تبیان، دستیار زندگی
معرفی کتابهای «فلسفه صمیمیت» و «زندگی دکمه بازگشت ندارد».
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عشق چگونه چیزی است؟

معرفی کتابهای «فلسفه صمیمیت» و «زندگی دکمه بازگشت ندارد».

فرآوری: زهره سمیعی- بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
فلسفه صمیمیت


 
«فلسفه صمیمیت»
کتاب «شرایط عشق» با عنوان فرعی «فلسفه صمیمیت» نوشته جان آرمسترانگ با ترجمه مسعود علیا توسط انتشارات سروش منتشر و راهی بازار نشر شد.
«عشق ورزیدن به شخصی دیگر چگونه چیزی است؟» این سوال، عامل نوشته شدن این کتاب است؛ طرح این پرسش طرح یکی از عمیق‌ترین و معمایی‌ترین پرسش‌هایی است که می‌توان با خود در میان گذاشت. عشق یکی از مضامین اصلی در حسب حالی است که هر فرد هنگامی که می‌کوشد به فهم زندگی خود راه پیدا کند، روی کاغذ می‌آورد. اما چه بسا احساس کند که هرقدر بیشتر درباره آن تامل می‌کند، فقط حیرانی‌اش بیشتر می‌شود.
کتاب «شرایط عشق»، حکایت مواجهه‌ای دیگر با یکی از دیرینه‌ترین و بحث‌انگیزترین تجربه‌های بشری (عاشق شدن و عشق ورزیدن) است. نویسنده در این اثر می‌کوشد از منظری فلسفی و با بهره از پاره‌ای آثار تامل‌برانگیز ادبی، زوایای مهمی از عشق را بررسی کند و ضمن برشمردن خاستگاه‌ها، پیچ و تاب‌ها و صورت‌های گوناگون تجربه عاشقی، ظرایف پیدا و پنهان آن را روشن سازد تا مخاطب آنچه را بلوغ و پختگی می‌نامد، با تجربه عشق ورزیدن خود همراه کند.
فهرست عناوین کتاب به این ترتیب است: نظرگاه رمانتیک، «عشق به راستی عامل متغیر است»، تکامل عشق، چرا عشق تاریخی دارد؟، اتحاد کامل،‌ عشق به منزله تربیت، پذیرش، چشم خلاق، داشتن، تخیل، شیدایی، کوپیدون کور، (باز هم) تخیل، دسته‌ها و دسته‌بندی‌ها، تعارض و تفسیر، خیر دیگری، محبت، عشق و معنای زندگی، امیال قیاس‌ناپذیر، گرایش جنسی، گسترش عشق، بلوغ.
در قسمتی از این کتاب می‌خوانیم:

«غالبا فشار معمول زندگی کافی است تا این لطافت احساس نتواند مجال ظهور پیدا کند. به این دلیل است که عشاق نسبت به تمام چیزهایی که به ساحت درونی مشترک یاری می‌رساند و آن را حفظ می‌کند علاقه دارند: باده، افروختن آتش، نور شمع، باران: هر آنچه پندار موقت جهان خاص و جداافتاده ایشان را می‌آفریند، جهانی جدا از باقی زندگی که، چند صباحی، به تمامی سایه‌وار و محو به نظر می‌رسد. در چنین شرایط دلپذیری، آن‌ها می‌توانند احساس کنند آنی هستند که در واقع هرگز نمی‌توانند باشند: همه چیز، هر یک برای دیگری.
داستانی نقل شده است درباره دو عضو آخر حزب کمونیست بریتانیا، یک زن و شوهر، که (بی‌هیچ تردیدی) بر این باور بودند که در کل جهان، تنها دو نفری هستند که از نگرش درست به جهان برخوردارند. آن‌ها از نظرگاه برتر و صائب خویش به جهانی غرق در آشوب و شرارت و خطا نظر می‌کردند. هر قدر هم که اعتقاداتشان احمقانه بوده باشد، آن‌ها تصویری تاثرانگیز ـ گرچه مبالغه‌آمیز ـ از همه زوج‌های خوشبخت هستند (یا بودند، تا زمانی که مرد در اقدامی که به تمام و کمال تنهایی قهرمانانه را به نمایش می‌گذاشت زن را به دلیل نداشتن خلوص عقیدتی طرد کرد.) زیرا همه زوج‌های خوشبخت مسلک شخصی خودشان را دارند، جهان‌نگری خاص خودشان را که بین آن‌ها مشترک است و در ته دلشان آن را برتر از همه جهان‌نگری‌های دیگر تلقی می‌کنند.»
این کتاب با 192 صفحه، شمارگان هزار و 650 نسخه و قیمت 9 هزار و 500 تومان منتشر شده است.

زندگی دکمه بازگشت ندارد


 
«زندگی دکمه بازگشت ندارد»
کتاب «زندگی دکمه بازگشت ندارد» (درنگی در باب زندگی در عصر جدید) نوشته فرشاد مهدی‌پور از سوی انتشارات دفتر نشر معارف به چاپ رسید.
کتاب «زندگی دکمه بازگشت ندارد» از «مقدمه و سه فصل انگشت شستی‌ها و گوشی به سرها، مسافران تاریکی و روشنایی، زندگی دکمه بازگشت ندارد» تشکیل شده است.
این کتاب، گزارشی از رابطه میان زندگی در شهرهای جدید و رسانه‌های اجتماعی با فعالیت‌های کاری، اجتماعی و سیاسی، فرهنگی و ارتباطی، امور روزمره، تعامل میان آن‌ها، اثرگذاری‌ها و آسیب‌های‌شان و در نهایت، چاره‌هایی برای رهایی یا کم‌کردن از پیامدهای این حادثه است.
فصل اول این کتاب در برگیرنده بازخوانی آثار و نتایج مستقیم فناوری‌های مجازی نو در زندگی (بیش‌تر اینترنت و تلفن همراه و کمتر مواردی همچون ماهواره) و روابط اجتماعی و تعامل‌های فردی است و فصل دوم، بیشتر این موضوع را ضرب در خودرو، خیابان، شهر و همچنین تفریح و تفرج بررسی می‌کند.
در فصل اول نویسنده در رابطه با نتایج مستقیم فناوری‌های مجازی نو در زندگی نوشته است: «دوربین‌های کوچک گوشی همراه با هر مگاپیکسلی، ضبط‌‌کننده حوادث و رویدادها و ماجراهای زندگی هستند؛ گاهی خواسته و ناخواسته و برای بازخوانی خوشی‌هایی در گذشته و از یاد رفته و بعضاً هم وقایع سخت و ناگوار. این دوربین‌ها به اقتضای ضرورت تولید و تولدشان، همراه دائمی و بی‌فاصله صاحبانشان هستند و لحظه‌ای آن‌ها را رها نمی‌کنند و گاهی حتی به خصوصی‌ترین حریم‌های زندگی نیز راه می‌یابند و گویی‌ صاحبان آن‌ها از وجودشان دل‌زده و آزرده نمی‌شوند.»
 فصل سوم به زندگی روزمره، آداب معاشرت، سلوک فردی و پوشش می‌پردازد. همه این موضوعات در ترکیبی از مثال‌های عینی و جزئی‌نگرانه در شرح و بسیط رفتارهای مدنظر و نظریه‌های ساده‌سازی‌شده جامعه‌شناختی مطرح می‌شوند و دورنمای تمامی گفت‌وگوها نیز نمایش واکنش‌ها به رسانه‌های نو و گسترش شهرنشینی است.
کتاب «زندگی دکمه بازگشت ندارد» در 132 صفحه، دو رنگ، قطع پالتویی، صفحه آرایی جذاب، شمارگان 13هزار جلد و قیمت 5هزار تومان از سوی دفتر نشر معارف به چاپ رسیده است.


منابع: مهر, فارس