تبیان، دستیار زندگی
کارشناسان از کافئین به عنوان یک تیغ دو لبه نام می برند زیرا از یک سو می تواند بر خلق وخوی افراد اثر مثبتی بر جای گذارد و خستگی را از او دور سازد، اما از سوی دیگر ممکن است تعادل فرد را مختل کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نکاتی خواندنی راجع به کافئین


کارشناسان از کافئین به عنوان یک تیغ دو لبه نام می برند زیرا از یک سو می تواند بر خلق وخوی افراد اثر مثبتی بر جای گذارد و خستگی را از او دور سازد، اما از سوی دیگر ممکن است تعادل فرد را مختل کند.


قهوه

اثرات مفید کافئین

1- طبق بررسی ‌های پژوهشگران دانشگاه بارسلون مصرف همزمان کافئین و قند می ‌تواند برای حافظه و حواس شما مفید باشد. در واقع مغز این افراد به انرژی کمتری برای به یادآوری امور نیاز دارد.

2- بنا بر گفته محققان آمریکایی به نظر می رسد که کافئین شانس ایجاد سرطان تخمدان در زنان را کاهش می ‌دهد. اثر کافئین در زنانی که از قرص های جلوگیری از بارداری و یا داروهای هورمونی پس از یائسگی استفاده نمی‌ کنند، بیشتر است. مصرف قهوه فاقد کافئین تاثیر واضحی نداشت.

3- مصرف کافئین می ‌تواند قدرت و تحمل عضلات را در فعالیت‌ های ورزشی افزایش دهد. مصرف کافئین روی گیرنده‌ های عضلات اسکلتی اثر گذاشته و به طور موقت انرژی را افزایش می ‌دهد.

4- بین مصرف کافئین و بروز بیماری پارکینسون رابطه عکس وجود دارد، به عبارتی دیگر، کافئین از احتمال بروز بیماری پارکینسون پیشگیری می ‌کند.

5- مصرف مقدار متعادل کافئین، اختلالات شناختی در رابطه با افزایش سن و نیز بروز بیماری آلزایمر را کاهش می‌ دهد.

6- کافئین با ایجاد تعادل در عملکرد مغز، از نقایص حرکتی و نیز زوال عقل پیشگیری می ‌کند.

7- کافئین احساس خوب بودن، شادی، انرژی، هشیاری و اجتماعی بودن را در فرد تقویت می ‌کند.

کافئین خطر ابتلا به سرطان هایی مثل سرطان ‌های روده، دهان و حلق را

کاهش می ‌دهد و سبب کاهش احتمال بروز بیماری ‌های قلبی و

پوسیدگی‌ های دندانی می‌ شود

8- کافئین تحمل انجام حرکات ایروبیک را افزایش می ‌دهد.

9- مصرف کافئین منجر به کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 می ‌شود.

10- قهوه دارای مقدار زیادی آنتی‌ اکسیدان است. آمریکایی ‌ها 1,299 میلی ‌گرم آنتی ‌اکسیدان از 1.64 فنجان قهوه خود در روز دریافت می ‌کنند. (چای دارای 294 میلی‌ گرم آنتی‌ اکسیدان و بعد از آن موز با 76 میلی ‌گرم، لوبیای خشک با 72 میلی‌ گرم و ذرت با 48 میلی‌ گرم در ردیف ‌های بعدی جای دارند).

11- کافئین برای انقباض سریع عروق خونی کاربرد دارد و برای به حداقل رساندن سرخی و التهاب پوست صورت استفاده می شود.

12- کافئین را می توان به عنوان یک موهبت برای کسانی دانست که از اختلال پوستی که منجر به بروز لکه های قرمز بر بینی و پیشانی می شود، رنج می برند.

13- کافئین، قرمزی و تورم چشم را کاهش می دهد.

14- کافئین خطر ابتلا به سرطان هایی مثل سرطان ‌های روده، دهان و حلق را کاهش می ‌دهد و سبب کاهش احتمال بروز بیماری ‌های قلبی و پوسیدگی‌ های دندانی می‌ شود.

15- کافئین می تواند از نقرس جلوگیری کند.

اثرات مضر کافئین

* کارشناسان از کافئین به عنوان یک تیغ دو لبه نام می برند زیرا از یک سو می تواند بر خلق وخوی افراد اثر مثبتی بر جای گذارد و خستگی را از او دور سازد، اما از سوی دیگر ممکن است تعادل فرد را مختل کند.

* مصرف عادی کافئین(20 تا 200 میلی گرم) اعتیاد نمی آورد، اما برخی کارشناسان بر این باورند که مصرف زیاد آن، تحمل فرد را نسبت به اثرات این ماده، بالا می برد.

* مصرف کافئین تحریک پذیری فرد را افزایش می دهد و گاهی باعث می شود که فرد رفتار نامطلوبی از خود نشان دهد.

* از جمله اثرات مضر دیگر این ماده بی نظمی در دفع ادرار و همچنین اختلال و بی نظمی در فعالیت قلب است.

* مصرف پیوسته و زیاد کافئین موجب کندی واکنش ‌فرد می ‌شود.

در دوران سرماخوردگی از مصرف چای پررنگ، قهوه و یا ترکیبات حاوی

کافئین مانند نوشابه‌ های گازدار و غذاهای سرخ کردنی و همچنین

ترشی‌ جات پرهیز کنند، زیرا علائم سرماخوردگی را تشدید می ‌کند

* افرادی که نوشیدنی حاوی کافئین زیاد مصرف کرده بودند، یکباره احساس هوشیاری بیشتری داشتند اما پس از نیم ‌ساعت، به مراتب کندتر واکنش نشان می ‌د‌ادند.

* علاقه مندان به نوشیدن قهوه بهتر است به جای زیاده روی در خوردن قهوه در هنگام صبح چند دقیقه در بیرون از خانه قدم بزنند. چرا که مصرف این نوشیدنی ممکن است خطر ابتلا به افسردگی و ناامیدی را افزایش دهد.

* محققان در مطالعات پیشین دریافته ‌اند که آنتی اکسیدان‌ ها سبب کاهش التهاب و آسیب ‌های سلولی می‌ شوند. با این حال دکتر لوین تاکید کرد؛ افراد خاص مثل بیماران دیابتی، زنان باردار و افرادی که مشکل خواب دارند باید مصرف قهوه را به یک یا دو فنجان در روز محدود کنند.

* در دوران سرماخوردگی از مصرف چای پررنگ، قهوه و یا ترکیبات حاوی کافئین مانند نوشابه‌ های گازدار و غذاهای سرخ کردنی و همچنین ترشی‌ جات پرهیز کنند، زیرا علائم سرماخوردگی را تشدید می ‌کند.

قهوه

افزودن مواد کافئین دار به شیر، درست است؟

نسکافه، کاکائو، قهوه یا چای را به شیرتان اضافه نکنید، زیرا که این نوشیدنی ‌ها دارای اگزالات هستند و اگزالات با کلسیم ترکیب شده و مانع از جذب این ماده معدنی می‌ شود.

به همین دلیل است که متخصصان تغذیه می ‌گویند افزودن کاکائو به شیر صحیح نیست اما در واقع، باید گفت که صرفا اضافه کردن یک قاشق مرباخوری کاکائو به شیر که حدود 3 گرم می ‌شود، آن‌ قدر اگزالات ندارد که مانع جذب کامل کلسیم شود.

به همین دلیل، لازم است اولویت ‌ها را در نظر بگیرید. اگر کسی می ‌تواند شیر ساده را بنوشد، اولویت با مصرف آن است اما اگر فردی نمی ‌تواند شیر ساده را بخورد، افزودن مقدار کمی کاکائو، چای یا نسکافه برای بهتر کردن طعم شیر آن‌ قدر مشکلی ایجاد نخواهد کرد و در جذب کلسیم شیر تاثیر چندانی نخواهد گذاشت. اما برخی شیرکاکائوهای آماده، کاکائوی بسیار بالایی دارند و مصرف ‌شان به جای شیر توصیه نمی ‌شود زیرا بیشتر از آن که شیر طعم ‌دار شده باشد، نوعی نوشیدنی شیرین به حساب می ‌آید، در حالی که تهیه شیر کاکائو در خانه با مقدار کمی ‌کاکائو می‌ تواند مفید باشد.

نوشیدنی های کافئین دار را در چه زمانی مصرف کنیم؟

برای بهره مندی بیشتر از خواص سودمند قهوه در پیشگیری از ابتلا به دیابت، این نوشیدنی را ظهر، مصرف کنید.

تاثیر مصرف قهوه در ظهر در کاهش خطر ابتلا به دیابت به مراتب بیش از زمانی است که این نوشیدنی در ساعات دیگر روز مصرف شود. به عبارت ساده تر مصرف قهوه هنگام ناهار، خطر ابتلا به دیابت را حدود 33 درصد کاهش می دهد.

همچنین نتایج تحقیقات دیگر در برزیل نیز تایید می کند نوشیدن دست کم یک فنجان قهوه همراه با صرف نهار، احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را تا یک سوم کاهش می دهد.

قهوه

تاثیر کافئین بر پسران و دختران

کافئین موجود در قهوه، پسران را بیشتر از دختران به هیجان و جنب و جوش می ‌اندازد. به گزارش دیلی‌نیوز، کافئین روی پسرها تاثیر قوی‌ تری نسبت به دخترها دارد.

در این تحقیق مشخص شد که پسرها بعد از مصرف نوشیدنی حاوی کافئین مدت بسیار طولانی‌ تری نسبت به دخترها به انجام بازی ‌های رایانه ‌ای مشغول می‌ شوند.

فرآوری: مریم سجادپور

بخش تغذیه تبیان


منابع:

pharmc

سیمرغ

همشهری

سلامتیران

tici.info

مطالب مرتبط:

كافئین‌‌

قهوه

آیا مصرف كافئین برای كودكان مضر است؟

اثرات منفی کافئین بر خواب و تمرکز كودكان

اثر قهوه بر سلامت زنان

زیان‌های قهوه برای مادران باردار

کافئین جلوی ریزش مو را می‌گیرد

قهوه، آلزایمر را کم می کند

آیا نوشیدن قهوه مفید است؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.