تبیان، دستیار زندگی
محله كسنویه یزد از قدیمی‌تر‌ین محله‌های تاریخی این شهر به شمار می‌رود تا جایی كه خیلی از میراث شناسان ایرانی معتقدند كه اولین بنای خشت‌ خام در این محله بنا گذاشته شده است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آب انبار صفوی یزد
آب انبار صفوی یزد


محله كسنویه یزد از قدیمی‌تر‌ین محله‌های تاریخی این شهر به شمار می‌رود تا جایی كه خیلی از میراث شناسان ایرانی معتقدند كه اولین بنای خشت‌ خام در این محله بنا گذاشته شده است. اما آنچه كه در حال حاضر از ابنیه‌ها و آثار تاریخی در این محله قدیمی ‌به چشم می‌آید آثاری است كه از دوره صفویه باقی مانده است. آثاری که بازدید از آنها می تواند شما را به تاریخ معماری ایران ببرد.

حسینیه کسنویه مربوط به اواخر دوره صفوی است که می توانید آن را در یزد، خیابان انقلاب، کوچه کسنویه، کوچه عروه الوثقی ببینید. در این حسینیه كه از سال 1386به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده، آب‌انباری قرار دارد که شاید بتوان آن را اوج هنر معماری دوره صفویه لقب داد. آب‌انباری که نقش مهمی ‌در ذخیره آب و بهره‌برداری از آب خنك است داشته و امروز نمادی از آبادانی شهر و آبادی محله به حساب می آید.

آب انبار صفوی یزد

مالكیت این آب انبار وقفی است و با مصالح آجر، خشت، سنگ، ملاط گل، گچ و ساروج ساخته شده است. چیزی که این آب انبار را از بقیه آب انبارهای کشور جدا می کند، تزئیناتی است که به صورت آجرکاری روی نمای ورودی و گنبد آن به چشم می خورد.

آب انبار صفوی یزد

ورودی بنا هم در ضلع شرقی حسینیه كسنویه واقع شده و دارای ایوانی است كه سقف آن ضربی باقوسی جناغی است. گنبد آب‌انبار هم دارای تزئیناتی از آجر است كه به صورت جناغی شكل اجرا شده  است. از این آب‌انبار قبلا برای ذخیره آب مصرفی عابران بخصوص كشاورزان استفاده می‌شده، ولی هم اكنون بلااستفاده است.

آب انبار کسنویه با همه قدمتی که دارد، این روزها از اوضاع رو به راهی برخوردار نیست. قسمت نوری این آب‌انبار که یكی از جاذبه‌های منحصر به فرد آن بود این روزها با مرمت نامناسب پر شده و مهم ترین قسمت آن را کور کرده است.

آب انبار صفوی یزد

مسوولان میراث فرهنگی که سال گذشته قول مساعد داده بودند آب‌انبار تاریخی كسنویه را مرمت كنند، هنوز قدمی برای این کار برنداشته اند.بد نیست بدانید که در استان یزد بیشتر از 400 آب‌انبار وجود دارد كه فقط 100 مورد آن در شهر یزد قرار دارد!

فراوری: الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


برگرفته از جام جم، پورتال میراث فرهنگی