تبیان، دستیار زندگی
اگر چند سال قبل، حمله هکرها به حساب‌ها و لو رفتن رمز کارت‌های بانکی، یک مشکل ناشناخته بود، این روزها هر کدام از ما ممکن است بر اثر یک غفلت کوچک درگیر آن شویم!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خطرات استفاده از خدمات بانکی


اگر چند سال قبل، حمله هکرها به حساب‌ها و لو رفتن رمز کارت‌های بانکی، یک مشکل ناشناخته بود، این روزها هر کدام از ما ممکن است بر اثر یک غفلت کوچک درگیر آن شویم!


خطرات استفاده از خدمات بانکی

تقریباً 90 درصد ایرانی‌ها کارت بانکی دارند و نیمی از آن‌ها حداقل یک بار در سال از اینترنت بانک استفاده می‌کنند.

اکثر قشر فعال جامعه با تسهیلات بانکی سروکار دارند و گرفتن وام، جزو جدایی ناپذیری از زندگی‌مان شده است. پس برای استفاده از هر کدام از خدمات مختلف بانکی، باید نکاتی را بدانیم.

در ادامه با شش تهدید در استفاده از خدمات بانکی شما را آشنا می‌کنیم که در عین سادگی، باید جدی گرفته شوند.

به مدعیان پرداخت تسهیلات اعتماد نکنید

چطور اتفاق می‌افتد:

وقتی که یک گرفتاری مالی دارید و یا برای خرید ماشین، لوازم خانگی و حتی مسکن، مقداری پول کم دارید، به هر دری خواهید زد که راهی پیدا کنید. شرکت‌های مدعی پرداخت تسهیلات از طریق شبکه بانکی، این موقعیت را فرصت خوبی تشخیص می‌دهند، برای اینکه جوینده را در دام بیندازند. آگهی‌های رنگارنگ شان از جلو چشم جوینده تسهیلات می‌گذرد و هر آن، ممکن است در این دام گرفتار شود.

هشدار جدی:

این که هیچ شرکتی نمی‌تواند ادعا کند که از مبادی بانکی می‌تواند برای شما تسهیلات بانکی بگیرد، یک هشدار جدی است. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران می‌گوید: اخیراً مشاهده شده برخی از شرکت‌ها با درج آگهی در جراید و با دادن وعده‏های پوشالی ارائه «تسهیلات از طریق شبکه بانکی»، مبادرت به فریب مشتریان و کلاه‌برداری از متقاضیان استفاده تسهیلات بانکی می‌کنند. بانک مرکزی از تمام کسانی که با این چنین آگهی‌هایی برخورد می‌کنند، خواسته علاوه بر اینکه به آن‌ها زنگ نزنند، پلیس و نهادهای انتظامی را از وجود این شرکت‌ها آگاه کنند که دیگران هم در این دام گرفتار نشوند.

اگر مقداری پول پس انداز کرده‌اید و می‌خواهید در بانک سپرده گذاری کنید، بهتر است به همان سودی که بانک‌ها می‌پردازند، قانع باشید. چون چند درصد سود بیشتر، نسبت به ریسکی که سپرده‏گذاری در مۆسسات غیر رسمی دارد، نمی‌ارزد.

آنچه نمی‌دانستید:

این شرکت‌ها به هیچ وجه به طور قانونی ثبت نشده‌اند و شما نباید فقط با استناد به اینکه آگهی‌شان در یک رسانه چاپ شده به آن اعتماد کنید.

راه درست:

برای دریافت تسهیلات، تنها راه کلی که وجود دارد، مراجعه به بانک‌هاست. هر چند انواع وام‌هایی که بانک‌ها می‌دهند فرق می‌کند اما به هر حال، این وام‌ها را باید از بانک‌ها درخواست کرد. هر چند شاید برخی از این شرکت‌ها، بعد از اینکه کلی از شما پول گرفتند، مبلغی هم به عنوان وام پرداخت کنند، اما با یک حساب و کتاب سر انگشتی خواهید فهمید که سرتان کلاه رفته است.

خطرات استفاده از خدمات بانکی

چند درصد سود بیشتر در مۆسسات بدون مجوز، به ریسکش نمی‌ارزد

چگونه اتفاق می‌افتد:

در سال‌های اخیر، کوچه و پس کوچه‏های کلان شهرها، پر شده است از شعبه مۆسسات مالی که مجوزی برای فعالیت از بانک مرکزی ندارند. این موسسه‌ها برای فریب مردم، هم روی تابلویشان می‌نویسند «تحت نظارت بانک مرکزی» و هم حربه دیگرشان، دادن سودهای بیشتر از بانک‌ها به سپرده‏های کوتاه مدت و بلند مدت است. خیلی‌ها به این دو دلیل ساده، پول‌هایشان را به این مۆسسات می‌سپارند، بی خبر از اینکه ممکن است بعد از مدتی، حتی به اصل پول شان هم نرسند.

هشدار جدی:

بانک مرکزی بعد از اینکه این مۆسسات را غیر قانونی اعلام کرد، گفت که ابزار لازم برای جمع کردن شعبه‏هایشان را از سطح شهرها ندارد. به همین دلیل، راه را در این دید که به مردم در مورد سپرده‏گذاری و مراوده مالی با این مۆسسات هشدار بدهد. در این هشدار از مردم خواسته شده است از هرگونه همکاری با این مۆسسات، از قبیل در اختیار گذاردن مکان به منظور ایجاد شعبه، سپرده‏گذاری یا دریافت تسهیلات، به طور جدی خودداری کنند.

آنچه نمی‌دانستید:

خیلی‌ها فکر می‌کنند که چون برخی از این موسسه‌ها در میادین ورزشی، صدا و سیما، تابلوهای تبلیغاتی نصب شده در سطح شهر و ... تبلیغات می‌کنند، پس مجوز دارند. بهتر است بدانید این موضوع دلیلی برای فعالیت قانونی این مۆسسات نیست.

راه درست:

اگر مقداری پول پس انداز کرده‌اید و می‌خواهید در بانک سپرده گذاری کنید، بهتر است به همان سودی که بانک‌ها می‌پردازند، قانع باشید. چون چند درصد سود بیشتر، نسبت به ریسکی که سپرده‏گذاری در این مۆسسات دارد، نمی‌ارزد.

خطرات استفاده از خدمات بانکی

ضامن را از دفاتر ارائه دهنده ضامن نخواهید

چگونه اتفاق می‌افتد:

پناه بردن به دفاتری که هر روز در برخی رسانه‌ها آگهی چاپ می‌کنند و مدعی هستند که می‌توانند یک یا دو نفر را به شما معرفی کنند که ضمانتتان را برای دریافت تسهیلات بر عهده بگیرند، زمانی اتفاق می‌افتد که فرد از پیدا کردن یک نفر که بانک او را برای ضمانت معتبر بداند، نا امید می‌شود.

هشدار جدی:

بانک مرکزی، همیشه نسبت به فعالیت غیرقانونی شرکت‌های ارائه دهنده ضامن معتبر و گواهی کسر از حقوق برای اخذ تسهیلات بانکی هشدار داده است.

آنچه نمی‌دانستید:

خیلی‌ها ضامن معتبر دم دستشان است و بدون هیچ چشمداشتی هم حاضر است ضمانت آن‌ها را بپذیرد، اما چون به حقوق خود آگاه نیستند، فکر می‌کنند او از سوی بانک پذیرفته نمی‌شود. بهتر است بدانید برای برخی تسهیلات، اولاً یک ضامن کافی است و دوماً، این فرد حتماً قرار نیست کارمند دولت باشد، فقط باید اعتبار لازم را از نظر بانک داشته باشد.

راه درست:

برای اینکه کسی را به عنوان ضامن معرفی کنید، به هیچ دفتر و شرکتی مراجعه نکنید، سعی کنید از میان آشنایان تان یک نفر را پیدا کنید.

خطرات استفاده از خدمات بانکی

مراقب رمزهای بانکی‏تان باشید

چگونه اتفاق می‌افتد:

برخی‌ها هنوز به اهمیت رمز بانکی‏شان پی نبرده‌اند و به راحتی آن را در اختیار دیگران قرار می‌دهند و یا اینکه به طور دوره ای آن را عوض نمی‌کنند. همه این‌ها باعث می‌شود که رمز کارت شان یا رمز اینترنتی‏شان لو برود و روزی بی خبر از همه جا، متوجه می‌شوند که حساب شان خالی شده است.

هشدار جدی:

پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات نیروی انتظامی کشور (فتا) می‌گوید: یکی از بیشترین آمار تخلف‌های اینترنتی، مربوط به سوءاستفاده از حساب‌های بانکی است و به مردم هشدار می‌دهد در نگهداری از رمزهای بانکی خود نهایت دقت را داشته باشند.

آنچه نمی‌دانستید:

لو رفتن رمز اینترنتی بانکی ،خیلی ساده‏تر از آن چیزی است که ما تصور می‌کنیم. فقط کافی است وقتی پای خود پرداز هستید، یادتان برود رسیدی که در آخر عملیات به شما تحویل می‌شود را بردارید، همین خودش یک منبع مهم برای هک شدن حساب بانکی است.

راه درست:

برای اینکه به چنین مشکلی برنخورید، بهتر است از رمزهای تکراری مانند شماره شناسنامه، تاریخ تولد و... که به راحتی قابل حدس زدن باشند، استفاده نکنید. به طور متوالی، رمز خود را در فواصل مختلف زمانی تغییر دهید و هیچ‏گاه رمز بانکی خود را در کنار کارت و در دسترس دیگران قرار ندهید.

به هر پیامکی اعتماد نکنید

چگونه اتفاق می‌افتد:

در یکی، دو سال اخیر ،باب شده که پیامک‏هایی با مضمون برنده شدن در قرعه کشی و اعلام جوایزی به مبالغ مختلف، به کاربران تلفن همراه فرستاده می‌شود و جهت واریز وجه، تقاضای شماره کارت بانکی، رمز اول و رمز cvv2 و آدرس می‌کنند. به همین راحتی ممکن است دچار دردسر شوید.

بهتر است برای كارت‌های بانكی خود، از رمزهای تکراری مانند شماره شناسنامه، تاریخ تولد و... که به راحتی قابل حدس زدن باشند، استفاده نکنید. به طور متوالی، رمز خود را در فواصل مختلف زمانی تغییر دهید و هیچ‏گاه رمز بانکی خود را در کنار کارت و در دسترس دیگران قرار ندهید.

هشدار جدی:

این موضوع آنقدر گسترش یافته که رئیس پلیس فتا درباره کلاه‌برداری‌های جدید از طریق ارسال پیامک به مردم هشدار می‌دهد و می‌گوید: در صورت مواجه شدن با این‌گونه پیامک‏ها، سریعاً این پلیس را در جریان قرار دهند.

آنچه نمی‌دانستید:

بر اساس قانون، هر نهادی برای برگزاری یک نظرسنجی و یا مسابقه و... باید مجوز لازم را داشته باشد. وقتی در مسابقه و یا نظرسنجی رسمی شرکت نکرده‌اید، منتظر جایزه هم نباشید. این کلاهبرداران در مواردی کارت‌های هدیه به در منازل ارسال می‌کنند تا با این روش، اعتماد قربانیان را جلب کرده و بهتر بتوانند آن‌ها را مورد سوء استفاده قرار دهند.

راه درست:

به هیچ وجه به پیامک‏های ناشناس و به خصوص پیامک‏های با مضمون برنده شدن در قرعه کشی توجه نکرده و برای پاسخ دادن به آن‌ها وسوسه نشوید و از اعلام شماره کارت، رمز عبور، آدرس خود و سایر اطلاعات شخصی به افراد غیر، خودداری کنید.

خطرات استفاده از خدمات بانکی

سایت‌هایی که فقط شبیه سایت اصلی‌اند

چگونه اتفاق می‌افتد:

خیلی وقت‌ها کاربران بانکی در حال فعالیت در سایتی هستند که فکر می‌کنند متعلق به بانک است، غافل از آنکه این سایت جعلی است و فقط شبیه سایت بانک است. فیشینگ (Phishing)، به معنای کپی همانندسازی شده از یک صفحه اینترنتی آشنا است، که کاربر را گمراه کرده و در واقع، وسیله‏ای برای به دست آوردن اطلاعات شخصی او به شمار می‌آید.

هشدار جدی:

پلیس فتا هشدار می‌دهد که کاربران باید مراقب این نوع از کلاه‌برداری در استفاده از خدمات اینترنت بانک باشند.

آنچه نمی‌دانستید:

شکل و شمایل این سایت‌ها و گزینه‌هایی که وجود دارد کاملاً شبیه سایت اصلی بانک است. در اصل، این سایت کپی همان سایت اصلی است. اما اگر دقت کنید، از روی شکل ظاهری سایت می‌توانید اصل یا جعل بودن آن را تشخیص دهید.

راه درست:

مهم‌ترین نکته‏ای که در این مورد باید در نظر داشته باشید، این است که روی آدرس سایت دقیق شوید و اطمینان حاصل کنید.

روزنامه هفت صبح


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: amirr89

مطالب مرتبط:

تاریخچه چرك جادویی كف دست!

در كنار خودپرداز، احتیاط كن!

قابلیت جالب عابر بانك‌ها  

آشنایی با سرمایه‌گذاری

باشگاه کاربران در شبکه اجتماعی

باشگاه کاربران در سامانه تبلاگ

باشگاه کاربران در ثبت مطالب

باشگاه کاربران در انجمن