تبیان، دستیار زندگی
در گذشته دیر ازدواج کردن امر ناپسندی بود اما امروزه این موضوع به یک امر بسیار عادی در جامعه تبدیل شده است که متاسفانه پخش فیلم‌های مختلف در برنامه‌های ماهواره‌ای موجب الگوبرداری جوانان از فرهنگ غرب شده است و در اثر گرایش جوانان به این فرهنگ، زندگی مجردی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از مرز 35 سالگی عبور نكنید


در گذشته دیر ازدواج کردن امر ناپسندی بود اما امروزه این موضوع به یک امر بسیار عادی در جامعه تبدیل شده است که متاسفانه پخش فیلم‌های مختلف در برنامه‌های ماهواره‌ای  موجب الگوبرداری جوانان از فرهنگ غرب شده است و در اثر گرایش جوانان به این فرهنگ، زندگی مجردی و بی‌میلی به ازدواج در جامعه رشد می‌یابد. با این‌كه بسیاری از كارشناسان معتقدند یكی از دلایلی كه سبب شده جوانان دیرتر به فكر ازدواج بیفتند، مشكلات اقتصادی مانند نبود شغل و درآمد كافی است، اما نماینده مجلس نهم تغییر سبك زندگی را دلیل بالا رفتن سن ازدواج می‌داند.

امیر قاضی‌زاده، عضو كمیسیون اجتماعی مجلس نهم درباره نتایج بررسی سازمان ثبت احوال می‌گوید: خیلی‌ها تصور می‌كنند جوانان ما به سبب مشكلات اقتصادی دیر ازدواج كرده یا اصلا به ازدواج تن نمی‌دهند اما به نظر من این‌طور نیست. مشكل ما اكنون تغییر سبك زندگی است.

فرد مناسب برای ازدواج

به گفته نماینده مجلس نهم، آمارها از این حكایت دارد كه هرچه سن زوج‌ها هنگام ازدواج پایین‌تر باشد و تحصیلات پایین‌تری داشته باشند، كار آنها كمتر به طلاق كشیده می‌شود.

با این حال قاضی‌زاده به این دلایل اكتفا نكرده و ادامه می‌دهد: علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهد كه آمار طلاق زوج‌ها در روستاها و شهرهای كوچك هم پایین‌تر است یعنی هرچه از شهر و كلانشهرها فاصله بگیریم از آمار طلاق كاسته می‌شود.

عضو كمیسیون اجتماعی مجلس معتقد است شهرنشینی سبب شده توقع زوج‌های جوان از یكدیگر بالا رفته و به اختلافات آنها دامن بزند و در نتیجه آمار طلاق را بالا ببرد.

اولویت‌ها تغییر كرده است

به نظر می‌رسد تغییر اولویت‌ها در بین جوانان یكی دیگر از دلایلی است كه باعث بالا رفتن سن ازدواج شده است.

علی‌اصغر كیهان‌نیا، مشاور خانواده در این باره به جام‌جم می‌گوید: در گذشته ازدواج اولویت اول خیلی از دختران و پسران جوان بود، اما الان اولویت‌هایی مانند تحصیل و كار جای ازدواج را گرفته است. طبیعی است كه با چنین هدف‌هایی جوانان زمان بیشتری برای تحصیل و اشتغال بگذارند و سن ازدواج بالا برود.

به گفته كیهان‌نیا، شغل و رفاه اجتماعی دو معیاری است كه سبب می‌شود جوانان زودتر ازدواج كنند و زندگی آنها پس از مدتی كوتاه از هم پاشیده نشود.چنانچه جوانان قبل از این‌كه از لحاظ مالی و روانی مستقل شوند، ازدواج كنند بیشتر در خطر طلاق قرار‌دارند، به این علت خانواده‌ها باید همه تلاش خود را برای ارتقای سلامت روانی فرزندان خود به كار گیرند.

هرچند كه كارشناسان علوم اجتماعی معتقدند بهترین سن برای ازدواج دختران سنین 23.5 تا بیست و پنج سالگی و برای پسران بیست و هفت تا سی سالگی است، اما نباید فراموش كرد كه هر شخص به علت نحوه تربیت و تجربیات ممكن است خیلی زودتر یا دیرتر به استقلال مالی و فكری برسد و برای ازدواج آماده شود.

تحقیقات نشان می‌دهد كه آمار طلاق زوج‌ها در روستاها و شهرهای كوچك هم پایین‌تر است یعنی هرچه از شهر و كلانشهرها فاصله بگیریم از آمار طلاق كاسته می‌شود

كیهان‌نیا ادامه می‌دهد: تجربه نشان داده كه اگر ازدواج‌ها بهنگام و با تحقیق انجام شود، كمتر به طلاق ختم خواهد شد. ازدواج‌هایی كه به علت عجله، گوش دادن به توصیه دیگران یا رفع نیاز جنسی انجام شده بیشتر با شكست روبه‌رو می‌شود.

چنانچه مسئولان برنامه‌های منظم و كارشناسی شده‌ای برای آموزش جوانان قبل از ازدواج تدارك ببینند، می‌توان آمار طلاق را كاهش داد و جوانان را بیشتر به ازدواج تشویق كرد.

براساس آمارهای بدست آمده موفق ترین ازدواجها در سنین 20 تا 24 رخ داده و با بالا رفتن سن ازدواج زوجین، تعداد طلاق در مردان از 5.6 به 32 درصد و در زنان از 6 به 22.5 درصد افزایش یافته است.

علی اكبر محزون مدیر كل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال با بیان این مطلب افزود: آمارها و شاخص‌های متعدد، از موفق‌تر بودن ازدواج‌های صورت گرفته در سنین 20 تا 24 سالگی حكایت دارند.

حلقه ازدواج

وی گفت: با توجه به اینكه بیشترین ازدواج‌ها یعنی حدود 85 درصد ازدواج‌ها برای مردان در سنین 20 تا 34 سالگی و برای زنان در سنین 15 تا 29 سالگی ثبت شده، به همین دلیل آمارهای این گروه‌های سنی مورد تجزیه و تحلیل ویژه قرار گرفتند و از مهم‌ترین شاخص‌های مورد بررسی در این تجزیه و تحلیل، شاخص «نسبت تعداد طلاق‌ به ازای هر 100 ازدواجِ ثبت شده»، «درصد طلاق‌های ثبت شده در یك سال اول زندگی» و «درصد طلاق‌های ثبت شده در پنج سال اول زندگی» در گروه‌های سنی مختلف است.

بر این اساس شاخص نسبت طلاق به ازدواج در گروه‌های سنی مختلف نشان می‌دهد با بالا رفتن سن ازدواج زوجین، تعداد طلاق به ازای هر 100 ازدواج در مردان از 5.6 به 32 درصد و در خانم‌ها از 6 به 22.5 درصد افزایش یافته است.

به گفته وی، این نسبت در مردان 20 تا 24 ساله 5.6 درصد، 25 تا 29 ساله 12.4 درصد و 30 تا 34 ساله 32 درصد بوده و در زنان 15 تا 19 ساله 6 درصد، 20 تا 24 ساله 10.9 درصد و 25 تا 29 ساله 22.5 درصد است.

بر اساس همین آمار، زوج‌هایی كه در بیست تا بیست و چهار سالگی پیوند زناشویی بسته‌اند، ازدواج موفق‌تری دارند. این در حالی است كه به اعتقاد كارشناسان، اگر دختران و پسران به ترتیب از سن سی و سی و پنج سالگی عبور كنند، دیگر بسختی ازدواج كرده، یا حداقل برای ازدواج با مشكل روبرو خواهند شد.

مساله افزایش سن جوانان به یکی از موضوعات مورد بحث کارشناسان تبدیل شده و مدتهاست در پی چاره‌اندیشی برای آن هستند. دکتر حسین باهر، استاد دانشگاه شهید بهشتی و دکترای رفتارشناسی با بیان این مطلب که این روزها خانواده‌ها از حرف زدن درباره حس استقلال طلبی و آزادی فرزندان خود نگران هستند میگوید: حسهایی که از موهبتهای الهی برای انسان به شمار می رود از آنجا که همراه با تمایل فرزندان به زندگی مجردی است برای خانواده ها ترسناک شده است.گرایش به جامعه‌گریزی، تنوع‌طلبی جوانان، مسئولیت‌گریزی، ترس از طلاق و شکست در زندگی آینده، ترس از خیانت همسر، رواج مردسالاری و زن‌سالاری و رقابت بین آنها، مهمترین دلایل اجتماعی هستند که تمایل جوانان را به ازدواج کاهش می‌دهند.

آمارها از این حكایت دارد كه هرچه سن زوج‌ها هنگام ازدواج پایین‌تر باشد و تحصیلات پایین‌تری داشته باشند، كار آنها كمتر به طلاق كشیده می‌شود

از مرز 35 سالگی عبور نكنید

ازدواج در سنین بالا برای جوانان مشكلات زیادی را به همراه خواهد داشت؛ از مشكلاتی مانند فرزندآوری بگیرید تا بی‌حوصلگی زوج‌ها در قبال یكدیگر.

مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددكاران اجتماعی ایران در این ‌باره به جام‌جم می‌گوید: ازدواج اگر خیلی دیر اتفاق بیفتد، دیگر لطفی ندارد؛ چراكه دختران بعد از سی سالگی و پسران حول و حوش سی و پنج سالگی دیگر تمایل خود را برای ازدواج از دست می‌دهند و نسبت به آن فراری می‌شوند.واقعیت اینجاست مردانی كه در سنین بالا تصمیم به ازدواج می‌گیرند، به دنبال همسر نیستند، آنها فقط شخصی را می‌خواهند كه در انجام كارهای روزانه به آنها كمك كند، در مقابل هم خانم‌هایی كه دیر ازدواج می‌كنند، بیشتر برای پر كردن تنهایی خود تصمیم به ازدواج می‌گیرند.

فرزند

اقلیما اضافه می‌كند: وقتی زوج‌ها دیر ازدواج می‌كنند، طبیعی است كه دیر هم صاحب فرزند شده و دیگر حال و حوصله‌ای برای نگهداری از كودك خود ندارند بنابراین نتیجه ازدواج در سنین بالا روی تربیت كودكانی كه قرار است در آینده كشور را بسازند هم تاثیر منفی خواهد گذاشت.این در حالی است ازدواج در سنین بسیار پایین هم ممكن است به احتمال زیاد با شكست روبه‌رو شود؛ چراكه در سنین پایین جوانان درك درستی از ازدواج ندارند و تجربه شكست در سن پایین، آنها را نسبت به ادامه زندگی و تشكیل خانواده بدبین می‌كند.

فرآوری: نسرین صفری

بخش اجتماعی تبیان


منابع:جام جم آنلاین/خبرگزاری مهر/خبرآنلاین