تبیان، دستیار زندگی
تیپ شناسی رجال سیاسی در ایران پیچیدگی های خاص خود را دارد و شاید برای بسیاری از افراد خارجی که تازه وارد ایران می شوند، آشنایی با این موضوع کمی زمان لازم داشته باشد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انگشتر و تسبیح سیاسیون +عکس


تیپ‌شناسی رجال سیاسی در ایران پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و شاید برای بسیاری از افراد خارجی که تازه وارد ایران می‌شوند، آشنایی با این موضوع کمی زمان لازم داشته باشد

در اکثر کشورهای دنیا کت و شلوار و کروات لباس رسمی سیاسیون است اما در ایران کروات از همان ابتدای انقلاب جایی نداشت و هنوز هم ندارد. برخی سیاسیون دهه شصت نه تنها کروات را کنار گذاشتند بلکه همراه با آن کت هم نپوشیدند و کاپشن به تن کردند. احمد توکلی چهره شاخص این تیپ دهه شصتی است. مصطفی میرسلیم نیز کتی با یقه‌ای متفاوت به تن کرده و هنوز هم به همان شکل ظاهر می‌شود. علی‌اکبر ولایتی در سمت وزارت خارجه هم یقه پیراهن خود را تغییر داد و حتی می‌گوید برخی در خارج از کشور مدل یقه لباس وی را نه یقه آخوندی و دیپلماتیک که به نام یقه ولایتی می‌شناسند. هم‌اکنون نیز وجه تمایز ظاهری دیپلمات‌های ایرانی حتی از دیگر چهره‌های سیاسی داخلی همین "یقه" است.
اما به نظر می‌رسد آنچه در تیپ و رفتارشناختی رجال سیاسی ایرانی که کمتر به آن توجه شده است، "تسبیح" است.

تسبیح گردانی برای سیاسیون حرکتی برای آرام سازی یا وسیله ای برای تمرکز ذهن باشد. پیدا کردن نفر اولی که از سیاسیون تسبح چرخانی را آغاز کرد بسیار مشکل است اما شاید ورود روحانیون به سیاست و تقلید از برخی فرهنگ های خاص علماء سرآغاز این فرهنگ بوده باشد
آنچه اکنون به تسبیح مشهور شده سُبحه است که منظور از آن مهره‌هایی است که عدد تسبیح را با آن می‌شمارند و کاربرد واژه تسبیح در معنی مهره‌های به رشته کشیده برای شمارش عدد تسبیحات و تحمیدات و تکبیرات از غلط‌های مصطلح فارسی به حساب می‌آید که بر اثر رواج و کاربرد زیاد، استعمال آن به معنی سبحه مجاز شده‌ است. چنانکه در بیت زیر از صائب تبریزی از تسبیح معنای امروزی استنباط می‌شود:
منه زنهار دل بر مهلت صد ساله دنیا //// که آخر می‌شود چندان که یک تسبیح گردانی
بسیار دیده می‌شود در مهم ترین مذاکرات و ملاقات‌ها چهره‌های سیاسی تسبیح به دست دارند و در حال تسبیح‌گردانی هستند. بدون شک قصد سیاسیون در این زمان نه ذکر و دعا و نه اسائه ادب به طرف مقابل است. به نظر می رسد تسبیح گردانی برای سیاسیون حرکتی برای آرام سازی یا وسیله ای برای تمرکز ذهن باشد. پیدا کردن نفر اولی که از سیاسیون تسبح چرخانی را آغاز کرد بسیار مشکل است اما شاید ورود روحانیون به سیاست و تقلید از برخی فرهنگ های خاص علماء سرآغاز این فرهنگ بوده باشد.

اما انگشتر چیز دیگری است که تقریبا در دست همه سیاسیون دیده میشود اگرچه «انگشتر» در بین عوام بیشتر یادآور حلقه های ازدواج است اما در بین سیاسیون کشور انگشتر عاملی منحصربفرد برای به نمایش درآوردن اعتقادات مذهبی آنهاست.

عقیق، فیروزه، در نجف، یاقوت، حدید و ... که در روایات شیعه به آثار مادی و معنوی آنها بر انسان اشاره شده از جمله انگشترهایی هستند که سیاسیون آنها را به دست می کنند.

رهبر

هرکدام از سیاسیون برجسته کشور چه انگشترهایی به دست می کنند؟

1-امام خمینی(ره):
بنیانگذار جمهوری اسلامی در اغلب تصاویری که از ایشان وجود دارد عقیق سرخ به دست داشتند.

2-حضرت آیت الله خامنه ای:
مقام معظم رهبری از جمله شخصیت هایی هستند که در موقعیت های مختلف انگشترهای مختلفی به دست دارند.
تاکنون در دستان ایشان انگشتر شرف الشمس، انگشتر عقیق قرمز و زرد، در نجف، انگشتری با نگینی که روی آن نوشته شده « یا علی بن ابیطالب» و انگشتری با نگین حدید که رویش نوشته شده «یا ظافر» به چشم خورده است.

3-علی اکبر هاشمی رفسنجانی:
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در تمام سخنرانی‌های خود همیشه یک تسبیح شاه مقصود با یک انگشتر عقیق به دست دارد.
او همچنین اغلب انگشتر حرز به انگشت کوچک خود دارد.

4-حسن روحانی:
رییس جمهور کشورمان عموما انگشتر عقیق زرد رنگ به انگشت کوچک سمت راست خود دارد
وی همچنین انگشتر حرز به انگشت کوچک خود دارد.

5-سید حسن خمینی:
نوه امام خمینی و تولیت آستان امام(ره) انگشتر عقیق قرمز بر دست چپ خود دارد.

6-محمدرضا مهدوی کنی:
رییس فقید مجلس خبرگان رهبری انگشتری با نگین عقیق به دست راست خود داشت و معتقد بود اگر کسی شیعه است باید انگشتر را به دست راستش بیاندازد.

7-علی اکبر ناطق نوری:
رییس اسبق مجلس انگشتر فیروزه به دست چپ و انگشتر عقیق به دست راست خود دارد.

8-محسن رضایی:
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام همواره با انگشتر فیروزه به دست در انظار ظاهر می شود.

9- محمدباقر قالیباف:
شهردار تهران اغلب انگشتر عقیق سرخ به دست دارد.

10-سرلشگر حسن فیروزابادی:
رییس ستاد کل نیروهای مسلح اغلب با انگشتر عقیق، در نجف و فیروزه دیده می شود.

11-حبیب الله عسگراولادی:
دبیرکل فقید حزب موتلفه در دوران حیات خود انگشتر عقیق و در نجف و فیروزه به دست می کرد.

12-محمود احمدی نژاد:
رییس جمهور سابق کشورمان عادت داشت انگشتر عقیق زرد به دست داشته باشد.

فرآوری: طاهره رشیدی

بخش سیاست تبیان


منابع : ایسنا / بهار نیوز


مطالب مرتبط:

هیئت های عزاداری یا هیئت های سیاسی

رئیس جمهور بعدی چقدر رای دارد؟

قدر این سیاسیون را بدانیم