تبیان، دستیار زندگی
تمبرهندی ماده غذایی است که ایرانیان به ندرت در سبد غذایی خود از آن استفاده می‌کنند، در صورتی که تمبرهندی برای بسیاری از بیماری‌ها مفید است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برای هضم بهتر غذا تمبرهندی بخورید


تمبرهندی ماده غذایی است که ایرانیان به ندرت در سبد غذایی خود از آن استفاده می‌کنند، در صورتی که تمبرهندی برای بسیاری از بیماری‌ها مفید است.

اگر مایلید غذایی که می‌خورید زود هضم شود، مقدار کمی تمبرهندی همراه یا بعد از غذا بخورید.
تمبرهندی

ترکیبات تمبرهندی

قسمت گوشتی میوه دارای اسیدسیتریک، اسیدمالیک، تارتاریک، قند و پکتین است. تمبرهندی دارای پتاسیم و فاقد سدیم است.

پتاسیم برای حفظ ضربان قلب اهمیت دارد، اعصاب و ماهیچه‌ها را فعال می‌نماید. پتاسیم میزان مایعات درون سلولی را تنظیم می‌کند، باعث گشاد شدن رگ‌ها نرم شدن جداره رگ‌ها می‌شود و به این ترتیب باعث کاهش میزان فشار خون می‌شود. پتاسیم در افزایش جریان خون پوست سر موثر است و در رشد طبیعی بدن و نوسازی سلول‌های بدن در اثر جایگزینی نقش دارد. پتاسیم عنصری ضروری در بافت‌های نرم بدن است، اثر این عنصر در رشد بدن به حدی است که تأثیر مصرف آن در کودکانی که مبتلا به کندی رشد هستند چشمگیر است. تأثیر پتاسیم در رشد گیاهان به قدری بارز است که با افزودن آن به خاک رشد گیاه افزایش چشمگیری پیدا می‌کند. پتاسیم، آبی را که موجب تورم ساق پا و فشارخون بالا می‌شود را جذب و در نتیجه موجب بی آبی می‌شود. یکی از علل خیز در بدن احتباس کلیوی بیش از حد نمک، افزایش مینرالوکورتیکوئیدها، فشار وریدی بالا و تنگی وریدی است، که همگی دفع پتاسیم را به دنبال دارند. در نتیجه، مصرف این ماده در رفع این نقیصه اهمیت زیادی دارد. افزایش پتاسیم در خون میزان دفع نمک را افزایش می‌دهد.

تمبر هندی و گوارش

خوردن تمبرهندی به همراه غذا به هضم غذا کمک می‌کند، تمبر هندی میزان تهوع را کاهش می‌دهد از این رو مصرف آن برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند توصیه می‌شود.

تمبرهندی و چربی خون

از آنجا که این ماده فاقد کلسترول و چربی است از این رو مصرف آن برای افراد مبتلا به چربی خون مناسب است.

تمبرهندی و استخوان

تمبرهندی غنی از ویتامین ث است، در هنگام کمبود ویتامین ث استئوبلاست ها ماده زمینه تازه استخوانی را ترشح نمی‌کنند، در نتیجه استخوان‌های شکسته جوش نمی‌خورند. مدت‌هاست که پزشکان از نقش ویتامین ث برای تشکیل استخوان، کلاژن و غضروف آگاه هستند. مواد آنتی اکسیدان برای حفاظت علیه استرس اکسیداتیو مورد نیاز هستند و بنابراین از ایجاد التهاب جلوگیری می‌کنند و از آن جا که التهاب منجر به تجزیه استخوان‌ها می‌گردد، کمبود ویتامین ث به کاهش روند تجزیه استخوان‌ها کمک می‌کند.

از این رو مصرف این ماده غذایی برای همه گروه های سنی به خصوص کودکان و نوجوانان می‌تواند بسیار مفید باشد.

خوردن تمبرهندی به همراه غذا به هضم غذا کمک می‌کند، تمبر هندی میزان تهوع

را کاهش می‌دهد از این رو مصرف آن برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند

توصیه می‌شود

تمبرهندی و عفونت

طبق مطالعات انجام شده در سال‌های اخیر این میوه خاصیت ضددرد، ضدباکتریایی و ضد ویروسی داشته و برای از بین بردن انگل‌ها و کرم‌ها توصیه می‌شود. از آنجا که میوه گیاه تمبرهندی دارای خاصیت ضدمیکروبی است، احتمال آلودگی آن پایین است، بنابراین آن را با خیالی راحت در وعده های غذایی روزانه‌تان مصرف کنید.

ضمادی که از تمبرهندی درست می‌شود برای تسکین ورم، برطرف کردن سستی عضلات و قسمت‌های دردناک بدن مفید است.

تمبرهندی و یبوست

از دم کرده تمبر هندی می‌توان برای رفع یبوست در تمام افراد مبتلا، استفاده کرد. برای تهیه دم کرده تمبرهندی چند تکه از آن را با آب جوش مخلوط کنید و یک ساعت بگذارید بماند و سپس این دم کرده را مصرف کنید.

تمبرهندی و سرماخوردگی

تمبرهندی دارای مقادیر قابل توجهی کاروتن، ویتامین ث و برخی فلاوونوئیدها می‌باشد؛ لذا اگر به دفعات دچار سرماخوردگی می‌شوید، می‌توانید برای کاهش بیماری و بهبودی سریع‌تر در میان وعده‌هایتان تمبرهندی میل کنید.

تمبرهندی و ویتامین ث

همان گونه که ذکر شد این میوه سرشار از ویتامین ث است، از این رو مصرف آن برای افراد سیگاری که ویتامین ث بدن آن‌ها تحلیل رفته توصیه می‌شود. ویتامین ث موجود در این میوه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است که به جذب آهن، ترمیم زخم‌ها و نگهداری عروق خونی کمک می‌کند. البته به یاد داشته باشید که مقدار ویتامین ث در خشک شده این میوه کمتر است.

تمبر هندی

تمبرهندی و آسم

ویتامین ث اگرچه آسم را درمان نمی‌کند ولی می‌تواند جلو حمله آسم را بگیرد و با تقویت سیستم ایمنی و کمک به آن برای مبارزه با مواد حساسیت زا علائم آسم را کاهش دهد. چرا که حملات آسم هنگامی صورت می‌گیرد که ریه‌ها به وسیله مواد حساسیت‌زا تحت فشار قرار بگیرند و در این هنگام ویتامین نقش آنتی‌اکسیدان اولیه را دارد.

تمبرهندی و بیماری‌های چشمی

ویتامین ث در زلالیه به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند و چشم را در برابر آسیب‌های سلولی حفاظت می‌کند. اکسید شدن عدسی نقش مهمی در تشکیل آب مروارید وابسته به سن دارد. یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان‌هایی مثل ویتامین ث میزان بروز این بیماری را کاهش می‌دهد. در ضمن مصرف بالای ویتامین ث مانع از پیشرفت این بیماری می‌شود. با توجه به مطالب فوق مصرف این میوه برای افرادی که احتمال بروز این بیماری‌ها در آن‌ها بالاست توصیه می‌شود.

خواص درمانی دیگری از تمبرهندی

* آب این میوه به عنوان ملین عمل می‌کند.

* آب تمبر هندی برای درمان اختلالات صفراوی موثر است.

* اگر گوشت آن را در آب نرم کرده و بخورید، برای رفع مشکل بی‌اشتهایی موثر است.

* قطره‌های اشکی که از هسته‌های این میوه تهیه می‌شود برای درمان سندروم خشکی چشم موثر است.

* برگ‌های این گیاه برای درمان سوختگی‌ها به کار می‌رود.

* دارای آنتی‌اکسیدان قوی است از این رو برای پیشگیری و درمان انواع سرطان‌ها مفید است.

تمبرهندی دارای مقادیر قابل توجهی کاروتن، ویتامین ث و برخی فلاوونوئیدها می‌باشد؛ لذا اگر به دفعات دچار سرماخوردگی می‌شوید، می‌توانید برای کاهش بیماری و بهبودی سریع‌تر در میان وعده‌هایتان تمبرهندی میل کنید

توصیه

* با افراط در مصرف تمبر هندی زخم روده، سنگینی معده و سرفه به وجود می‌آید.

* مصرف این میوه برای افراد سرد مزاج توصیه نمی‌شود، چرا که زیاده‌روی در مصرف آن باعث سستی عضلات و ضعف اعصاب می‌گردد.

* تمبرهندی های فرآوری شده دارای نمک فراوانی می‌باشند، که برای افراد دارای فشار خون مناسب نیست. هنگام خرید این محصول به خصوص انواع خارجی آن به برچسب فارسی نویس که از طرف وزارت بهداشت تائید شده توجه کنید. غیربهداشتی بودن این محصول منجر به بروز تب، تهوع، دل پیچه و در نهایت اسهال خونی می‌شود.

فرآوری: معصومه آیت اللهی

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منابع:

مجله غذا - زهرا اصلانی

همشهری

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.