دستور صلوات بر پیامبر(ص) در قرآن
خداوند در سوره احزاب 56 فرمود بر پیامبر صلوات فرستید، پس چرا ما به او و خاندانش صلوات میفرستیم؟
با ذکر آیه مبارکه، نظر گرامیان در خصوص «صلوات» به نکات مهم ذیل جلب میگردد:
«إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکتَهُ یصَلُّونَ عَلَى النَّبِی یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً» (احزاب، 56)
ترجمه: خدا و فرشتگان او بر پیامبر اسلام درود مىفرستند، شما هم اى کسانى که ایمان آوردهاید بر او صلوات بفرستید، و آن طور که باید تسلیم شوید.
الف – صلوات، یک لفظ یا جمله نیست و اساساً خداوند متعال که لفظ و جمله نمیفرماید، بلکه «قول» خدا، همان «فعل» خداست. پس وقتی میفرماید که خدا صلوات میفرستد، معنایش این نیست که خودش میگوید: «اللهم صل علی محمد و آل محمد» و همین طور است وقتی میفرماید که ملائکه نیز صلوات میفرستند و یا میفرماید شما نیز صلوات بفرستید.
ب – صلوات خداوند متعال و ملائکه اختصاص به پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) ندارد، بلکه شامل حال همهی مؤمنین میگردد. چنان چه میفرماید:
«هُوَ الَّذی یصَلِّی عَلَیکمْ وَ مَلائِکتُهُ لِیخْرِجَکمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ کانَ بِالْمُؤْمِنینَ رَحیماً» (الأحزاب، 43)
ترجمه: اوست کسى که بر شما درود مىفرستد، و نیز ملائکه او، تا شما را از ظلمتها به سوى نور در آورد، و خدا به مؤمنان مهربان است.
و یا میفرماید:
«الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِیبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیهِ رَاجِعُونَ * أُوْلَئک عَلَیهِْمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ وَ أُوْلَئک هُمُ الْمُهْتَدُونَ» (البقره، 157)
ترجمه: یعنى آنهایى را که وقتى مصیبتى بایشان مىرسد میگویند: (إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیهِ راجِعُونَ) ما ملک خدائیم و بسوى او باز خواهیم گشت * اینان مشمول صلواتى از پروردگارشان هستند و ایشان تنها ایشان راه یافتهگانند.
بدیهی است کسی که عبد و بندهی واقعی خداوند متعال است، به چیزی یا کسی جز او وابستگی ندارد که اگر مصیبتی وارد شد و چیزی از دستش رفت، میداند که اسباب را از دست داده است و نه مسبب را. چنین فردی مشمول هدایت و رحمت خاصهی «صلوات» قرار میگیرد.
ج – صلوات از ریشه «صلّ» به معنای نزدیک شدن و پیوستن [وصل شدن] است. پس اگر فرمود خدا صلوات میفرستد، یعنی رحمت خاص خود را شامل میکند تا بندهی او نزدیکتر و بیشتر وصل شود و چنان چه بیان شد، اختصاص به یک شخص ندارد، بلکه همهی مؤمنین را شامل میگردد.
در قرآن کریم نیز آیات بسیاری دارد که در آنها از این واژه به معنای وصل شدن استفاده شده است. چه وصل شدن به امر الهی باشد و چه به عصیان جهنم به عنوان مثال:
«وَ الَّذینَ یصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یوصَلَ وَ یخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ یخافُونَ سُوءَ الْحِسابِ» (الرعد، 21)
ترجمه: و کسانى که آنچه را خدا به پیوستن آن فرمان داده پیوسته مىدارند، و از خداى خویش مىترسند، و از بدى حساب بیم دارند.
و در آیهی صلوات نیز تصریح میکند که صلوات بفرستید و آن طور که باید تسلیم شود (صَلُّوا عَلَیهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً). این تسلیم و اسلام آوردن، همان وصل شدن است. و تداوم اتصال به وصل شدن و تسلیم شدن و اطاعت از آل محمد علیهمالسلام است.
ھ – با توجه به مباحث فوق، گفتهاند: صلوات از ناحیهی خداوند متعال، رحمت خاصهی در هدایت است. چنان چه در سورهی احزاب آیه 43 میفرماید که او با این «صلوات» مؤمنین را از ظلمات به سوی نور هدایت مینماید. و صلوات از ناحیهی ملائکه درود و تکریم است و صلوات از ناحیهی انسانها، «دعا» است. چنان چه معنای جملهی صلوات نیز دعایی است که پیشگاه حق تعالی عرضه میداریم.
لذا صلوات مؤمن نیز نباید فقط لفظ و جمله باشد. بلکه باید مبتنی بر شناخت، ایمان، باور و محبتش باشد و از قلب باشد. چنان که اگر انسان به کسی بگوید: «دوستت دارم»، فقط لفظ یا جلمه نیست، بلکه بیان حالت قلبی و تجلی آن در کلام است.
و – اما راجع به این که خداوند فرمود بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرستید، پس چرا بر خاندان او نیز میفرستیم؟ مثل این است که بپرسیم: خداوند فرمود اقامه نماز کنید، پس چرا صبح دو رکعت و ظهر چهار رکعت به جا میآوریم؟ پاسخ این است که بنا بر همان امر خداوند «اطیعوا الرسول»، چگونگی انجام اوامر الهی را از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) میپرسیم. سؤال میکنیم: حال چگونه اقامهی نماز کنیم؟ چگونه طواف دهیم؟ چگونه صلوات بفرستیم ...؟
ابوحمزه ثمالى از یکى از یاران پیامبر صلى الله علیه و آله به نام "کعب ابن عجوه" چنین نقل مىکند:
هنگامى که آیه 56 سوره احزاب نازل شد، عرض کردیم "یا رسول الله! سلام بر تو را مىدانیم، ولى صلوات بر تو چگونه است؟" فرمود، بگویید:
«خدایا! صلوات و برکات خود را بر محمد و آل محمد قرار بده همچنان که بر ابراهیم و آل ابراهیم(ع) قرار دادى. همانا تو ستوده و بخشندهاى و بر محمد صلى الله علیه و آله و آل محمد علیهم السلام برکت ببخش چنان که بر ابراهیم علیه السلام و آل ابراهیم بخشیدى که تو ستوده و بزرگوارى.» آثار الصادقین، آیة الله احسانبخش، ج11، ص210.
در مورد چگونگی بیان صلوات احادیث بسیاری در کتب و منابع معتبر و موثق شیعه و سنی ثبت است که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: بر من درود ناقص نفرستید. گفتند: اى رسول خدا! درود ناقص چیست؟ حضرت فرمودند: این که بگویید: اللّهُمَّ صَلّ على محمّدٍ.بلکه بگویید:اللّهُمَّ صَلَّ على محمّدٍ وَ آلِ محمّدٍ. (مرحوم فیضالإسلام در ترجمه صحیفه سجادیه).
بخش قرآن تبیان
منبع : سایت ایکس شبهه