تبیان، دستیار زندگی
شامگاه جمعه 22 بهمن آثار زنده‌یاد فرامرز پیلارام در خانه هنر مرور شدند و همزمان چراغ نمایشگاه نقاشی و كالیگرافی فرهاد پیلان جواهریان روشن شد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مروری بر آثار پیشگامی از مکتب سقاخانه

نمایش آثار فرهاد پیلان در خانه هنر
مروری بر آثار پیشگامی از مکتب سقاخانه

شامگاه جمعه 22 بهمن آثار زنده‌یاد فرامرز پیلارام در خانه هنر مرور شدند و همزمان چراغ نمایشگاه نقاشی و كالیگرافی فرهاد پیلان جواهریان روشن شد .در این روز خانه هنر ساعات شلوغی را پشت سرگذاشت. هنرمندان زیادی آمده بودند، اهالی هنرهای تجسمی، سینما، ادبیات و ... سفیران کشورهای خارجی، نمایندگانی از سازمان ملل و... .


هنرمند مکتب سقاخانه

در موزه‌گالری ملک، نمایشگاهی از  دوره‌های مختلف کاری فرامرز پیلارام هنرمند پیشگام نقاش و خوشنویس معاصر ایرانی که از پیشگامان مکتب سقاخانه در ایران به‌شمار می‌رود، به‌نمایش در آمده است. این نمایشگاه دربرگیرنده‌ی حدود 15 تابلوی نقاشی، خط و خط نقاشی از این هنرمند است كه صرفا برای نمایش به تماشا در ‌آمد.

پیلارام از پیشگامان نقاشی خط در ایران است که با کاربرد خط در نقاشی، به خطاطی نیز شکل نوینی داد.

تابلوهای رنگ و روغن پیلارام از جمله آن‌هایی که در موزه گالری خانه هنر به تماشا گذاشته شده است، با ساختاری محکم‌اند. خطوط حرکاتی آهنگین دارند که با تکرار یک حرف به وجود می‌آیند و  ادغام خطوط سیاه و ضخیم و سفید و نازک و ترکیب آنها با عنصر خط در آثار او نوعی وحدت به‌وجود می‌آورد. پیلارام پس از پایان دوران دبستان، به هنرستان هنرهای زیبای پسران رفت. همزمان با تحصیل، در اداره آمار عمومی مشغول به کار شد. 1340 از هنرستان دیپلم گرفت و سپس در دانشکده هنرهای تزیینی تهران به تحصیل پرداخت و در 1347 موفق به دریافت درجه فوق لیسانس در رشته معماری داخلی و نقاشی تزیینی شد. در سال 1349، برای فراگیری لیتوگرافی و انواع چاپ به فرانسه سفر کرد.

او از پیشگامان نقاشی خط در ایران است که با کاربرد خط در نقاشی، به خطاطی نیز شکل نوینی داد. در سال 1341 پیلارام و هنرمندانی دیگر مکتب سقاخانه را - که شیوه‌ای اصیل و بر پایه اعتقادات و نمادهای مذهبی و ایرانی بود - در نقاشی و مجسمه‌سازی بنیان نهادند.  او در سومین و چهارمین دو سالانه تهران ( 1343 ش ، 1345 ش ) شرکت کرد و برنده مدال شد. پس از آن کارهای او و دیگر هنرمندان مکتب سقاخانه به دوسالانه ونیز فرستاده شد و بسیار مورد توجه قرار گرفت . موزه هنرهای مدرن نیویورک هم یکی از آثار او و آثار چند تن دیگر از هنرمندان این مکتب را خریداری کرد.

پیلارام، سال 1353 با هنرمندانی چون مرتضی ممیز، مارکو گریگوریان، غلامحسین نامی و...، «گروه آزاد» را تشکیل داد. این گروه چهار سال فعالیت داشت و چندین نمایشگاه از آثار نقاشان ایرانی در شهرهای مختلف دنیا برپا کرد .

همزمان در دو گالری الهیه و پاسارگاد در مجموعه‌ آرت‌سنتر، 40 تابلو از فرهاد پیلان جواهریان به‌نمایش گذاشته شدند که در عمده‌ی آنها، تاثیرشان از زنده‌یاد پیلارام کتمان شدنی نیست.

در گذشت زنده‌یاد فرامرز پیلارام و اندوه و تاسف از این حادثه شروع واقعی زندگی هنری پیلان را تحقق بخشیده است.

خط نقاشی های پیلان

خط نقاشی‌های گرافیکی پیلان رنگی‌اند و در ابعادی بزرگ ارایه شده‌اند. رنگ‌ها درهم تنیده و روشن‌اند. در کارهای جدید، اما، مداد، جوهر و آکرلیک روی بوم‌های سفید نقش‌های سیاه و سفید مدارهایی شده‌اند که پیلان به آنها عنوان مجموعه‌ی "انوار" داده است. تشدید‌هایی که بر کلمه‌ی الله تاکید دارند. مجموعه‌ی انوار در این نمایشگاه 8 تابلو را شامل شده است که قصد دارد تعدادشان را به 14 تابلو رسانده و در نهایت بعدسازی‌شان کند. ساخت تندیس خطاطی با مواد فایبر گلاس، از جمله فعالیت‌های او در عرصه‌ی هنرهای تجسمی به‌شمار می‌رود.

پیلان خواهر زاده‌ پیلارام است. او از 5 سالگی زیر نظر دایی خود در آتلیه استاد فرامرز پیلارام طراحی، نقاشی و دیگر زوایای هنر تجسمی و تزیینی را فرا گرفته و تجربه کسب کرده است. می‌گوید در گذشت زنده‌یاد فرامرز پیلارام و اندوه و تاسف از این حادثه شروع واقعی زندگی هنری او را تحقق بخشیده است.

پیلان در آلمان زندگی می‌کند و در کارنامه‌اش برگزاری نمایشگاه‌هایی در ایران، آلمان و سوییس ثبت شده است. او علاوه بر نقاشی، مجسمه هم می‌سازد.ساخت سه مجسمه سر فلزی به ابعاد 3 متر با عنوان (خانواده) در محوطه آزاد شهرداری شهر استراسبورگ فرانسه از آثار اوست.

این نمایشگاه‌ها تا سوم اسفندماه جاری از ساعت 11 تا 21  در مجموعه موزه گالری خانه هنر واقع در خیابان شریعتی نبش پل صدر شماره 1716 برپاست.

بخشی از عواید فروش این آثار به برنامه جهانی غذا اختصاص دارد. برنامه جهانی غذا سازمان ملل متحد حامی فرهنگی این مجموعه است.


بخش هنری تبیان