تبیان، دستیار زندگی
فاز نوین جرایم سایبری پس از تجاری‌ سازی اینترنت برای استفاده همگانی کلید خورد، یعنی اواسط دهه 90 میلادی که رشد اینترنت به طرز وحشتناکی افزایش یافت. در این زمان بود که کامپیوترهای شخصی و اینترنت به طرز عجیبی سیر پیچیده‌تر شدن خود را طی می ‌کردند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سر نخ جرایم سایبری!


فاز نوین جرایم سایبری پس از تجاری‌ سازی اینترنت برای استفاده همگانی کلید خورد، یعنی اواسط دهه 90 میلادی که رشد اینترنت به طرز وحشتناکی افزایش یافت. در این زمان بود که کامپیوترهای شخصی و اینترنت به طرز عجیبی سیر پیچیده‌تر شدن خود را طی می ‌کردند.

جرایم اینترنتی

در خلال دهه های 60 و 70 میلادی ، کاخ سفید، ارتش ایلات متحده را مامور انجام پروژه ای کرد که هدف اصلی آن افزایش ضریب امنیت اطلاعات نظامی و محرمانه این کشور در مقابل مخاطرات ناشی از حملات هسته ای روسیه بود.طراحان این پروژه که "آرپانت" نام داشت ، اقدام به ایجاد شبکه ای کامپیوتری بین مراکز حساس نظامی و امنیتی امریکا کردند . با از بین رفتن تمرکز اطلاعات ، در صورت نابودی یکی از مراکز مذکور اطلاعات مربوط به آن بخش در بخش های دیگر این شبکه قابل دسترسی بود . پس از این اتفاق چند دانشگاه نیز برای انجام تحقیقات نظامی به شبکه آرپانت پیوستند و ظرف کمتر از دو دهه پای تجار ، مردم عادی و بنگاه های سخن پراکنی و آژانس های خبری هم به این طرح محرمانه نظامی باز شد . در واقع این آغازی بود بود سایبر اسپیس و شکل گیری پدیده ای به نام جرائم رایانه ای و شبکه ای .

فاز نوین جرایم سایبری پس از تجاری‌ سازی اینترنت برای استفاده همگانی کلید خورد، یعنی اواسط دهه 90 میلادی که رشد اینترنت به طرز وحشتناکی افزایش یافت. در این زمان بود که کامپیوترهای شخصی و اینترنت به طرز عجیبی سیر پیچیده‌تر شدن خود را طی می‌کردند. در دسامبر سال 1995 تنها حدود 16 میلیون کاربر اینترنت در کل جهان وجود داشت ولی با گذشت یک فاصله کوتاه 7 ساله، این آمار به بیش از 585 میلیون کاربر در می 2002 رسید؛ یعنی حدود 10 درصد جمعیت جهان در همان موقع.

اما در میان این کاربران اینترنت توازن جمعیتی متناسبی برقرار نبود؛ زیرا بیش از 95 درصد ارتباطات اینترنتی جهان در آن زمان در کشورهای آمریکا، کانادا، استرالیا، ژاپن و تعدادی از کشورهای اروپایی بود. در این برهه از زمان بود که نوع جدیدی از جرایم سایبری که زمینه بروز آن بیشتر در فضای اینترنت بود، ظهور پیدا کرد. در مراحل اولیه بروز جرایم سایبری و تکنولوژی رایانه‌ای، بیشتر کلمه "هک شدن" بر سر زبان‌ها افتاده بود و میزان تواتر این کلمه نسبت به جرایم سایبری دیگر بسیار بیشتر بود؛ هرچند که بعدها، این جرم به عنوان شاخه‌ای از جرایم سایبری شناخته شد.

پیشرفت بعضی از انواع جرایم سایبری و پیچیدگی تکنولوژی تشخیص و مهار آن‌ها تا بدانجا بوده است که شاید بتوان گفت، امروزه امنیت روانی، فیزیکی و سایبری بسیاری از مردم جهان ممکن است با یک کلیک نابجا به خطر بیافتد

اگر نگاهی به گذشته و دوران دهه 90 میلادی بیاندازیم، می ‌توانیم "کوین میتنیک" را به عنوان معروف‌ترین هکر آن زمان برگزینیم. او در ابتدا عضو گروهی بود که با انجام تغییرات فرکانس صوتی بر روی خطوط تلفن به انجام جرایم گوناگون می‌پرداختند. با ورود رایانه به دنیای تکنولوژی، کوین به سراغ یادگیری نحوه کار با رایانه و فن‌آوری‌های مرتبط با آن رفته و به هکری صاحب‌ نام تبدیل شد. میتنیک برای فعالیت‌های غیرقانونی‌اش بارها دستگیر شده و به زندان افتاد. او در سن 17 سالگی به دلیل انجام جرایم مختلف مرتبط با ارتباطات تلفنی، برای اولین بار به زندان افتاد و پس از این که از زندان آزاد شد، با رایانه آشنا شده و رویه خود را تغییر داد و به سمت هک روی آورد. "کوین" تا سال 2005 به علت نفوذ به سیستم ارتباطی و شبکه رایانه‌ای شرکت‌های مختلف، دستیابی به اطلاعات کاربران این شرکت‌ها و کپی غیرقانونی و بدون مجوز نرم‌افزارهای گوناگون؛ بیش از چندین بار به زندان افتاده و دوباره آزاد شد. "میتنیک" در طی دوران انجام جرایم و همچنین دوران زندانی شدنش به شخصیتی اسطوره‌ای در بین مجرمین سایبری تبدیل شده بود و در صدر لیست افراد تحت تعقیب آمریکا قرار داشت. تا مدت‌ها روش‌های او  به عنوان روش غالب در ارتکاب جرایم سایبری، رواج داشت.

جنگ سایبری-اینترنت

در سال 2000 یکی از نمونه‌های مشهور جرایم سایبری دنیا صورت گرفت؛ در این سال کاربران بسیاری در سرتاسر دنیا ایمیلی را دریافت کردند که موضوع آن "I Love You" بود و فایل پیوستی‌ای با عنوان "Love Letter For You.txt.vbs" به آن ضمیمه شده بود. همین‌ که کاربر بر روی این فایل کلیک می‌کرد، رایانه به این ویروس آلوده شده و سپس به طور خودکار این ویروس‌ را به آدرس‌های موجود در لیست آدرس‌ ایمیل ارسال می‌کرد. بدین ترتیب، این ویروس به سیستم تمامی افراد و حتی شرکت‌های موجود در آن لیست ارسال شده و دامنه شیوع آن گسترده‌تر شده و در سراسر جهان پخش شد.

در طی این سال‌ها جرایم سایبری شکل‌های مختلفی به خود گرفته ‌اند و در فرم‌ های گوناگونی ظاهر شده ‌اند. دنیای ما امروزه بسیار به وسایل الکترونیکی و رایانه‌ای وابسته شده و دامنه وسعت استفاده از این وسایل نیز از خانه‌ها و مدارس تا شرکت‌های خصوصی - تجاری بزرگ و ادارات دولتی گسترده شده است. پیشرفت بعضی از انواع جرایم سایبری و پیچیدگی تکنولوژی تشخیص و مهار آن‌ها تا بدانجا بوده است که شاید بتوان گفت، امروزه امنیت روانی، فیزیکی و سایبری بسیاری از مردم جهان ممکن است با یک کلیک نابجا به خطر بیافتد.

همین‌ که کاربر بر روی این فایل کلیک می‌کرد، رایانه به این ویروس آلوده شده و سپس به طور خودکار این ویروس‌ را به آدرس‌های موجود در لیست آدرس‌ ایمیل ارسال می‌کرد. بدین ترتیب، این ویروس به سیستم تمامی افراد و حتی شرکت‌های موجود در آن لیست ارسال شده و دامنه شیوع آن گسترده‌تر شده و در سراسر جهان پخش شد

به هر حال امروزه صدها شرکت مشاور امنیت رایانه در سطح جامعه ودر تمام جهان پدید خواهد آمد، وبا برطرف کردن ضعف‌های سیستم‌های رایانه‌ای ونرم‌افزارها، حفاظت بیشتری پدید خواهند آورد.هم چنین استفاده از روش‌های رمزگذاری روی داده ها، لایه سوکت‌های امن، جداسازی داده ها، میتواند روشهای مفیدی برای جلوگیری از دستیابی هکرها به داده‌ها شود.و در آخر اینکه محتمل بودن جرایم سایبر سیاسی با افزایش مهارت تعداد بیشتری از افراد در برنامه نویسی ونفوذ به سیستم‌های رایانه افزایش می‌یابد، اما تروریسم وجاسوسی رایانه‌ای تنها تهدیدهایی برای شبکه‌های رایانه‌ای نیستند!!جرایم سایبر می‌تواند امنیت وخلوت افراد را نیز همانند همنیت جامعه به خطر بیندازد.

فراوری : آزاده مرنی

بخش ارتباطات تبیان


منابع: گرداب / آفتاب / ویکیپدیا