تبیان، دستیار زندگی
در این مقاله به بررسی دو برنامه عملی که هر شیعه با توجه به آن می تواند در عصر غیبت موجبات نزدیکی به امام زمانش را برای خود فراهم کند می پردازیم؛ زیارت امام زمان و ابراز دوستی به آن حضرت
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دو برنامه عملی شیعیان در عصر غیبت

انتظار

چه قدر زیباست كه انسان هر شب هنگام استراحت وضو گرفته، دو ركعت نماز به جا آورد . سپس تسبیح حضرت زهرا (سلام الله علیه) وحداقل سه مرتبه سوره توحید را بخواند و یكی از زیارات حضرت را هر چند مختصر بخواند و هر مقدار كه آمادگی دارد به قرآن و اذكار بپردازد و در پایان مجموعه آن عمل را به عنوان هدیه به محضر آن حضرت تقدیم نماید، زیرا حداقل فایده این كار این است كه در هر شبانه روز ساعت یكبار هم كه شده به یاد مولایش افتاده است . امكان ندارد كه ما متوجه مولایمان بشویم ، ولی او به ما توجه نكند، چون آنان خاندان كرمند : «عادتكم الاحسان ‌و ‌سجیتكم الكرم»

در این مقاله به بررسی دو برنامه عملی که هر شیعه با توجه به آن می تواند در عصر غیبت موجبات نزدیکی به امام زمانش را برای خود فراهم کند می پردازیم:

1) زیارت امام زمان (علیه السلام)از جمله وظایف دوستان امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) این است كه درهر روز به ویژه در روز جمعه به زیارت امامشان بپردازند و به یكی از زیارتنامه هایی كه برای آن حضرت در كتب دعا معرفی شده آقایشان را زیارت كنند.

زیاراتی كه در كتب ادعیه آمده، بسیار است. البته بهترین زیارت برای هر امامی از جمله امام عصر (علیه السلام) زیارت جامعه كبیره است .

چه قدر زیباست كه انسان هر شب هنگام استراحت وضو گرفته ، دو ركعت نماز به جا آورد . سپس تسبیح حضرت زهرا (سلام الله علیه) وحداقل سه مرتبه سوره توحید را بخواند و یكی از زیارات حضرت را هر چند مختصر بخواند و هر مقدار كه آمادگی دارد به قرآن و اذكار بپردازد و در پایان مجموعه آن عمل را به عنوان هدیه به محضر آن حضرت تقدیم نماید، زیرا حداقل فایده این كار این است كه در هر 24 ساعت یكبار هم كه شده به یاد مولایش افتاده است . امكان ندارد كه ما متوجه مولایمان بشویم ، ولی او به ما توجه نكند ، چون آنان خاندان كرمند :عادتكم الاحسان‌و‌سجیتكم الكرم

چه نیکو و پسندیده است که منتظران در غیبت امام خود، به آن حضرت ارادت ورزند و با دادن صدقه به قصد سلامتی آن حضرت و نیز اهدای پاداش اعمال پسندیده - چه واجب و چه مستحب - به آن عزیز غایب از نظر اعلام محبت کنند

2) ابراز دوستی به حضرت مهدی علیه السلام وظیفه ای در عصر غیبت

«ابراز ارادت » به ساحت قدسی حضرت مهدی، علیه السلام، از مهمترین وظایفی است که منتظران آن امام عزیز در عصر غیبت دارند . این مهم مفهومی است که می تواند مصادیق مختلفی داشته باشد مانند دادن صدقه به قصد سلامتی آن امام همام، هدیه کردن ثواب اعمال واجب یا مستحب به آن حضرت و مواردی از این قبیل .

تردیدی نیست که این ابراز ارادت، گذرگاهی جهت ازدیاد معرفت و محبت نسبت به آن عزیز غایب از نظر است و معرفت و محبت، معبری است تا به آن امام بزرگوار تقرب بیشتری حاصل کنیم . این قسمت از نوشتار را به دو مصداق موضوع یاد شده اختصاص داده ایم:

صدقه

اول: دادن صدقه به قصد سلامتی امام عصر، علیه السلام؛ این عمل از جمله تکالیفی است که منتظران آن امام بزرگوار در عصر غیبت بر عهده دارند . بدون شک آن حضرت بی نیاز از آن است که منتظران، برای سلامتی اش صدقه بدهند، ولی همان طور که گفته شد، ابراز ارادت به آن بزرگوار و اعلام تبعیت از آن حضرت نشانه ها و علائمی دارد که از آن جمله می توان علاقه به سلامتی حضرتش را عنوان نمود . و این کار - همان طور که در زندگی شخصی خودمان با دادن صدقه تامین می شود - نسبت به آن امام بزرگوار هم ساری و جاری است . مضافا این که بنا به روایتی از رسول مکرم اسلام: هیچ بنده ای ایمان نیاورد مگر آنکه من نزد او از خودش محبوبتر باشم، و خاندانم از خاندانش نزد او محبوبتر باشند و عترت من نزد او از عترت خودش محبوبتر باشند و ذات من از ذات خودش نزد او محبوبتر باشد .  (مکیال المکارم، ترجمه، ج 2، ص 297 )

با این حساب، اگر برای سلامتی خود، یا خانواده خودمان صدقه می دهیم، این کار برای کسی که از ما و خاندانمان عزیزتر است اولی می باشد; و چه کسی در این خصوص عزیزتر و شایسته تر از حضرت مهدی، علیه السلام؟

چه نیکوست منتظران امام عصر، علیه السلام، روزانه به قصد سلامتی آن امام همام مبلغی به نیازمندان صدقه بدهند .

دوم: هدیه دادن ثواب اعمال مستحب به آن امام شریف؛ این عمل از دیگر مصادیق ابراز ارادت به آن حضرت است .

در زندگی روزمره هدیه و چشم روشنی گذرگاهی برای اعلام دوستی و نیز رفع کدورتهاست .

بدون شک آن حضرت بی نیاز از آن است که منتظران، برای سلامتی اش صدقه بدهند، ولی همان طور که گفته شد، ابراز ارادت به آن بزرگوار و اعلام تبعیت از آن حضرت نشانه ها و علائمی دارد که از آن جمله می توان علاقه به سلامتی حضرتش را عنوان نمود

هدیه کردن ثواب و پاداش اعمال پسندیده به امام عصر، علیه السلام، از زیباترین و مستقیم ترین راههایی است که بیانگر ابراز محبت و وفاداری به آن حضرت است و همان طور که در بحث صدقه به قصد سلامتی آن امام همام گفته شد; آن بزرگوار را به این هدایا نیازی نیست، بلکه ما به ابراز مودت و دوستی نسبت به آن حضرت نیازمندیم و برای رسیدن به این مطلوب، کدام راه مستقیم تر از هدیه کردن پاداش اعمال نیکو به آن امام عزیز؟

هدیه نمودن پاداش اعمال نیک به ساحت قدسی حضرت مهدی، علیه السلام، امر پیچیده ای نیست و به مقدمات عریض و طویلی نیاز ندارد، همین که انسان نیت کند ثواب این عمل نیک هدیه ای برای امام عصر، علیه السلام، باشد، کفایت می کند .

طبیعی است که این هدیه می تواند به هر کدام از معصومین دیگر از جمله حضرت مهدی، علیه السلام، تعلق بگیرد . از اینها بگذریم هدیه دادن پاداش اعمال نیک به حضرت ولی عصر، علیه السلام، موجب قبولی و ازدیاد پاداش اعمال می گردد و در حقیقت این کار مهر تضمینی است بر قبولی عمل به شرط برخورداری از سایر شرایط .

چه نیکو و پسندیده است که منتظران در غیبت امام خود، به آن حضرت ارادت ورزند و با دادن صدقه به قصد سلامتی آن حضرت و نیز اهدای پاداش اعمال پسندیده - چه واجب و چه مستحب - به آن عزیز غایب از نظر اعلام محبت کنند.

فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش مهدویت تبیان     


منابع:

سایت حوزه

سایت آوینی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.