تبیان، دستیار زندگی
در حالی که 30 میلیون کودک و نوجوان در کشور زندگی می‌کند، اما فقط تیراژ کتاب‌های کودک و نوجوان 15 میلیون نسخه است که به بیانی روشن‌تر باید عنوان کرد که در هر سال به هر دو کودک ایرانی فقط یک جلد کتاب تعلق می‌گیرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تیراژ پایین کتاب‌های کودک

«هر سال به هر 2 کودک ایرانی فقط یک کتاب تعلق می‌گیرد»

با مصطفی رحماندوست*


در حالی که 30 میلیون کودک و نوجوان در کشور زندگی می‌کند، اما فقط تیراژ کتاب‌های کودک و نوجوان 15 میلیون نسخه است که به بیانی روشن‌تر باید عنوان کرد که در هر سال به هر دو کودک ایرانی فقط یک جلد کتاب تعلق می‌گیرد

.


تیراژ پایین کتاب‌های کودک

یک شاعر کودک و نوجوان گفت: تیراژ کتاب‌های کودک پاسخگوی مخاطبان نیست، حتی در اغلب شهرهای بزرگ در کتاب‌فروشی‌ها کتاب خوب کودک پیدا نمی‌شود که این امر در پایین آمدن سطح مطالعه بی‌تاثیر نیست.

مصطفی رحماندوست با بیان این مطلب، اظهار کرد: در حالی که 30 میلیون کودک و نوجوان در کشور زندگی می‌کند، اما فقط تیراژ کتاب‌های کودک و نوجوان 15 میلیون نسخه است که به بیانی روشن‌تر باید عنوان کرد که در هر سال به هر دو کودک ایرانی فقط یک جلد کتاب تعلق می‌گیرد.

وی، مهم‌ترین چالش‌ پیش‌روی ادبیات کودک را پایین بودن سطح مطالعه عنوان کرد و گفت: مطالعه در کشور هنوز به‌صورت صنعتی و حرفه‌یی در نیامده است و نه نویسنده از این راه می‌تواند امرار معاش کند و نه ناشر امیدی به سرانجام کار خود دارد و نه خانواده‌ها استقبالی از کتاب‌های منتشره می‌کنند.

رحماندوست، قصه‌گویی را عاملی مهم در پرورش علاقه‌مندی به مطالعه در کودکان عنوان کرد و یادآور شد: ترویج قصه‌گویی باید از نهاد خانواده آغاز شود و پس از آن نهادهایی همچون کانون پرورش فکری کودکان و آموزش و پرورش این امر را باید ترویج دهند.

وی، مهم‌ترین چالش‌ پیش‌روی ادبیات کودک را پایین بودن سطح مطالعه عنوان کرد و گفت: مطالعه در کشور هنوز به‌صورت صنعتی و حرفه‌یی در نیامده است و نه نویسنده از این راه می‌تواند امرار معاش کند و نه ناشر امیدی به سرانجام کار خود دارد و نه خانواده‌ها استقبالی از کتاب‌های منتشره می‌کنند.

رییس بخش کودکان و نوجوانان کتابخانه ملی کشور همچنین با انتقاد از سیاست آموزش و پرورش در زمینه اصول تربیتی کودکان و نوجوانان، گفت: اگر آموزش و پرورش نظام پرورشی صحیحی داشت این قشر از جامعه، روز به روز دین‌دارتر می‌شدند، نه دین‌گریز.

مصطفی رحماندوست

وی با ابراز تاسف از این که مسؤولان آن‌چنان که باید در زمینه ادبیات کودک کار نکرده‌اند، گفت: اصلا مایل نیستم در این مورد چیزی بگویم، چون کاری صورت نگرفته است و در واقع چند سالی است که در رکود به‌سر می‌بریم.

این شاعر و نویسنده حوزه کودک و نوجوان تاکید کرد: مشکل دیگر در این حوزه، کم‌سوادی برخی شاعران است. در حالی که ذوق ادبی بالایی دارند ولی اشعار آن‌ها به‌دلیل این که ریشه عمیقی ندارند ماندگار نمی‌شود. حافظ اگر حافظ شد یک دنیا ادب عرفانی و قرآنی داشت و همه آن‌را در یک غزل جای می‌داد. یک اثر وقتی خوب است که بتواند با مخاطب احساس هم‌دردی کند و وقتی این حس به‌وجود آمد ماندگار می‌شود. شعر باید پشتوانه فکری داشته باشد تا جاودانه شود.

رحماندوست در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌توان وارد دنیای کودکان شد؟ گفت: مگر در شرایطی که شاعرانی همچون ما وارد این حوزه از شعر و ادبیات شدیم، کسی به ما گفت که چه کنیم و چه راهی درست است یا نه؟ و معتقدم در هر زمینه‌ای که انسان علاقه‌مند به آن باشد و جهد و کوشش داشته باشد موفق خواهد شد، به بیان دیگر راه خود پرورش‌دهنده استعداد است و انسان را هدایت می‌کند، ولی باید توجه داشت که مهم‌ترین اصل در هر زمینه‌ای پشتکار است.

پی نوشت:

* مصطفی رحماندوست معروف به شاعر "صد دانه یاقوت "، (زاده نخستین روز تیرماه 1329، همدان) شاعر، نویسنده و مترجم کتاب‌های کودکان و نوجوانان است.

فرآوری: رویا فهیم

بخش کتاب و کتاب‌خوانی تبیان


منبع:خبرگزاری دانشجویان ایران – زنجان، ویکی‌پدیا