌شود. تمام تصمیماتی که اخذ شده نشات‌گرفته از این گزارش‌هاست اما ما تا به حال از سوی انجمن ناشران دانشگاهی گزارشی بر این مبنا نداشته‌ایم.

نمایشگاهی که در نهایت تاثیری بر افزایش سرانه مطالعه ندارد

هر چند مراجعان خارجی نمایشگاه از جمعیت نمایشگاه کتاب تهران اظهار تحیر می کنند و این تعداد را چند برابر تعداد مراجعان نمایشگاه های اروپایی می دانند اما این تعداد حضور دلیل بر افزایش سرانه مطالعه نیست!.هر چند در زمان برگزاری نمایشگاه ، خیلی از مردم تهرانی و بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان شهرهای دیگر برای خرید کتاب های مورد نظرشان راه دالان های مصلی تهران را پیش می گیرند اما این حضورها تنها به حجمی از آدم هایی منتهی می شود که راه های شلوغ را بالا پایین می کنند و در نهایت پس از خرید چند جلد کتاب راه خانه هایشان را در پیش می گیرند اما این کتاب ها به جز در مواقعی که برای پاس کردن درسی خریده شده باشند، تنها به کتابخانه ها منتقل می شوند و تاثیری در افزایش مطالعات مردم ندارد.

وقتی اغذیه فروشی نمایشگاه بیش از کتابفروشی ها دشت دارند

سالهای سال است که همزمان با برگزاری نمایشگاه کتاب، محوطه بیرونی نمایشگاه و حیاط مصلی پر می شود از غرفه اغذیه فروشی که از بستنی و یخ در بهشت تا چلوکباب و فست فود متفاوت هستند. در این میان هم کاسبی این اغذیه فروش ها به اندازه ای است که اگر کسی احساس گرسنگی کند و بخواهد غذایی تهیه کند باید مدت مدیدی را در صف یکی از اغذیه فروشی های صبر کند تا در نهایت بتواند غذایی خریده و دلی از عزا در بیاورد. اندر استقبال مردم از اغذیه فروشی های نمایشگاه همین بس که چند روز پیش پیامی در یکی از شبکه های اجتماعی منتشر شد مبنی بر اینکه امسال به نمایشگاه کتاب نرفتم و خودم در خانه سیب زمینی سرخ کردم و خوردم! در میان بازار داغ اغذیه فروشی های نمایشگاه اما ناشران معمولا چندان از فروش کتابهایشان رضایت ندارند و شاید در دلشان آرزو می کنند که غرفه شان را با اغذیه فروش ها تغییر می دانند.

غرفه های شلوغ کتاب های دانشگاهی و کنکوری

با اینکه تب کنکور این سالها به داغی سالهای گذشته نیست اماغرفه های فروش کتاب های تستی و کنکور، شلوغ ترین غرفه های نمایشگاه کتاب را به خود اختصاص داده است و دختران و پسران نوجوان و جوان در راه یافتن کتابهای کنکوری غرفه ها یکی پس از دیگر زیر و رو می کنند.

در بررسی ناظران نمایشگاه کتاب متوجه شدیم تعدادی از غرفه‌داران بیش از ۸۰ درصد از آثاری که در نمایشگاه ارائه داده‌اند مربوط به خودشان نیست و این آثار از سوی ناشران دیگری به چاپ رسیده است، اما این غرفه‌داران این آثار را عرضه می‌کنند

کتابهای دانشگاهی هم از دیگر بهانه های حضور مردم در نمایشگاه است و بسیاری از دانشجویان شهرهای غیر تهران هم برای تهیه منابع درسی شان مجبورند که راه تهران و نمایشگاه را در پیش بگیرند تا در این دالان های تو در تو بتوانند ردی از کتابهای مورد نظرشان پیدا کنند.

ناشران کودک و هیاهوی شادی

از دیگر غرفه های پر طرفدار نمایشگاه امسال کتاب تهران مثل سالهای گذشته غرفه کودک و نوجوان بوده است و کودکان و پدر و مادرهایشان در این غرفه ها با تمهیداتی مانند نقاشی کردن چهره کودکان و پخش آهنگ های شاد همراه شده، تصویری به یاد ماندنی را برای نمایشگاه رقم زده است در نهایت بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران روزهای پایانی اش را پشت سر می گذارد به این امید که در کنار برگزاری چنین نمایشگاه هایی، میزان سرانه مطالعه مردم کشور هم افزایش یابند.