تبیان، دستیار زندگی
این اثر با توجه به نیازهای كنونی بشر امروز، فرهنگ زندگی در جوامع جدید را بر اساس روایات بازآموزی می‌كند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دومین جلد مفاتیح‌الجنان

مفاتیح‌الجنان

بیش از 70 درصد کتاب «مفاتیح‌الحیات» یا «دومین جلد مفاتیح‌الجنان» که نگارش آن توسط آیت الله جوادی آملی انجام گرفته است، تدوین شده و پس از اتمام منتشر خواهد شد.

مدیر پروژه تدوین این اثر، با اعلام این خبر افزود: این اثر با توجه به نیازهای كنونی بشر امروز، فرهنگ زندگی در جوامع جدید را بر اساس روایات بازآموزی می‌كند.

كتاب «مفاتیح‌الحیات» یا «دومین جلد مفاتیح‌الجنان» از تالیف بیش از 70 درصد این اثر توسط آیت‌الله جوادی آملی خبر داد و اظهار داشت: این اثر با توجه به نیازهای كنونی بشر امروز، فرهنگ زندگی در جوامع جدید را بر اساس روایات بازآموزی می‌كند.

حجت‌الاسلام مقدسی در ایبنا، ادامه داد: «مفاتیح‌الجنان» بخش‌هایی از نیاز انسان در زمینه بندگی، طاعت و عبادت خداوند را كه در شمار نیازهای معنوی‌اند، در قالب بیان عباداتی مانند نماز، دعا و مناجات عنوان می‌كند،‌ اما برخی دیگر از نیازها نیز وجود دارند كه انسان در زندگی اجتماعی و در تعامل با دیگران با آنها رو‌به‌روست. این نیازها در تعاملات انسانی، ارتباط انسان با سایر موجودات، طبیعت و نحوه معیشت و زندگی فردی او متجلی می‌شوند.

برخی از نیازها وجود دارند كه انسان در زندگی اجتماعی و در تعامل با دیگران با آنها رو‌به‌روست. این نیازها در تعاملات انسانی، ارتباط انسان با سایر موجودات، طبیعت و نحوه معیشت و زندگی فردی او متجلی می‌شوند

وی ادامه داد: كتابی كه اكنون آیت‌الله جوادی آملی در حال نگارش آن است، به این دسته از نیازهای انسانی توجه دارد و می‌كوشد با استناد به روایات گوناگون، اعمال انسان را در زندگی اجتماعی شرح دهد و راهنمایی برای انواع تعاملات وی باشد.

حجت‌الاسلام مقدسی با اشاره به خلاء موجود در حوزه كتاب‌هایی كه زندگی شهروندی و معیشت در دنیای كنونی را با استناد به روایات و سخنان بزرگان دین عنوان كنند، این موضوع را یكی از انگیزه‌های تالیف این كتاب از سوی این مرجع تقلید شیعی برشمرد و توضیح داد: چنانچه چنین اثری برگرفته از آموزه‌های دین در اختیار مردم قرار گیرد تا آنها به لحاظ اعتقادی و مبانی دینی به این دسته از وظایف خود آشنا شوند و به آن عمل كنند، بسیاری از مشكلات اجتماعی در حوزه‌های رفتاری از میان خواهد رفت.

وی یادآور شد: به عنوان نمونه، روزها و مناسبت‌های فراوانی در سال داریم كه از جمله می‌توان به روز طبیعت اشاره كرد. بنابراین این سوال ایجاد می‌شود كه آیا از نگاه آموزه‌های دینی، در این روز و برای استفاده از طبیعت، مردم وظیفه‌ای در قبال نگهداری و حفظ محیط و منابع طبیعی دارند؟ به یقین دین در این زمینه نیز توصیه‌ها و راه‌كارهایی را برای مردم جامعه عنوان می‌كند.

مطالعه این كتاب این انگیزش معنوی را در افراد جامعه ایجاد می‌كند كه با استفاده از روایات می‌توانند بخشی از رفتارهای اجتماعی و تعاملات خود را سامان بخشند

وی با اشاره به ضرورت گردآوری و استخراج این نكات از میان منابع دینی و تاثیر آنها در حل بخشی مشكلات و معضلات اجتماعی، گفت: چنانچه مردم و اقشار گوناگون جامعه بدانند كه اگر خاری را از سر راه دیگران بردارند، یك فضا آلوده را پاكسازی و سالم كنند و... علاوه بر فواید اجتماعی آن، از نظر معنوی و در نزد خداوند چه جایگاهی خواهند یافت، اهتمام بیشتری به این امور می‌یابند. مطالعه این كتاب این انگیزش معنوی را در افراد جامعه ایجاد می‌كند كه با استفاده از روایات می‌توانند بخشی از رفتارهای اجتماعی و تعاملات خود را سامان بخشند.

مدیر پروژه تدوین كتاب «مفاتیح‌الحیات» با تاكید بر این كه این اثر آیت‌الله جوادی آملی همان نقش كتاب «مفاتیح الجنان» را در امور اجتماعی مردم بازی می‌كند، گفت: این كتاب در چهار بخش اصلی توصیه‌هایی را از زبان دین و در حوزه مسایل اجتماعی زندگی شهرنشینی دربر می‌گیرد. «نوع ارتباط انسان‌ها با یكدیگر» اعم از مسلمان و غیر مسلمان، نخستین بخش «مفاتیح الحیات» را شكل می‌دهد و نوع برخورد «انسان با طبیعت و استفاده از منابع طبیعی» دومین بخش این كتاب به شمار می‌آید.

وی یادآور شد: این استاد عرفان و فلسفه در سومین بخش اثرش «تعامل انسان با حیوانات» را مد نظر قرار داده و با اشاره به حقوق حیوانات، دستورالعمل‌هایی را عنوان می‌كند. همچنین «وظایفی كه انسان در زندگی فردی خود دارد» اعم از نحوه معیشت، كار و تلاش، تحصیل علم و ... بخش نهایی این كتاب را تشكیل می‌دهد.

با وجود وظایفی كه دولت و نهادهای مرتبط دارند، علاوه بر زمان‌های عادی، در برخی از روزهای خاص و تجمعات مردمی در مكان‌هایی مانند زیارتگاه‌ها، مردم در نگهداری از محیط و حفظ آنچه خداوند در اختیار ما قرار داده، ممكن است غفلت‌هایی داشته باشند

حجت‌الاسلام مقدسی نحوه برخورد و رفتارهای اجتماعی افراد جامعه نظیر زمان حضور در زیارت‌گاه‌ها، تجمعات گوناگون اجتماعی، دینی، مذهبی، حضور مردم در خیابان‌ها و... را از جمله انگیزه‌های تالیف این نوشتار برای بازسازی روابط و تعاملات زندگی در شهر خواند و یادآور شد: دومین جلد مفاتیح‌الجنان، فرهنگ زندگی در جوامع جدید را بر اساس روایات بازآموزی می‌كند.

وی درباره نوع نگاهی كه این كتاب به زندگی و وظایف افراد جامعه دارد، اظهار داشت: با وجود وظایفی كه دولت و نهادهای مرتبط دارند، علاوه بر زمان‌های عادی، در برخی از روزهای خاص و تجمعات مردمی در مكان‌هایی مانند زیارتگاه‌ها، مردم در نگهداری از محیط و حفظ آنچه خداوند در اختیار ما قرار داده، ممكن است غفلت‌هایی داشته باشند، بنابراین این كتاب با یادآوری وظایف افراد جامعه و حقوق دیگران، می‌كوشد تعاملات اجتماعی را بر مبنای آموزه‌های دینی تنظیم كند.

پژوهشگر حوزه دین با توجه به این كه نگارش به‌كار گرفته شده در این كتاب تخصصی نیست و با متنی استوار و متین به رشته تحریر در آمده است، مخاطبان آن را عامه افراد جامعه برشمرد و گفت: این كتاب با توجه به ذكر تمامی منابع در پانوشت اثر، می‌تواند زمینه تالیفات و پژوهش‌های آتی را فراهم كند.

اكنون آیت‌الله جوادی آملی تالیف حدود 70 درصد متن این كتاب را انجام داده‌ است و پیش‌بینی می‌شود این كتاب تا نیمه نخست سال 90 از سوی موسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی اسراء منتشر و روانه بازار نشر شود.

 

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان