تبیان، دستیار زندگی
روز بیستم اردیبهشت ماه شاهد اتفاق مهمی در روند 8 سال دفاع مقدس بوده است، 34 سال پیش در چنین روزی امام خمینی (ره) برای انتصاب مشاور شورای عالی دفاع ملی تصمیم گرفتند:
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روزی برای شروع یک حضور موثر


روز بیستم اردیبهشت ماه شاهد اتفاق مهمی در روند 8 سال دفاع مقدس بوده است، 34 سال پیش در چنین روزی امام خمینی (ره) برای انتصاب مشاور شورای عالی دفاع ملی تصمیم گرفتند.

بسم اللّه الرحمن الرحیم

جناب حجت‌الاسلام آقای حاج سید علی خامنه‌ای دامت افاضاته

برای تشکیل شورای عالی دفاع ملی بر مبنای اصل یک‌صد و دهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران جنابعالی به عنوان مشاور از قِبَل اینجانب منصوب می‌شوید؛ و چون ما در وضع استثنایی در این موقع هستیم، لازم است با کمال دقت و بررسی کامل گزارش جامع و دقیق در هر هفته از رویدادهای داخلی در ادارات مختلف ارتش برای اینجانب ارسال دارید.

20 اردیبهشت 59

روح‌اللّه الموسوی الخمینی

روزی برای شروع یک حضور موثر

آزادسازی سوسنگرد تا بسیج نیروهای مردم

آیت الله خامنه‌ای در جلسات شورای عالی دفاع نقش تعیین کننده‌ای در تصویب طرح بعضی از عملیات‌های مهم از جمله شکست حصر آبادان ایفا کرد. حضور ایشان باعث شد تا در مقابل بنی صدر که اجازه هیچ فعالیتی را به نیروهای مردمی و سپاه پاسداران نمی‌داد، سدی محکم قرار گیرد. ایشان در آزادسازی سوسنگرد نیز نقشی تاریخی داشته است...

در ارتباط با نقش آیت الله خامنه‌ای مقام معظم رهبری در شورای عالی دفاع و جبهه‌های جنگ، نکات و محورهای مهمی در خاطرات رزمندگان، مسوولان و اسناد دفاع مقدس وجود دارد. از جمله اثر گذاری و بهبود روحیه رزمندگان، جلب حمایت مردم در کمک به جبهه‌ها و ایجاد روحیه و انگیزه در بین مردم، برخورد مقتدرانه با تخلفات و کارشکنی‌های امثال بنی صدر، برنامه ریزی و تلاش برای آزادسازی سوسنگرد و حصر آبادان، ارائه گزارش‌های به موقع به امام و... بخشی از این نکات مهم هستند.

آیت الله خامنه‌ای در جلسات شورای عالی دفاع نقش تعیین کننده‌ای در تصویب طرح بعضی از عملیات‌های مهم از جمله شکست حصر آبادان ایفا کرد. حضور ایشان باعث شد تا در مقابل بنی صدر که اجازه هیچ فعالیتی را به نیروهای مردمی و سپاه پاسداران نمی‌داد، سدی محکم قرار گیرد.

با تشکیل رسمی «حزب جمهوری اسلامی» در 29 بهمن 57، آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان یکی از اعضای مۆسس این حزب، وارد عرصهء فعالیت‌های سیاسی رسمی در نظام جمهوری اسلامی شدند. این حزب که در واقع محل تجمع نیروهای انقلابی و معتقدان به خط امام بود، توانست با ایجاد تشکیلات منسجم و گسترده در سراسر کشور، نقش مهمی را در راه استقرار جمهوری اسلامی ایفا کند.

روزی برای شروع یک حضور موثر

با استعفای دولت موقت در 15 آبان 58، شورای انقلاب به فرمان حضرت امام، وظیفهء اداره کشور، رتق و فتق امور و برگزاری انتخابات را عهده‌دار شد، آیت‌الله خامنه‌ای به وزارت دفاع رفته و به عنوان معاون این وزارتخانه مشغول به کار شدند. هرچند مدتی بعد به خاطر کارشکنی‌ها و مخالفت‌های بنی‌صدر مجبور شدند وزارت دفاع را ترک کنند. از 3 آذر همین سال به بعد، ایشان مدتی نیز سرپرستی نهاد تازه تأسیس «سپاه پاسداران» را بر عهد داشتند.

در 24 دی 58 تاریخ رقم خورد. امام (ره) در حکمی خطاب به ایشان نوشتند: «جنابعالی که به حمدالله به حسن سابقه موصوف و در علم و عمل شایسته هستید، به امامت جمعه تهران منصوب می‌باشید.» و با این انتصاب، مهم‌ترین تریبون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور را به آیت الله خامنه‌ای سپردند.

20 اردیبهشت 59 تنها چند روز پیش از آغاز به کار مجلس اول، امام مسئولیت جدیدی را به آیت الله خامنه‌ای واگذار نموده و ایشان را به عنوان نمایندهء خود در «شورای عالی دفاع» منصوب کردند که وظایفی همانند «شورای عالی امنیت ملی» کنونی داشت. در حکم حضرت امام آمده بود: «برای تشکیل شورای عالی دفاع ملی بر مبنای اصل یک صد و ده قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، جنابعالی به عنوان مشاور از طرف اینجانب منصوب می‌شوید و در این موقع چون در وضع استثنائی هستیم، لازم است هر هفته با بررسی کامل، رویدادهای داخلی ادارات مختلف ارتش را برای اینجانب ارسال دارید.»

آیت الله خامنه‌ای در جلسات شورای عالی دفاع نقش تعیین کننده‌ای در تصویب طرح بعضی از عملیات‌های مهم از جمله شکست حصر آبادان ایفا کرد

با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در 31 شهریور 1359، برههء جدیدی از فعالیت‌های آیت الله خامنه‌ای شروع شد. در روزهای آغازین جنگ و در حالی که هیچ تشکیلات نظامی منسجمی در مقابل ارتش عراق وجود نداشت، آیت الله خامنه‌ای با همکاری شهید دکتر مصطفی چمران، ستاد جنگ‌های نامنظم را در خوزستان پایه ریزی کردند و پس از آن نیز به عنوان حامی نیروهای مردمی و سپاه پاسداران، در جبهه‌ها حضور داشتند.

حضور توأمان در جبهه‌های جنگ، شورای عالی دفاع، حزب جمهوری اسلامی و مجلس، این امکان را به آیت الله خامنه‌ای می‌داد که نگاهی جامع نسبت به مسایل کشور داشته باشند. این نگاه باعث می‌شد تا ایشان نشانه‌ها و نمادهای بی کفایتی و خیانت بنی صدر را به خوبی ببینند. آیت الله خامنه‌ای پس از آن که از توصیه‌های مشفقانه به بنی صدر برای حفظ وحدت و همراه شدن با انقلاب، نا امید شدند، در خط مقدم مقابله با دسیسه‌های او قرار گرفتند و با نطق‌های خود در مجلس شورای اسلامی بر بی کفایتی وی تأکید کرده و از خیانت‌هایش پرده برداشتند.

روزی برای شروع یک حضور موثر

استدلال‌های آیت الله خامنه‌ای در مورد خیانت‌های بنی صدر به گونه‌ای بود که در جلسهء نهایی بررسی عدم کفایت سیاسی رییس جمهور در مجلس، نمایندگان موافق با عدم کفایت، با در اختیار قرار دادن وقت خود، از ایشان خواستند تا در آن جلسه هم صحبت کنند. حضور آیت الله خامنه‌ای در پشت تریبون در حالی که کیف بزرگی از اسناد را به همراه آورده بودند، تعجب خیلی‌ها را از میزان خیانت‌های بنی صدر در طول مدت 16 ماههء ریاست جمهوریش برانگیخت.

نقش‌های متعدد و تأثیرگذار آیت الله خامنه‌ای در جمهوری اسلامی در کنار پافشاری ایشان در مقابله با جریان‌های منحرف و بیگانه، گروهک منافقین کینه‌توز را که وابستگی آن‌ها به بیگانگان در شرایط آن روز روشن شده بود، به تصمیم خطرناکی رساند. تنها با گذشت یک هفته از تصویب عدم کفایت سیاسی بنی صدر در مجلس و پس از بیانیهء منافقین در اعلام جنگ مسلحانه با نظام، آیت الله خامنه‌ای در مسجد ابوذر تهران مورد سوء قصد قرار گرفتند. حضرت امام (ره) بلافاصله پس از ترور، در پیام خود پرده از چهرهء عوامل ترور برداشتند: «اینان آنقدر از بینش سیاسی بی نصیبند که بی درنگ پس از سخنان شما در مجلس و جمعه و پیشگاه ملت به این جنایت دست زدند و به کسی سوء قصد کردند که آوای دعوت او به صلاح و سداد در گوش مسلمین جهان طنین انداز است.»

فرآوری: سامیه امینی

بخش فرهنگ پایداری تبیان


منابع: سایت حضرت آیت الله خامنه ای /بولتن نیوز/شهید آوینی

مطالب مرتبط:

 بانک تو خروشی است ملامت گر تاریخ

آیت الله خامنه ای از دید دوست و دشمن

سوءقصد به جان حضرت یت الله خامنه ای