تبیان، دستیار زندگی
شرایط نباید فلسفه كلّى حكم و آثار و منافع آن را تماماً از بین ببرد. بنابراین اگر انسان مریض یا مسافر در شرایطى نمى‏تواند روزه بگیرد، باید در ایام دیگرى قضا كند تا از منافع روزه برخوردار شود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تنها دری که روزه داران از آن وارد می شوند

فقط برای او

شرایط نباید فلسفه كلّى حكم و آثار و منافع آن را تماماً از بین ببرد. بنابراین اگر انسان مریض یا مسافر در شرایطى نمى‏تواند روزه بگیرد، باید در ایام دیگرى قضا كند تا از منافع روزه برخوردار شود.


أَیَّاماً مَعْدُوداتٍ فَمَنْ كانَ مِنْكُمْ مَرِیضاً أَوْ عَلى‏ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَیَّامٍ أُخَرَ وَ عَلَى الَّذِینَ یُطِیقُونَهُ فِدْیَةٌ طَعامُ مِسْكِینٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَیْراً فَهُوَ خَیْرٌ لَهُ وَ أَنْ تَصُومُوا خَیْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ (بقره: 184)

چند روزى معدود (روزه بر شما مقرّر شده است)، ولى هر كس از شما بیمار یا در سفر باشد، پس (به همان) تعداد از روزهاى دیگر (را روزه بگیرد) و بر كسانى كه طاقت روزه ندارند (همچون بیماران مزمن و پیر مردان و پیر زنان)، لازم است كفّاره‏اى بدهند، مسكینى را اطعام كنند. و هر كس به میل خود بیشتر نیكى كند (و بیش از مقدار واجب، طعام بدهد)، براى او بهتر است، ولى اگر (آثار روزه را) بدانید، (مى‏فهمید كه) روزه گرفتن، برایتان بهتر است. (و هرگز به روزه‏خوارى معذوران، غبطه نمى‏خوردید.)

یكى از معانى باب افعال در زبان عربى، سلب است. مثلًا كلمه «عجمه» به معناى گنگى است، وقتى به باب افعال مى‏رود و «اعجام» مى‏شود، به معناى از بین بردن گنگى است. در این آیه نیز كلمه «یُطِیقُونَهُ» به معناى سلب طاقت و توان است.

تسلیم فرمان خدا بودن، ارزش است. اگر دستور روزه گرفتن داد، باید روزه گرفت و اگر حكم به افطار كرد، باید روزه را شكست.

در مجمع البیان آمده است: گروهى از اصحاب پیامبر حتّى در حال سفر روزه گرفته و مایل نبودند كه روزه خود را بشكنند. رسول اكرم صلى اللَّه علیه و آله آنان را گناهكار خواندند.

امام صادق علیه السلام فرمود: اگر كسى در سفر روزه بگیرد، من بر جنازه‏ى او نماز نمى‏گزارم.

در تفسیر قرطبى نیز آمده است كه رسول اكرم صلى اللَّه علیه و آله در سفر از مدینه به مكّه در ماه رمضان، آب خواستند، آنگاه ظرف آب را بر سر دست گرفتند تا مردم ببینند و سپس از آب میل فرمودند.

به هر حال اگر مسافر یا مریضى روزه گرفت، روزه‏اش باطل و باید قضاى آن را به جا آورد. (تفسیر نور الثقلین، ج 1، ص 164)

امام صادق علیه السلام فرمودند: حتّى اگر مادرى نسبت به شیر كودك یا جنین نگرانى‏ داشت، باید روزه خود را افطار نماید و این نشانه‏ى رأفت خداوند است. (تفسیر برهان، ج 1، ص 182)

یكى از معانى باب افعال در زبان عربى، سلب است. مثلًا كلمه «عجمه» به معناى گنگى است، وقتى به باب افعال مى‏رود و «اعجام» مى‏شود، به معناى از بین بردن گنگى است. در این آیه نیز كلمه «یُطِیقُونَهُ» به معناى سلب طاقت و توان است

اثرات تربیتى، اجتماعى، و بهداشتى روزه‏

روزه ابعاد گوناگونى دارد، و آثار فراوانى از نظر مادى و معنوى در وجود انسان مى‏گذارد، كه از همه مهم تر" بعد اخلاقى" و فلسفه تربیتى آن است.

از فوائد مهم روزه این است كه روح انسان را " تلطیف"، اراده انسان را " قوى"، غرائز او را " تعدیل" مى‏كند.

روزه‏دار باید در حال روزه با وجود گرسنگى و تشنگى از غذا و آب و همچنین لذت جنسى چشم بپوشد، و عملاً ثابت كند كه او همچون حیوان در بند اصطبل و علف نیست، او مى‏تواند زمام نفس سركش را به دست گیرد، و بر هوس ها و شهوات خود مسلط گردد.

در حقیقت بزرگترین فلسفه روزه ، همین اثر روحانى و معنوى آن است، انسانى كه انواع غذاها و نوشابه‏ها را در اختیار دارد و هر لحظه تشنه و گرسنه شد به سراغ آن مى‏رود، همانند درختانى است كه در پناه دیوارهاى باغ بر لب نهرها مى‏رویند، این درختان نازپرورده، بسیار كم مقاومت و كم‏دوامند، اگر چند روزى آب از پاى آنها قطع شود پژمرده مى‏شوند، و مى‏خشكند.

اما درختانى كه از لابلاى صخره‏ها در دل كوه‏ها و بیابان ها مى‏رویند و نوازشگر شاخه‏هایشان از همان طفولیت طوفان هاى سخت، و آفتاب سوزان، و سرماى زمستان است، و با انواع محرومیت ها دست به گریبانند، محكم و با دوام و پر استقامت و سخت‏كوش و سخت‏جانند!

ایمان

روزه نیز با روح و جان انسان همین عمل را انجام مى‏دهد و با محدودیت  هاى موقت، به او مقاومت و قدرت اراده و توان مبارزه با حوادث سخت مى‏بخشد و چون غرائز سركش را كنترل مى‏كند بر قلب انسان نور و صفا مى‏پاشد.

خلاصه روزه انسان را از عالم حیوانیت ترقى داده و به جهان فرشتگان صعود مى‏دهد، جمله لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (باشد كه پرهیزگار شوید) اشاره به همه این حقایق است.

و نیز حدیث معروف‏ الصوم جنة من النار: "روزه سپرى است در برابر آتش دوزخ" اشاره به همین موضوع است. (بحارالانوار جلد 96 صفحه 256)

در حدیث دیگرى از على علیه السلام مى‏خوانیم كه از پیامبر صلی الله علیه و اله پرسیدند: چه كنیم كه شیطان از ما دور شود؟

فرمود: الصوم یسود وجهه، و الصدقة تكسر ظهره، و الحب فى اللَّه و المواظبة على العمل الصالح یقطع دابره، و الاستغفار یقطع وتینه‏ " روزه روى شیطان را سیاه مى‏كند، و انفاق در راه خدا پشت او را مى‏شكند، و دوست داشتن به خاطر خدا، و مواظبت بر عمل صالح دنباله او را قطع مى‏كند، و استغفار رگ قلب او را مى‏برد"! (بحارالانوار جلد 96 صفحه 255)

در نهج البلاغه به هنگامى كه امیر مۆمنان على علیه السلام فلسفه عبادات را بیان مى‏كند به روزه كه مى‏رسد چنین مى‏فرماید: و الصیام ابتلاء لاخلاص الخلق‏: "خداوند روزه را از این جهت تشریع فرموده كه روح اخلاص در مردم پرورش یابد"! (نهج البلاغه كلمات قصار شماره 252)

و نیز در حدیث دیگرى از پیامبر صلی الله علیه و آله مى‏خوانیم: ان للجنة بابا یدعى الریان لا یدخل فیها الا الصائمون: "بهشت درى دارد به نام" ریان" (سیراب شده) كه تنها روزه‏داران از آن وارد مى‏شوند.

شرایط نباید فلسفه كلّى حكم و آثار و منافع آن را تماماً از بین ببرد. اگر انسان مریض یا مسافر در شرایطى نمى‏تواند روزه بگیرد، باید در ایام دیگرى قضا كند تا از منافع روزه برخوردار شود. «فَعِدَّةٌ مِنْ أَیَّامٍ أُخَرَ»

مرحوم صدوق در" معانى الاخبار" در شرح این حدیث مى‏نویسد : انتخاب این نام براى این در بهشت به خاطر آن است كه بیشترین زحمت روزه دار از ناحیه عطش است، هنگامى كه روزه‏داران از این در وارد مى‏شوند ، چنان سیراب مى‏گردند كه بعد از آن هرگز تشنه نخواهند شد. (بحار الانوار جلد 96 صفحه 252)

پیام‏های آیه:

1ـ اسلام براى هر فرد در هر شرایطى، قانون مناسب دارد. در این آیه، حكم مسافران، بیماران و سالمندان بیان شده است. «فَمَنْ كانَ مِنْكُمْ مَرِیضاً أَوْ عَلى‏ سَفَرٍ»

2ـ شرایط نباید فلسفه كلّى حكم و آثار و منافع آن را تماماً از بین ببرد. اگر انسان مریض یا مسافر در شرایطى نمى‏تواند روزه بگیرد، باید در ایام دیگرى قضا كند تا از منافع روزه برخوردار شود. «فَعِدَّةٌ مِنْ أَیَّامٍ أُخَرَ»

3ـ قصد سفر، به تنهایى مانع روزه نیست، در سفر بودن لازم است. «عَلى‏ سَفَرٍ»

4ـ قضاى روزه، زمان خاصّى ندارد. «فَعِدَّةٌ مِنْ أَیَّامٍ أُخَرَ»

5ـ توانایى، شرط تكلیف است. «عَلَى الَّذِینَ یُطِیقُونَهُ»

6ـ تغذیه‏ى فقرا، در متن احكام جاسازى شده است. «طَعامُ مِسْكِینٍ»

7ـ عباداتى سبب رشد و قرب است كه با علاقه و رغبت باشد. «فَمَنْ تَطَوَّعَ»

8ـ دستورات الهى به گونه‏اى است كه حداقل را بر همه واجب كرده است و بیش از آن را به اختیار انسان مى‏گذارد. در این آیه سیر كردن یك گرسنه واجب، ولى بیش از آن به عنوان عمل مستحبّى در اختیار خود انسان است. «فَمَنْ تَطَوَّعَ خَیْراً فَهُوَ خَیْرٌ لَهُ»

9ـ انجام دستورات خداوند، آثار خوبى دارد كه به خود انسان باز مى‏گردد نه خدا. «أَنْ تَصُومُوا خَیْرٌ لَكُمْ»

آمنه اسفندیاری

بخش قرآن تبیان


منابع:

تفسیر نور الثقلین ج 1

تفسیر نور ج 1

تفسیر نمونه ج 1

تفسیر برهان، ج 1

مطالب مرتبط:

حقایق ارزشمند روزه در حدیث قدسی

روزه و رمضان در آینه شعر فارسی

روزه و روزه داری در دین یهود