تبیان، دستیار زندگی
لایحه فرزند خواندگی سال 88 در صحن علنی مجلس به تصویب رسید و برای تصویب نهایی به شورای نگهبان ارسال شد .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زنان مجرد هم می‌توانند فرزند خوانده داشته باشند


لایحه فرزند خواندگی سال 88 در صحن علنی مجلس به تصویب رسید و برای تصویب نهایی به شورای نگهبان ارسال شد .

مادر

به دلیل برخی ایرادات شرعی مجددا به مجلس بازگردانده شد.با این وجود از آن زمان تاکنون این لایحه مسکوت مانده و در انتظار رفع ایراد و تصویب نهایی است.تا اینکه سرانجام بهزیستی اعلام کرد اصلاحات نهایی را انجام داده و دوباره به کمیسیون اجتماعی مجلس فرستاده است.در همین باره با سید جواد زمانی سخنگوی کمیسیون اجتماعی گفت و گویی را انجام داده ایم. وی با بیان تغییرات این لایحه معتقد است که شرایط فرزند خواندگی آسانتر می شود.

گفت وگوی خبرآنلاین با سخنگوی کمیسیون اجتماعی را می خوایند: 

گویا سازمان بهزیستی با رفع ایرادات شرعی که شورای نگهبان بر لایحه پدر خواندگی گرفته این لایحه را دوباره به کمیسیون فرستاده است؟

بله. این قانون به دلیل تغییر مدیریتها در سازمان بهزیستی مدتی به تعویق افتاد و با روی کار آمدن مدیریت جدید مجددا به جریان افتاد.به نظرم این قانون براساس کنوانسیون جهانی حقوق کودک، مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت و ما معتقدیم با این اصلاحات‌، بسیاری از شرایط دشوار که برخی اوقات موجب ایجاد مانع برای خانواده‌های متقاضی فرزند‌خوانده می‌شود، رفع خواهد شد و شرایط فرزند‌خواندگی در حد چشمگیری تسهیل می‌شود.

علاوه بر زن و شوهر30 تا 50 سال که پنج سال از ازدواج آنها گذشته و صاحب فرزند نشده باشند، زنان مجرد بالای 30 سال هم توانایی پذیرش حضانت فرزند را خواهد داشت.علاوه بر این پدر و مادری که دارای فرزند هستند و توانایی پذیرش حضانت فرزند دیگری را دارند می‌توانند کودک دیگری را هم به فرزندخواندگی بپذیرند

ممکن است به برخی مواد آن اشاره کنید؟

قبلا فقط پدر و مادری که ساکن ایران بودند می توانستند سرپرستی کودکی را به عهده بگیرند اما مطابق قانون جدید هر زن و شوهر ایرانی یا مقیم ایران می‌توانند با توافق یکدیگر کودکی را با نظر دادگاه و طبق مقررات این قانون، سرپرستی کنند. همچنین قبلا فرزندانی که به سرپرستی گرفته می‌شدند از ارث محروم بودند که با تجدید نظر در این قانون، این فرزندان هم از ارث والدین سهم می‌برند.‌

مطابق قانون مصوب سال 1353 تنها کودکی که فاقد پدر و مادر و جد پدری باشد یا 3 سال در مراکز بهزیستی نگهداری شده و والدین وی مراجعه نکرده باشند می‌تواند به فرزند‌خواندگی سپرده شود. اما لایحه اصلاحیه قانون حمایت از کودکان بی‌سرپرست، کودکانی را که والدین آنها صلاحیت نگهداری از فرزند را ندارند یا کودکی که جد پدری یا مادری آنها توانایی، علاقه و امکانات نگهداری از وی را ندارد نیز مشمول فرزند‌خواندگی قرار داده است.

مادر

اصلا چه اصراری به اصلاح این قانون بود؟

37سال است که قانون مصوب 29 اسفند 1353 در کشور اجرا می‌شود و تغییر کردن شرایط در این 37سال، دشواری‌هایی را در اجرای این قانون ایجاد کرده است. بنابراین بهزیستی اصلاحاتی در این قانون ایجاد و آن را تحت عنوان لایحه اصلاح قانون حمایت از کودکان بی‌سرپرست تقدیم مجلس کردیم که در مجلس تصویب شد اما شورای نگهبان ایرادات شرعی گرفت و ما دوباره آن را به بهزیستی ارسال کردیم.

آیا صحت دارد که زنان مجرد هم می توانند صاحب فرزند خوانده شوند؟

در این قانون آمده علاوه بر زن و شوهر30 تا 50 سال که پنج سال از ازدواج آنها گذشته و صاحب فرزند نشده باشند، زنان مجرد بالای 30 سال هم توانایی پذیرش حضانت فرزند را خواهد داشت.علاوه بر این پدر و مادری که دارای فرزند هستند و توانایی پذیرش حضانت فرزند دیگری را دارند می‌توانند کودک دیگری را هم به فرزندخواندگی بپذیرند.

این که حانم های مجرد فرزندی را به سرپرستی بگیرند خلاف شرع نیست؟

بعید می دانم. برخی دختران هستند که امکان و توانایی مالی این کار دارند بنابراین می توان به فرزندان بی سرپرست کمک کرد.

بخش حقوق تبیان

منبع :خبرآنلاین