تبیان، دستیار زندگی
حین رانندگی شنیدن آیه سجده واجب چه حکمی دارد؟ آیا می‌توان پس از رسیدن به مقصد سجده را به جا آورد؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حکم شنیدن آیه سجده دار حین رانندگی

قرآن کریم


در سجده های واجب قرآن نمى‏شود بر چیزهاى خوراکى و پوشاکى سجده کرد اما لازم نیست سایر شرایط معتبر در سجده ی نماز مراعات شود، مثلا لازم نیست که روبروی قبله باشند یا طهارت و وضو داشته باشند.


در این مقاله در مورد سجده های واجب قرآن دو سوال را مطرح کرده و پاسخ آن را تقدیم شما عزیزان می کنیم:

سوال: حین رانندگی شنیدن آیه سجده واجب چه حکمی دارد؟ آیا می‌توان پس از رسیدن به مقصد سجده را به جا آورد؟

وجوب سجده، با شنیدن آیاتی که سجده واجب دارند، فوری است، ولی اگر فرد، امکان توقف و سجده کردن را ندارد، در اولین زمان ممکن، باید سجده کند.

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سۆال، چنین است:

حضرت آیة الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

تأخیر به اندازه ذکر شده جایز نیست و باید در اولین فرصت سجده کند و باید توجه داشت که در این سجده هیچ‌یک از شرایط سجده نماز شرط نیست به جز اینکه نباید پیشانى بر چیزى که از قبیل ملبوس و مأکول است قرار گیرد.

حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

اگر قرائت قرآن به طور مستقیم از رادیو و تلویزیون پخش شود سجده کردن واجب است و باید فوراً پیاده شد و سجده کرد همچنین اگر مستقیم نباشد احتیاط کند و فوراً بجا بیاورد.

حضرت آیة الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

هر وقت که توانستید سجده کنید.

حضرت آیة الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

وجوب سجده تلاوت در موارد استماع، فوری است و در اول زمان ممکن باید سجده کند.

حضرت آیة الله هادوی تهرانی (مد ظله العالی):

اگر امکان توقف و سجده کردن را ندارید، در اولین فرصت ممکن سجده نمایید.

(توجه: استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئیست انجام گرفته است)

سوال: چطور می توان مشکلاتی را که تلاوت سوره های سجده دار (در جاهایی که امکان سجده کردن نیست) ایجاد می کند بر طرف کرد؟

مطابق فتوای همه مراجع تقلید، بر انسان واجب است بعد از خواندن یا شنیدن آیاتی که سجده ی واجب دارند ،سجده کند .

حضرت امام خمینی(ره) در این باره فرموده اند:"در هر یک از چهار سوره «و النجم، اقرء، الم تنزیل و حم سجده» یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا گوش به آن دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند و اگر فراموش کرد، هر وقت یادش آمد باید سجده نماید. (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 592، مسأله 1093)

بعضی از مراجع معظم تقلید فرموده اند: حتی اگر بدون اختیار به آیه سجده گوش دهد یا این آیات بگوشش بخورد بنا بر احتیاط واجب باید سجده کند. (توضیح المسائل امام خمینی (ره) و آیات عظام شبیری زنجانی و مکارم شیرازی)

لازم به تذکر است که در سجده های واجب قرآن نمى‏شود بر چیزهاى خوراکى و پوشاکى سجده کرد اما لازم نیست سایر شرایط معتبر در سجده ی نماز مراعات شود (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 595، مسأله 1097) مثلا لازم نیست که روبروی قبله باشند یا طهارت و وضو داشته باشند.

همچنین گفتن ذکر خاصی هم واجب نیست و حتی اگر ذکر نگوید و به قصد سجده پیشانی خود را به زمین بگذارد کافی است. (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 595، مسأله 1099)

بنابراین اگر انجام چنین سجده ای امکان پذیر نباشد، باید مشکل را از طریق دیگری حل کرد مثل این که از قاریان در خواست شود که در این گونه مجالس سوره های سجده دار تلاوت نکنند و یا برگزار کنندگان این گونه مجالس در جایی این جلسات را بر قرار کنند که برای حاضرین امکان سجده کردن به هنگام تلاوت آیه های سجده دار باشد واگر هیچ کدام ممکن نبود خود انسان باید در چنین مجالسی مثلا با خارج شدن از مجلس، مواظبت کرده که آیه های سجده دار به گوشش نخورد.

فرآوری: آمنه اسفندیاری 

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع: سایت اسلام کوئیست

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.