تبیان، دستیار زندگی
کارشناسان اجتماعی معتقدند جامعه امروز ایران با انواع آسیبهای اجتماعی که سلامت فرد و خانواده را تهدید می‌کند مواجه است اما آنچه بر آن توافق دارند و نسبت به روند روبه گسترش آن نگرانند پدیده‌های طلاق و اعتیاد است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اعتیاد و طلاق همچنان درصدر


کارشناسان اجتماعی معتقدند جامعه امروز ایران با انواع آسیبهای اجتماعی که سلامت فرد و خانواده را تهدید می‌کند مواجه است اما آنچه بر آن توافق دارند و نسبت به روند روبه گسترش آن نگرانند پدیده‌های طلاق و اعتیاد است.


اعتیاد

کارشناسان اجتماعی معتقدند جامعه امروز ایران با انواع آسیبهای اجتماعی که سلامت فرد و خانواده را تهدید می‌کند مواجه است اما آنچه بر آن توافق دارند و نسبت به روند روبه گسترش آن نگرانند پدیده‌های طلاق و اعتیاد است.

به گزارش مهر اعتیاد، طلاق، فقر، بیکاری، کاهش ازدواج، گرانی، ترافیک و....همه این واژه ها دریچه هایی از معضلات اجتماعی هستند که گریبان گیر جامعه امروز ما هستند. اما اینکه سهم هر یک از این معضلات و هزینه هایی که به دنبال آن به جامعه وارد می شود چقدر است موضوعی که کارشناسان در گفتگو با مهر مطرح کردند. برخی جامعه شناسان و روانشناسان معتقدند که نوع معضلات اجتماعی در دو سال اخیر نسبت به سالهای گذشته تغییر چندانی نداشته و جامعه همچنان از برخی از مشکلات تکراری و قدیمی که هنوز حل نشده اند، رنج می برد.

مشکلاتی همچون اعتیاد و افزایش آمار طلاق یکی از دو معضل اجتماعی پررنگی هستند که جامعه شناسان و روان شناسان اجتماعی از آنها نام می برند و معتقدند نه تنها مسئولان نتوانستند برای این دو مشکل راهی پیدا و آن را حل کنند بلکه بی توجهی به این دو مقوله موجب تشدید آنها نیز شده است.

اعتیاد و طلاق در حال تشدید و رشد

هادی معتمدی، روان شناس و استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در این باره می گوید: هم اکنون جامعه ما از دو معضل مشکلات خانوادگی و اعتیاد رنج می برد و بیشترین مراجعات به مطبهای روان شناسی مربوط به این دو است.

از هر 6 مراجعه کننده به مطبها یکی مربوط به اعتیاد است که در دو سال اخیر اعتیاد به شیشه افزایش چشمگیری دارد. همچنین ازدواج های سریع و بدون بررسی دقیق و مسائل پیرامون آن از معضلات دیگری است که هم اکنون جامعه ما را به خود دچار کرده

معتمدی افزود: از هر 6 مراجعه کننده به مطبها یکی مربوط به اعتیاد است که در دو سال اخیر اعتیاد به شیشه افزایش چشمگیری دارد. همچنین ازدواج های سریع و بدون بررسی دقیق و مسائل پیرامون آن از معضلات دیگری است که هم اکنون جامعه ما را به خود دچار کرده و هر روز تعداد آن بیشتر می شود، جوانان 18 تا 25 ساله که در دام طلاق می افتند و در انزوا و تنهایی خود زندگی می کنند. نبود آموزشهای دقیق و به موقع، قاچاق مواد مخدر و دسترسی آسان جوانان به آن از علل بروز این دو مسئله است که مسئولان نیز به خوبی به آن واقف هستند

تصادفات رانندگی و افزایش مرگ و میر

حسن عشایری، جامعه شناس و استاد دانشگاه اعتقاد دیگری در این باره دارد و می گوید: به اعتقاد من تصادفات رانندگی موجب افزایش مرگ و میر در چند ساله اخیر شده است و بنیاد بسیاری از خانواده ها را از هم پاشیده و آنها را دچار مشکلات متعدد کرده است.

این استاد دانشگاه افزود: این آمار به شکل نجومی در سالهای اخیر افزایش داشته و هر روز گریبان گیر تعداد زیادی از افراد جامعه می شود که جدا از خود شخص برای خانواده هایشان نیز تبعات گوناگون دارد.

عشایری، گرانی را از دیگر مشکلات جامعه ایران در دو سال اخیر عنوان کرد و گفت: تورم بیش از حد در قیمت ها موجب شده مردم در معیشت خود دچار مشکل شوند، پیدا کردن معلولات بعدی آن هم بسیار آسان است، نبود امکان ازدواج فرزندان، ناتوانی در ادامه تحصیل، نداشتن امکان سفر و تفریح، عدم رسیدگی به بیماریهای پنهان جسمانی و روحی از تبعات گرانی است که به مقدار زیاد می توان در بین خانواده ها مشاهده کرد

اعتیاد
مختصات جامعه اسلامی را نداریم

اما عباس محمدی اصل جامعه شناس در این باره می گوید: براساس جامعه شناسی یک پدیده اجتماعی موجب بروز سایر پدیده های دیگر می شود که می توان در ایران پدیده اقتصادی را منشاء بسیاری از مشکلات دانست.

این جامعه شناس افزود: هم اکنون در کشور ما اقتصاد بر پایه نفت است و فعالیتهای اقتصادی بی ثبات شده و میزان کالاهای وارداتی بالا و سرمایه گذاری خارجی کاهش پیدا کرده و از سویی مهاجرت نیروی کاری ماهر نیز افزایش یافته است.

محمدی اصل با بیان اینکه سیستم بانکی در ایران دچار سردرگمی است و توانایی سرمایه گذاری در بخشهای مختلف را ندارد، ادامه داد: آلودگی هوا از معضلات پیش روی کشورمان است که در دو سال گذشته بساری از نقاط ایران را در برگرفته و تعطیلات پیاپی را دنبال دارد.

محمدی اصل افزایش جرائم رایانه ای و بورکراسی اداری را از دیگر معضلات  جامعه ایرانی دانست و افزود: رشد تکدی گری وپدیده کودکان خیابانی در چند سال اخیر به وضوح به چشم می آید.

جامعه شناس مربوط   

  اظهار نظر

هادی معتمدی (استاد دانشگاه علوم بهزیستی )

از هر 6 مراجعه کننده به مطبها یکی مربوط به اعتیاد است که در دو سال اخیر اعتیاد به شیشه افزایش چشمگیری دارد

حسن عشایری (استاد دانشگاه)

نبود امکان ازدواج فرزندان، ناتوانی در ادامه تحصیل، نداشتن امکان سفر و تفریح، عدم رسیدگی به بیماری های پنهان جسمانی و روحی از تبعات گرانی است که به مقدار زیاد می توان در بین خانواده ها مشاهده کرد

عباس محمدی اصل (جامعه شناس)

در حوزه شخصیتی شاهد افزایش کودک آزاری، خشونتها و اختلالات روانی هستیم و هر روز از گوشه و کنار کشور خبر جدیدی در این باره می شنویم

سلیمان جعفرزاده(رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس)

موضوع بیکاری جوانان در دست بررسی اعضای کمیسیون

داریوش قنبری (عضو کمیسیون اجتماعی مجلس)

دستگاههای فرهنگی و حتی اقتصادی در چند سال گذشته نتوانستند به خوبی عمل کنند و همین امر موجب تشدید معضلات اجتماعی می شود

این جامعه شناس ادامه داد: در حوزه شخصیتی شاهد افزایش کودک آزاری، خشونتها و اختلالات روانی هستیم و هر روز از گوشه و کنار کشور خبر جدیدی در این باره می شنویم.

وی درباره سخنان عده ای از مسئولان که عنوان می کنند این مشکلات در همه کشورهای دنیا هست و ایران نیز از آن ناگزیر است، افزود: این نوع سخن گفتن اشتباه است چرا که آن کشورها اسلامی نیستند و نظام مادی دارند و بروز این معضلات در آنها طبیعی است.

محمدی اصل ادامه داد: اما ما نام اسلامی را یدک می کشیم و مدعی اخلاق هستیم پس باید معضلات اجتماعی کمتری داشته باشیم و بتوانیم جامعه را به یک آرامش اخلاقی برسانیم.

کمیسیون اجتماعی مجلس چه می کند؟

رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه موضوع بیکاری جوانان در دست بررسی اعضای کمیسیون است، گفت: هم اکنون این موضوع خاص در دست بررسی است و مسئولان این حوزه با حضور در مجلس باید در این زمینه پاسخگو باشند.

سلیمان جعفرزاده افزود: اعتیاد و طلاق نیز از موضوعات مهمی است که جامعه از آن رنج می برد و ما نسبت به آن آگاه هستیم و همواره بر روی این دو موضوع تاکید داریم، اما توان ما نیز تا حدی است.

همچنین داریوش قنبری دیگر عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز با بیان اینکه معضلات اجتماعی در چند سال اخیر بیش از گذشته حاد شده اند و هر روز رو به افزایش اند، گفت: متقاعد کردن دولت برای انجام امور فرهنگی و جلوگیری از تشدید این معضلات را همواره در مجلس دنبال می کنیم.

این نماینده مجلس ادامه داد: ریشه بسیاری از معضلات اجتماعی کاملا مشخص است و همه مسئولان کشوری نسبت به آن آگاهی دارند ولی عزم راسخ برای حل آن نیاز است که هم اکنون وجود ندارد.

قنبری تاکید کرد: دستگاههای فرهنگی و حتی اقتصادی در چند سال گذشته نتوانستند به خوبی عمل کنند و همین امر موجب تشدید آنها می شود.

بخش اجتماعی تبیان

منبع :جهان