تبیان، دستیار زندگی
این گونه افراد (ابتدایی)همان عمل به پیك های نوزوزی و انجام سرگرمی های فكری برایشان كافی به نظر می رسد اما عده ای هم هستند كه خود را برای ورود به مدارس نمونه راهنمایی و یا مدارس تیز هوشان آماده می نمایند ....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مطالعه و ایام عید نوروز

آشنایی با روش‌های تندخوانی

برای مطالعه در ایام عید ابتدا افراد را به چند گروه مختلف تقسیم می نماییم :

الف ) دانش آموزانی كه در دوره ابتدایی و راهنمایی هستند :

این گونه افراد (ابتدایی) همان عمل به پیك های نوزوزی  و انجام سرگرمی های فكری  برایشان كافی به نظر می رسد اما عده ای هم هستند كه خود را برای ورود به مدارس نمونه راهنمایی و یا مدارس تیز هوشان آماده می نمایند این گونه افراد می بایست در ایام تعطیلات به تناسب روزانه از مطالعه دروس موثر غافل نشده و همزمان نیز از تست های مفید موجود استفاده نمایند. گرچه در روز عید و سیزده  توصیه نمی شود اما سایر روزها حداقل روزی 3 الی 4 ساعت را نباید فراموش نمایند.

ب) دانش آموزان سال های اول و دوم متوسطه :

این گروه از دانش آموزان نیز به دلیل داشتن آمادگی جهت امتحانات پایانی و نیز سیاست دولت مبنی بر حذف كنكور می بایست توجه ویژه ای به مطالعه در این ایام داشته باشند به خصوص آن هایی كه قصد ورود به مدارس نمونه از طریق تكمیل ظرفیت دارند. لذا پیشنهاد می شود در دو الی سه روز اول و سیزده  به تفریح پرداخته و از سوم فروردین برنامه مطالعه خود را تدوین نمایند كه روزانه حداقل 4 الی 5 ساعت مطالعه داشته باشند .

ج) دانش آموزان سال سوم دبیرستان :

مطالعه کردن

گروهی سوم كاردانش هستند كه اگر تمایل به شركت در كنكور فنی وحرفه ای را دارند كه می بایست حداقل روزی هشت ساعت مطالعه داشته باشند. گروهی نیز خودشان سوم فنی وحرفه ای هستند كه اگر تمایل به شركت در كنكور دارند می بایست حداقل روزی شش ساعت مطالعه داشته باشند.

در این میان عده ای هستند كه از قبل مطالعه داشته و كتاب های خود را كه مربوط به سال اول و دوم هست را تمام كرده و می بایست در ایام عید از 2 تا 8 فروردین به مرور درس های پایه اول و دوم خود همراه با تست بپردازند و سپس از 9 تا 12 نیز به مطالعه دروس سال سوم خود با محوریت دروسی كه امتحان نهایی دارند بپردازند.

گروه دیگری هم هستند كه سال سوم نظری هستند. این گروه وظیفه ای سنگین تری دارند و نباید فراموش نمایند كه 10 الی 11 درس نهایی دارند و علاوه براین باید توجه ویژه ای هم به معدل كتبی خود داشته باشند كه احتمال دارد سال آینده میزان تاثیر آن در كنكور به 35 الی 45 درصد برسد كه سهم عمده ای در كنكور آنان خواهد داشت.

لذا توصیه می شود بجز روز عید و سیزده در بقیه ایام می بایست حداقل روزی 5 الی 6 ساعت مطالعه داشته باشند و به طور كلی از 2 الی 12 فروردین حدود 60 الی 70 ساعت مطالعه داشته باشند.

د) دانش آموزان پیش دانشگاهی :

این گروه در این ایام به جز روز عید و سیزده در سایر روزها باید دارای برنامه مطالعه باشند. عده ای در كنكور های آزمایشی شركت كرده كه می بایست مطابق برنامه آن ها خود را آماده نموده و علاوه بر آن دروس دوره پیش خود را نیز فراموش ننمایند.

برای این گونه از دانش آموزان حداقل روزی 10 ساعت مطالعه را پیشنهاد می نمایم. گرچه این عدد به طور میانگین هست چرا كه برای بعضی افراد كه تواناتر هستند می شود روزی 7 الی 8 ساعت هم توصیه كرد و برای عده ای دیگر روزی 10 الی 12 ساعت. پس بستگی به توانایی و درك هر فرد متفاوت هست ولی میانگین همان ساعتی بود كه عنوان شد.

عده ای هم مطابق هیچ كنكور آزمایشی پیش نمی روند كه این گروه می بایست به نحوه مطالعه خود دقت نمایند یعنی اگر دروس را تا عید یك بار مطالعه كرده اند می بایست در ایام عید به مرور همراه با تست با توجه به ساعاتی كه عنوان شد بپردازند به طوری كه اگر برای درسی 2 ساعت درنظر می گیرند می توانند نیم ساعت تا 45 دقیقه به مرور آن بپردازند و مابقی را تست بزنند. برای درس های عمومی، می توانند یك الی دو روز مطالعه نمایند و سپس دو روز تست بزنند. البته نوع كتاب هم در نحوه مطالعه موثر است.

اگر كتاب شما دارای تست طبقه بندی شده درس به درس است كه می توانید یك روز در میان تست بزنید و اگر فصل به فصل، می توانید دو روزی یك بار تست بزنید.

برای درس های اختصاصی، به خصوص دروس فرمولی بهتر است بلافاصله پس از آن، تست تمرین شود.

مطالعه کردن

پس در ایام عید زمان مطالعه كمتر می شود و تبدیل به مرور می شود و زمان تست افزایش می یابد و به خصوص كه تست دیگر از حالت آموزشی و تمرینی بیرون می آید و می بایست  به تست های مفهومی روی بیاورند.

دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی در چهار روز،  مرور درس های سال جاری خود را نیز فراموش ننمایند.  یادآوری می نمایم كه ارزش ایام تعظیلات عید برای گروه دوره پیش دانشگاهی از هر گروه دیگر اهمیتش مهم و فوق العاده است. چون دو سد در پیش دارند یكی امتحانات پیش دانشگاهی و یكی هم كنكور.

تازه عده ای هم هنوز دروس سال چهارم یا پیش دانشگاهی را تمام نكرده و لازم است بعد از عید هم به مدرسه بروند لذا بعد از عید فرصت كافی و تعطیلات كافی نخواهند داشت . پس دوران طلایی ایام عید را فراموش نفرمایید.

اما عده ای هم فارغ التحصیل هستند. این گروه از افراد به  دو دسته تقسیم می شوند 1- عده ای كه كل كتابها را تمام كرده و در ایام عید به مطالعه می پردازند 2- عده ای كه هنوز كتابهای خود را تمام نكرده و مطالعه آنها ادامه دارد .

برای گروه اول توصیه می نمائیم كه در ایام عید باید ساعت مطالعه برای مرور كم باشد و ساعت مطالعه برای تست زیاد و به گروه دوم نیز توصیه می شود ابتدا سعی نمایند دروس بای مانده را به پایان برسانند و در كنار مطالعه هم از تست استفاده نمایند اما نیازی به افزایش تست نخواهند داشت .

كسانی كه خود را برای كنكور های آزمایشی مرحله ای آماده می نمایند بجز داوطلبان كنكور آزمایشی سنجش كه كل كتاب را دارند مابقی اولین اقدامی را كه انجام می دهند اینست كه خود را برای محتوای تعیین شده آزمون مرحله بعد ابتدا آماده نمایند و سپس در صورت داشتن وقت به مرور دروس قبل بپردازند .

ایام عید برای افراد فارغ التحصیل پیش دانشگاهی فقط از این جهت مهم است كه اگر تا عید  تمام دروس را یكبار خواند ه اند می توانند مرور را شروع نموده كه همراه با آغاز تست های مفهومی خواهد بود.

پس می بیند كه ایام عید برای سال چهارمی ها خیلی مهم هست بود و دورانی طلایی برایشان به شمار می رود. كه نیاز به برنامه ریزی خاص و توجه به ساعات مطالعه بود.

پیشنهادی برای مطالعه آثار جنگ

برای فارغ التحصیلان چندان تفاوت نداشت و می بایست به روند مطالعه خود ادامه دهند . به جز كسانی كه دروس را تا عید یكبار خوانده اند كه اینگونه افراد می بایست برنامه مرور و تست را داشته باشند كه هر میزان ساعت را برای یك درس در نظر گرفتند حدود 2 سوم آنرا می باست تست بزنند و یك سوم را مرور آن درس .

كسانی كه هنوز دروس آآنان باقی مانده است به روند مطالعه خود ادامه دهند و همان روند قبل كه مطالعه بیشتر و تست كمتر باید در برنامه آنان باشد تا بتوانند هرچه سریعتر به اتمام كتابها اقدام نمایند.

اما سخنی هم با كسانی كه چند مدتی هست مطالعه كنكور را شروع نموده اند دارم . این عزیزان نباید ناامید شوند بلكه باید با تمام قدرت خود به مطالعه ادامه دهند و بیشترین وقت خود را روی مطالعه بگذراند و كمتر تست بزنند یعنی نیازی به تست زیاد نیست . تمام تلاش خود را انجام دهید .زیرا زمانی فرامی رسد كه به حداقل ها هم راضی می شوید و اگر اكنون تلاش نكنید همان حداقل ها هم نصیب شما نخواهد شد . درست است كه كسانی كه فرصت كافی برای سال آینده دارند باید برنامه ریزی برای سال آینده نمایند اما روی سخنم با كسانی هست كه چند سال هست این سال و آن سال می نمایند و یا اینكه دیگر فرصت كافی ندارند!!! اینگونه افراد باید متوجه زمان باقی مانده باشند و تلاش خود را ادامه دهند .

موضوع مهم دیگر اینست كه هیچ تفاوتی در نحوه مطالعه برای كنكور سراسری دولتی و دانشگاه آزاد وجود ندارد و از نظر اینجانب می بایست به همان نحو كه برای دانشگاه دولتی مطالعه می شود برای دانشگاه آزاد هم تلاش كرد .

اما در نحوه اجرای مطالعه تفاوت وجود دارد . زیرا در دانشگاه آزاد ما ابتدا انتخاب رشته می نمائیم و بعد كنكور می دهیم . به همین جهت سبد منابع مطالعاتی ما نسبت به كنكور سراسری دولتی متفاوت خواهد بود . زیرا ممكن است رشته هایی كه ما انتخاب كرده ایم بعضی درسها در آن هیچ گونه تاثیری نداشته باشد و یا كمترین ضریب را داشته باشد كه در نحوه مطالعه كردن آنها باید این موضوع را مد نظر داشته باشیم . این امر هم بیشتر در گروه ادبیات وعلوم انسانی مشهود می باشد . زیرا دارای دو مجموعه سه وچهار هستند .

گرفتار در گرداب مطالعه

و) دانشجویان دانشگاه :

كلیه ترم های آخر همه مقاطع كاردانی و كارشناسی می بایست برای كنكوری كه در پیش دارند خود را آماده نمایند كه حداقل روزی هشت ساعت مطالعه لازم دارند .

ترم های كمتر  می بایست برای افزایش سهم معدل خود در ایام عید مطالعه را فراموش ننمایند . حداقل روزی 4 ساعت مطالعه می تواند در موفقیت آنها تاثیر شگرفی داشته باشد . گرچه كسانی كه در مقطع كارشناسی در حال تحصیل هستند میزان مطالعه آن ها اهمیت بیشتری خواهد داشت چرا كه معدل دوره كارشناسی در كنكور ارشد 20درصد تاثیر دارد كه سالهای آینده نیز این میزان افزایش خواهد یافت . می دانید كه كنكور سراسری ارشد در سال های آینده دارد خود را جایگزین كنكور سراسری می نماید . درست است كه مسئولین درحال برنامه ریزی برای حذف كنكور سراسری هستند اما غافل از اینكه كنكور سراسری ارشد دارد سر از آب بیرون می آورد و تبدیل به یك غول دیگری از كنكور خواهد شد كه مشغولیت ذهنی عده ی كثیری از جوانان در اینده خواهد بود. گرچه الان هم هست ولی هنوز شدت زیادی نیافته است .


مرکز یادگیری سایت تبیان