تبیان، دستیار زندگی
زیارت عاشورا یکی از زیارات بسیار معروف است که سیره و روش علمای برجسته و بزرگ ما مداومت بر آن بوده و پیوسته بر قرائت آن سفارش می کردند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فقط زیارت اباعبدالله

علامه امینی
زیارت عاشورا یکی از زیارات بسیار معروف است که سیره و روش علمای برجسته و بزرگ ما مداومت بر آن بوده و پیوسته بر قرائت آن سفارش می کردند.

زیارت عاشورا یکی از زیارات بسیار معروف است که سیره و روش علمای برجسته و بزرگ ما مداومت بر آن بوده و پیوسته بر قرائت آن سفارش می کردند.

 اگر بخواهیم به دنبال سند و مدرکی برای این کار بگردیم باید به جرات بگوییم که یکی از مهمترین اسناد و مدارک این زیارت همین مداومت و اهتمام علمای گذشته بر قرائت آن بوده است.

این اهتمام هم در سیره و روش و هم در گفتار  آنان به خوبی مشهود و واضح است و برکات بسیار زیادی در این باره وارد شده که اگر بخواهیم به این بحث بپردازیم در توان این مقاله نخواهد بود. حتی حکایات و داستانهای عجیبی در زمینه آثار این زیارت شریف وجود دارد که پرداختن به آن نیز خود فرصت دیگری می طلبد.

اما به عنوان نمونه به چند حکایت از این حکایات اشاره خواهیم کرد:

مرحوم حجه الاسلام دکتر امینی چنین می نویسد:

پس از گذشت چهار سال از فوت مرحوم پدر بزرگوارم علامه امینی نجفی یعنی سال 1394 هجری قمری ، شب جمعه ای قبل از اذان فجر ایشان را در خواب دیدم. او را شاداب و خرسند یافتم.

جلو رفته و پس از سلام و دست بوسی عرض کردم:

پدر جان! در آنجا چه علمی باعث سعادت و نجات شما گردید؟

گفتند: چه می گویی؟

مجددا" عرض کردم:

آقا جان! در آنجا که اقامت دارید، کدام عمل موجب نجات شما شد؟

کتاب الغدیر ... یا سایر تألیفات .... یا تأسیس و بنیاد کتابخانه امیرالمؤمنین علیه السلام؟

پاسخ دادند: نمی دانم چه می گویی. قدری واضح تر و روشن تر بگو!

گفتم: آقا جان! شما اکنون از میان ما رخت بر بسته اید و به جهان دیگر منتقل شده اید. در آنجا که هستید کدامین عمل باعث نجات شما گردید از میان صدها خدمت و کارهای بزرگ علمی و دینی و مذهبی؟

مرحوم علامه امینی درنگ و تأملی نمودند. سپس فرمودند:

فقط زیارت ابی عبدالله الحسین علیه السلام.

عرض کردم: شما می دانید اکنون روابط بین ایران و عراق تیره و تار است و راه کربلا بسته ، چه کنم؟

فرمود: در مجالس و محافلی که جهت عزاداری امام حسین علیه السلام برپا می شود شرکت کن. ثواب زیارت امام حسین علیه السلام را به تو می دهند.

سپس فرمودند: پسر جان! در گذشته بارها تو را یادآور شدم و اکنون به تو توصیه می کنم که زیارت عاشورا را هیچ وقت و به هیچ عنوان ترک و فراموش نکن.

مرتبا" زیارت عاشورا را بخوان و بر خودت وظیفه بدان. این زیارت دارای آثار و برکات و فوائد بسیاری است که موجب نجات و سعادتمندی در دنیا و آخرت تو می باشد ... و امید دعا دارم.

آری! علامه امینی با کثرت مشاغل و تألیف و مطالعه و تنظیم و رسیدگی به ساختمان کتابخانه امیرالمؤمنین علیه السلام در نجف اشرف  مواظبت کامل به خواندن زیارت عاشورا داشتند و سفارش به زیارت عاشورا می نمودند و به این جهت ( خودم ) حدود سی سال است مداوم به زیارت عاشورا می باشم. (1)

یكی از بزرگان می‌گوید: آیت‌الله «حسین خادمی» و شیخ «عباس قمی» و شیخ «عبدالجواد مداحیان» را در خواب دیدم كه در اتاقی از اتاق‌های بهشت نشسته بودند.

 از آیت‌الله خادمی احوال‌پرسی كردم و گفتم: با هم بودن شما یك آیت‌الله، یك محدث و یك روضه‌‌خوان امام حسین(ع) چه مناسبتی دارد؟، جواب داد: ما همگی بر زیارت عاشورا مداومت داشتیم و در تعداد خواندن زیارت عاشورا مثل هم بودیم.

شیخ «عبدالهادی حائری مازندرانی» از پدر خود ملاابوالحسن نقل می‌كند: من «میرزا علی‌نقی طباطبائی» را بعد از رحلتش در خواب دیدم و به او گفتم: آرزویی هم در آن‌جا داری؟

گفت: هیچ آرزویی ندارم جز این كه چرا در دنیا هر روز زیارت عاشورای امام حسین(ع) را نخواندم. رسم سید این بود كه دهه محرم زیارت عاشورا می‌خواند نه در تمام سال، از این‌رو افسوس می‌خورد كه چرا تمام سال نمی خواندم.

شیخ «محمدحسین انصاری» برادرزاده و داماد خاتم‌‌الفقها شیخ «مرتضی انصاری» دارای فرزندان بسیاری بود. سومین فرزند ایشان شیخ مرتضی معروف به آقا‌شیخ بزرگ بود كه در سن 33 سالگی در دزفول به سبب مار‌گزیدگی از دنیا رحلت كرد.

ایشان به خواندن زیارت عاشورا در هر صبح و عصر مقید بود. بعد از وفاتش او را در خواب دیدند از او پرسیدند: چه عملی بیشتر در آن‌جا نافع است؟ ایشان در جواب گفت: عاشورا، عاشورا، عاشورا ... .* (2)


منابع:

1-     پایگاه یا مجیر

2-     كتاب طوبای كربلا. سفینه النجاه مباحثی در خصوص حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در بیانات عارف واصل مرحوم «میرزامحمد‌اسماعیل دولابی». تهیه و تنظیم «مصطفی عبدالوند».

تهیه و فرآوری : محمد حسین امین ، گروه حوزه علمیه تبیان