تبیان، دستیار زندگی
گاهی با پیامک هایی برخورد می کنید که حرف های زیادی برای گفتن دارند اما در ظاهر خاموش اند.پیامک هایی باید با دقت بیشتری خوانده شوند، پیامک هایی که نادرست ارسال می شوند!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

وقتی پیامک فرهنگ سازی می‌کند!


گاهی با پیامک هایی برخورد می کنید که حرف های زیادی برای گفتن دارند اما در ظاهر خاموش اند.پیامک هایی باید با دقت بیشتری خوانده شوند، پیامک هایی که نادرست  ارسال می شوند!

شماره پیامک‌های ضروری

زندگی در عصر ارتباطات، موهبت های متنوع و متعددی را برای مردم به ارمغان آورده است. مقصود همان ابزارها و وسایلی است که در دسترس افراد مختلف قرار دارد تا به واسطه ان به برقراری تعاملات مختلف با یکدیگر بپردازند.  یکی از این ابزارها که در جامعه ما هم از جایگاه ویژه ای برخوردار است، پیامک است. امروزه مردم به سطح گسترده‌ای از پیامک برای رد و بدل کردن اخبار، شایعات، لطیفه، هشدارهای مختلف ، ابراز احساسات، اعلام فرا رسیدن مناسبتها و .. استفاده می کنند. پیامک وسیله ای است سهل و آسان برای اغلب کاربرانی که ممکن است از شبکه های اجتماعی معروف مانند توییتر و فیس بوک استفاده نکنند. پیامک وسیله ای ساده و سریع برای همه مردم است.

حدود بیست سال پیش در تاریخ سوم دسامبر سال 1992 اولین پیامک یا همان SMS از طریق یک رایانه شخصی ارسال شد. بر اساس برآوردهای انجام شده هر سال بیش از 7 تریلیون پیامک در آمریکا ارسال می شود که این امر به معنای ارسال 200 هزار پیامک در ثانیه است. در کشور ما هم آمارهای مختلفی در مورد پیامک ها داده شده است. مثلا در مناسبهایی همچون عید غدیر یا عید نوروز، تعداد پیامک های ارسالی توسط افراد به میلیونها عدد می رسد و همین امر نشان می دهد که این امکان ارتباطاتی برای افراد جامعه ما مطلوب و مناسب است و تقریبا به یکی از ابزارهای مهم ارتباطی در جامعه ما تبدیل شده است. به همین جهت ممکن است همه ما در زندگی روزمره، شاهد پیامک های مختلفی باشیم که از سوی شرکتهای تجاری و تبلیغاتی برای ما ارسال می شوند. در کنار اینها پیامک های مناسبتی هم نقش پررنگی را در این عرصه ایفا می کنند. پیامک هایی که ممکن است گه گاه، حاوی مطالبی باشند که بر تفکر و اعتقادات ما تاثیر گذارند، بدون اینکه چندان متوجه این امر باشیم.

پیامک هایی که ممکن است گه گاه، حاوی مطالبی باشند که بر تفکر و اعتقادات ما تاثیر گذارند، بدون اینکه چندان متوجه این امر باشیم

شاید شما هم در هفته های گذشته این پیامک را دریافت کرده باشید. پیامکی که با این عبارات و به مناسبت قرارگیری در ماه محرم و ایام عاشورا منتشر شد:

"محرم و صفر زمان بالیدن است نه فقط نالیدن، بساطش آموزه است نه موزه، تمرین خوب نگریستن است نه خوب گریستن، نماد شعور مذهب است نه فقط شور مذهب. منتظران مهدی (عج) به هوش باشند که حسین(ع) را منتظرانش کشتند."

محرم

ظاهر این پیامک حکیمانه و وزین است. اما بسیار آرام و حساب شده با کلمات بازی شده است. دشمنان اسلام دریافته اند یکی از کلیدی ترین عوامل حیات اسلام خون شهدای کربلا و نهضت حضرت سید الشهداست.  لذا یکی از این راهکارهای مبارزه با این فرهنگ، ایجاد تشکیک در اهداف عاشورایی و ارزش های آن با زبان به ظاهر دوستانه است. به عنوان مثال پیامک مذکور در اوج روزهای عزاداری اهل بیت (ع) به صورت انبوه منتشر گردید که یکی از مصادیق این موضوع می باشد. شدت تاثیرگذاری و انحراف این پیامک آنچنان بود که کارشناسان مختلفی در تلویزیون و رادیو به پاسخ گویی به آن پرداختند.

برای نمونه استاد رجبی دوانی در برنامه ای تلویزیونی در این باره گفت: حضرت را منتظرانش به شهادت نرساندند. منتظران حضرت در کوفه نماندند و از آنجا گریختند. تعدادی چون مختار اسیر شدند، تعدادی چون هانی کشته شدند و تعدادی دیگر نیز چون حجاج ابن مسروق، نافع ابن هلال و ... در بین راه خود را به امام رساندند. آنها از منتظران بودند. لذا نباید تصور کرد که این پیامک ها از واقعیتی سخن می گویند.

حجت الاسلام قرائتی نیز در برنامه سمت خدا، با عنوان کردن این موضوع که مراجع ما بیش از همه گریه می کردند و بیش از همه  فکر می کردند در پاسخ به تشکیک دیگری که وهابیت درباره زیارت و طواف حرم امام حسین علیه السلام می نمایند که به گونه ای نیز در این پیامک منتشر شده بود، گفت:

در حج یک کعبه داریم که حاجیان دورش می گردند. در کنار آن حجر اسماعیل است که حاجیان نباید از داخل آن طواف کنند. یعنی در حین طواف به خانه ی خدا باید دور حجر اسماعیل هم بگردند.اینجا قبر اسماعیل است. اسماعیل چه کرده که همه باید دور او بگردند. اسماعیل به پدرش گفت: آنچه خدا امر کرده است انجام بده (إفعل ما تۆمر) چون این پسر 13 ساله تسلیم خدا بود همه باید دور قبرش بگردند. حال ببینیم امام حسین علیه السلام چه کرد. اسماعیل یک نفر بود. حضرت ابا عبدالله (ع)، خودش و خاندانش را فدای اسلام کرد. حال نباید دور ضریحش بگردیم.

چه بسیار افرادی که با دیدن ظاهر این پیامک آن را در راستای عزاداری های خود دیده و آن را برای دوستانشان ارسال کردند و دقتی به مفاهیم منحرف این پیامک نداشتند

شاید این کار تلویزیون قابل تقدیر باشد اما باید مشکل را ریشه ای تر حل کرد. حجم انبوه این پیامک و ارسال آن نشان از آن دارد که مردم ما که حسینی مسلک و عاشورایی مرام هستند در شناخت سلاح های دشمن و نحوه ایجاد تشکیک آنها در تاریکی هستند. چه بسیار افرادی که با دیدن ظاهر این پیامک آن را در راستای عزاداری های خود دیده و آن را برای دوستانشان ارسال کردند و دقتی به مفاهیم منحرف این پیامک نداشتند.

دریافت پیامک از طریق موبایل (مشترکین ایرانسل)

بحث درباره شبهات مطرح در این پیامک و پاسخهای آن هدف این نوشتار نیست، بلکه هدف از این نوشتار تذکر درباره این موضوع است که با رشد سریع فناوری اطلاعات و ارتباطات، چقدر جامعه و مردم ما درباره استفاده از این تکنولوژی ها آموزش دیده اند؟ که با دست خود در حالیکه لباس مشکی عزای حسینی به تن دارند به تبلیغ اندیشه های منحرف از نهضت عاشورا می پردازند. البته در همین ایام نیز پیامکی در پاسخ به پیامک مذکور با متن زیر ارسال شد.

"محرم و صفر می نالیم تا ببالیم. باطنش آموزه است و ظاهرش معجزه. هم تمرین درست نگریستن است  و هم خوب گریستن. شعور است که شور ایجاد می کند. مشتاقان مهدی به هوش باشید که حسین را متظاهران به دین کشتند نه منتظران!

ارسال این پیامک اخیر نشان میدهد که عده ای از مردم جامعه ما فهمیده اند که در عصر ارتباطات، اطلاعات درست و نادرست از طریق سیستم پیامک، به راحتی تکثیر میشوند و موجب ایجاد یک جریان فکری غلط در میان مردم می شوند. پس باید در راه تشخیص سره از ناسره تلاش کرده و به ترویج اندیشه های درست همت گمارده و با بصیرت کامل در مقابل اندیشه های انحرافی که ظاهری زیبا دارند بایستند و این امر هم از طریق ارسال و نشر پیامک های درست، صورت می گیرد. امید است که هر فردی در نحوه استفاده از تکنولوژی، از تفکر، منطق و اطلاعات موثقی بهره گیرد و به سادگی به انتشار مطالب و محتویات پوچ و بی اساس نپردازد.

فاطمه ناظم زاده

بخش ارتباطات تبیان