قانونی اساسی آموزش و پرورش
وزیر آموزش و پرورش :
پیشبینی کردیم که در برنامه 5 ساله بتوانیم همه مدارس کشور را با فناوریهای جدید مجهز کنیم.
حمیدرضا حاجیبابایی وزیر آموزش و پرورش در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران اظهار داشت:
به دلیل ویژگی هایی که
سخن گفتن در این رابطه بسیار مشکل است اما باید همه ما خودمان را در بیان آموزه های دینی در رابطه با تعلیم و تربیت ملزم کنیم.
وی ادامه داد:
به دلیل اهمیتی که نظام تعلیم و تربیت دارد، باید قدمهایی که برای نظام تعلیم و تربیت برداشته میشود بسیار سنجیده، عمیق و براساس اصول حاکم بر مبانی تعلیم و تربیت اسلامی باشد به همین دلیل مطالبه مقام معظم رهبری از تعلیم و تربیت یک نقشه جامع برای پیشبرد اهداف است.
حاجیبابایی اضافه کرد:
این نقشه جامع از سال ها قبل و بر اساس مطالعات، انجام پذیرفته و حدود 5 سال کار مطالعاتی توسط متخصصین حوزه و دانشگاه و صاحب نظران انجام شده است؛ در طول 20 ماه گذشته 6 ماه شورای عالی آموزش و پرورش، 6 ماه یک کمیته مشترک حوزه، دانشگاه و آموزش و پرورش و 8 ماه دیگر صحن شورای عالی آموزش و پرورش و صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی کار سنگین پژوهشی و مطالعاتی و بررسی دقیق و عمیقی از این نقشه راه انجام دادند.
وی با بیان اینکه در نهایت هفته گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی فلسفه تعلیم و تربیت را برای یک برنامه مدون و یک نقشه جامع برای آموزش و پرورش مصوب کرد، افزود:
برای نخستین بار است که فلسفه تعلیم و تربیت بعد از بررسی، پیگیری و درج نگاههای بزرگان بررسی شد و براساس این فلسفه، سند راهبردی یا قانون اساسی آموزش و پرورش هفته گذشته به اتمام رسید و برای اجرا آماده شد.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد:
علاوه بر این در مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاستهای کلی مورد بررسی قرار گرفته ضمن اینکه اسناد پایین دستی دیگری هم در دست کار است؛ تحول در آموزش و پرورش در تمام زمینهها انجام میشود و این تحول از کلاس تا مدرسه، معلم، دانشآموز، نوع نگاه به معلم، نوع نگاه به دانشآموز، نوع نگاه به مدرسه، ساعات درسی، کتب درسی، نگاه به تعلیم و تربیت، نگاه به علمآموزی و نگاه به تربیت دانشآموزان را دربرمیگیرد.
وی افزود: باید به سمتی حرکت کنیم که آموزش و پرورشی در طراز جمهوری اسلامی ایران داشته باشیم و بر همین اساس اعتقادمان بر این است که در طول دهههای گذشته قدمهای بسیار بلندی در زمینه تعلیم و تربیت در کشور برداشته شده است.
حاجیبابایی اضافه کرد:
اگر امروز شاهد افتخارات بزرگ جهانی در برنامه هستهای سلول های بنیادی و مسائل گوناگون، حضور ایران در فضا هستیم، اینها همان دانشآموزان دیروز هستند که سر کلاس ها با تلاش و کوشش معلمانشان زمینه افتخارات بینالمللی را برای جمهوری اسلامی ایران آماده کردند.
وی ادامه داد:
بر همین اساس
به همین دلیل علاوه بر سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش، سند دیگری مورد بررسی و تحقیق است که محققان 3 سال کار مطالعاتی بر روی آن انجام دادند و تحت عنوان برنامه درسی ملی است.
وزیر آموزش و پرورش افزود:
با مصوباتی که در شورایعالی انقلاب فرهنگی انجام پذیرفت باید طی یک برنامه 5 ساله همه کتب درسی متناسبسازی شود و مورد بررسی قرار گیرند.
وی اضافه کرد:
تلاش های بسیار زیادی در زمینه تألیف کتب درسی طی 30 ساله گذشته انجام پذیرفته است که جا دارد از همه تشکر و قدردانی کنیم اما آنچه مهم بوده، این است که
دانش را به سمت تفکر و تعقل، به سمت علم و عمل و به سمت اخلاق جلو ببرد و نحوه و روشهای یادگیری را در حوزههای گوناگون برای دانشآموزان تعریف کند.
حاجیبابایی اظهار داشت:
کتاب و روشی میتواند برای دانشآموز تأثیرگذار باشد که دانشآموز را به سمت تفکر، خلاقیت و نوآوری سوق دهد؛ در حقیقت کتاب به سمت فعال کردن ذهن دانشآموز به جای صرف حافظه محوری، به سوی خلاقیت، نوآوری و ابتکاراتی که میتواند جامعه اسلامی ما را صاحب افتخارات کند، گرایش پیدا کند.
وی افزود:
کتب درسی در یک برنامه 5 ساله در 10 حوزه یادگیری ساماندهی میشوند که شامل «تفکر و حکمت»، «قرآن و معارف اسلامی»، «فرهنگ و هنر»، «کار و فناوری»، «سلامت و تربیت بدنی»، «علوم انسانی و مطالعات اجتماعی»، «ریاضیات»، «علوم تجربی»، «زبانهای خارجی» و «آداب و مهارتهای زندگی» است؛
با این تفکر و اندیشه به سمت آن میرویم که
اولا کتابهای درسی و روشهای تدریس متناسب با مبانی دینی و مطالبات و اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی جلو برود و دانشآموزان رشد و تعالی خود را در مسیر مبانی دینی ببینند.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در سال 1389 بیش از 70 موضوع و پروژه در آموزش و پرورش انجام پذیرفت و ده ها موضوع دیگر در سال تحصیلی 91ـ1390 در حال اجراست، بیان کرد:
تمام کسانی که در نظام تعلیم و تربیت مشغول خدمت هستند، در کنار هم و با تلاش شبانهروزی به دنبال آن هستند که آموزش و پرورش را برای یک کشور اسلامی و در طراز جمهوری اسلامی ایران تعریف کنند؛ مدارسی قدرتمند، مورد علاقه مردم ایجاد کنند، مدارسی که آرامش و اطمینان را به خانوادهها برگرداند و بتواند رضایت خاطر حوزههای علمیه و دینی برآورده کند، مدارسی که بتواند انسان هایی را تربیت کند که با تمام قدرت، توان و ظرفیت در خدمت جمهوری اسلامی ایران و ادامه راه شهیدان و ایثارگران باشند.
حاجیبابایی به برنامههای امسال آموزش و پرورش نیز اشاره کرد و گفت:
یکی از مسائل بسیار مهمی که در دنیا و حتی کشور ما کار مطالعاتی آن انجام پذیرفته، فضاهای آموزشی است البته بعضاً به دلیل اضطرار مجبور بودیم از بعضی از طرق و شیوهها استفاده کنیم و دانشآموزانی در نوبت بعدازظهر درس بخوانند.
وی افزود:
در طول 3 ماه تابستان حدود 12 هزار و 740 مدرسه از نوبت بعدازظهر به نوبت صبح منتقل شدند؛ این نشان میدهد حرکتی که در طول 3 ماه گذشته انجام پذیرفته، یک کار استثنایی است. در همین شهر تهران از 413 مدرسه که در نوبت بعدازظهر بودند به کمتر از 200 مدرسه کاهش پیدا کردند و مابقی مدارس در نوبت هستند که امیدواریم با ساخت و ساز و ساماندهی بتوانیم مابقی مدارس را به نوبت صبح منتقل کنیم چرا که درس خواندن در نوبت صبح با درس خواندن در نوبت بعدازظهر قابل مقایسه نیست.
وزیر آموزش و پرورش به مدرسه سازی نیز اشاره کرد و اظهار داشت:
امسال بودجههای مدرسهسازی نسبت به سال گذشته 7 برابر افزایش پیدا کرده است لذا امسال یک سال استثنایی در مدرسهسازی است یعنی 4 میلیون مترمربع مدرسهسازی خواهد شد البته این غیر از زحمات و تلاش خیرین است که بیش از هزار میلیارد تومان مدرسهسازی را در کشور انجام خواهند داد.
وی ادامه داد:
به دنبال آن بودیم که با برنامههای متنوع امور پرورشی و تربیتی را در مدارس به شدت تقویت کنیم لذا در طول 20 ماه گذشته برنامههای بسیار زیادی برای امور پرورشی و سوق دادن دانشآموزان به سوی ارزش های دینی و اسلامی انجام دادیم؛ از آن جمله میتوان به 10 هزار مدرسه قرآنی اشاره کرد.
حاجیبابایی افزود:
در طول 32 سال گذشته 670 دارالقرآن در کشور وجود داشت که سال گذشته 10 هزار مدرسه قرآن ایجاد شد و با همکاریهایی که دولت و مسئولان دارند، به دنبال این هستیم که این مدارس را افزایش دهیم؛ ظرفیت آموزش و پرورش برای مدارس قرآن 50 هزار مدرسه قرآن است که اگر اعتبارات و زمینه ها مهیا شود، آموزش و پرورش میتواند در کشور 50 هزار پایگاه قرآنی ایجاد کند.
وی اضافه کرد:
سال گذشته یک میلیون و 360 هزار دانشآموز به صورت داوطلبانه در این 10 هزار مدرسه قرآن به روخوانی، حفظ و روانخوانی قرآن رو آوردند در صورتی که در سال قبل آن، تعداد افراد 25 هزار نفر بود.
وزیر آموزش و پرورش از دیگر برنامههای آموزش و پرورش را گام برداشتن در مسیر قرآن نام برد و گفت:
که این موضوع برای انس با قرآن در مدارس ابتدایی است.
وی با بیان اینکه در دوره راهنمایی نیز طرح همگام با قرآن را اجرا میکنیم، افزود:
به دنبال آن هستیم که 3 میلیون جلد قرآن را با ترجمه جدید در اختیار دانشآموزان راهنمایی قرار دهیم.
حاجیبابایی به افزایش مربیان پرورشی، مشاورین و مربیان ورزش اشاره کرد و اظهار داشت:
در 3 سال گذشته تعداد دانشآموزانی که به راهیان نور میرفتند 25 هزار نفر بود که در سال گذشته به 650 هزار نفر رسید و امسال یک میلیون دانشآموز دوم دبیرستانی به همراه 100 هزار نفر از فرهنگیان به راهیان نور خواهند رفت و از جبهههای حق علیه باطل دیدن خواهند کرد.
وی
و گفت:
اعتبار بخشی به مدارس دولتی از دیگر برنامه های ماست و امسال گام های بلندی در مسیر مدارس دولتی مثل مدارس تیزهوشان، نمونه دولتی و شاهد برداشته شد و تا 2، 3 سال آینده مدارس دولتی از رشد بسیار بالایی برخوردار خواهند بود تا مردم به راحتی بتوانند در مدارس دولتی حضور پیدا کنند.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در تلاش هستیم که مدارس را به سمت فناوری جدید ببریم، اظهار داشت:
طی 2 سال گذشته میزان مدارس هوشمند 1600 مدرسه بود که پیش بینی ما این است که تا پایان سال تحصیلی، مدارس هوشمند به 20 هزار مدسه برسد؛ باید به سمتی حرکت کنیم که همه مدارس دولتی حتی روستایی از فناوری جدید استفاده کنند.
وی ادامه داد:
یکی از مشکلات اساسی ما در مدارس این است که ما از فناوری های برتر برخوردار نیستیم؛ فناوریهای برتر یعنی وقتی معلمی سر کلاس تدریس میکند از همه شیوهها و روشها استفاده کند که این موضوع انتخاب نیست بلکه اضطرار است و باید به سرعت به آن برسیم که امیدواریم تا 3 سال آینده برسیم البته پیشبینی کردیم که در برنامه 5 ساله بتوانیم همه مدارس کشور را با فناوریهای جدید مجهز کنیم.
حاجیبابایی با بیان اینکه در طول یک سال گذشته 93 هزار کلاس ابتدایی در کشور به کتابخانه کلاسی مجهز شدند، گفت:
وی با بیان اینکه در طول 5، 6 سال گذشته تربیت معلم به دلایل گوناگون کارآمدی لازم را نداشت و به سمت تربیت معلم پیش نمیرفت، اظهار داشت:
با تأکیدات مقام معظم رهبری و مسئولان نظام،
حاجیبابایی افزود:
از امسال تمام کسانی که میخواهند در آموزش و پرورش تدریس کنند و معلم شوند باید حتماً در مراکز تربیت معلم 4 سال دوره ببینند یعنی در آزمون شرکت کنند، قبول شوند و در مراکز تربیت معلم، برای معلمی تربیت شوند؛ این درست مثل خون در رگهای آموزش و پرورش است و از امسال حضور در آزمون و پذیرش دانشجو انجام خواهد شد ضمن اینکه امکانات آن در سراسر کشور فراهم شده است.
وی با بیان اینکه باید آموزش و پرورش مطابق با افکار امام (ره)، مقام معظم رهبری و مطابق با ارزشهای دینی طراحی شود، بیان کرد:
وزیر آموزش و پرورش در پایان سخنانش گفت: نقایص و اشکالاتی در آموزش و پرورش وجود دارد ولی میدانیم نقاط مثبت فراوان است پس با سرعت این اشکالات برطرف میکنیم و
?مرکز یادگیری سایت تبیان
گردآوری و تنظیم: یگانه داودی