تبیان، دستیار زندگی
داستانى الان یادم افتاد، دریغ است كه آن را نگویم ، یكى دو باز دیگر هم یادم هست كه در سخنرانیها گفته ام ؛ مربوط به مرحوم آیه الله بروجردى (اعلى الله مقامه ) است . قبل از اینكه ایشان به قم بیایند، من از نزدیك خدمت ایشان ارادت داشتم . بروجرد رفته بودم و در آ
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

درسی از آیت الله بروجردى

آیت الله العظمی بروجردی

استاد مطهری در کتاب گرانسنگ آزادی معنوی یا یادی از استاد خویش و مرجع کبیر تقلید زمان، آیت الله العظمی بروجردی چنین می گوید:

داستانى الان یادم افتاد، دریغ است كه آن را نگویم ، یكى دو باز دیگر هم یادم هست كه در سخنرانیها گفته ام ؛ مربوط به مرحوم آیه الله بروجردى (اعلى الله مقامه ) است . قبل از اینكه ایشان به قم بیایند، من از نزدیك خدمت ایشان ارادت داشتم . بروجرد رفته بودم و در آنجا خدمتشان رسیده بودم . مردى بود در حقیقت با تقوا و به راستى موحد. نگویید هر كس مرجع تقلید شد، البته موحد هست . توحید هم مراتب دارد. بله ، اگر به مقیاس ما و شما حساب كنیم ، مراجع تقلید درجات خیلى بالاتر از توحید من و شما را دارند ولى وقتى كه من مى گویم موحد، یك درجه خیلى عالى را مى گویم او كسى بود كه اساسا توحید را در زندگى خودش لمس مى كرد، یك اتكا و اعتماد عجیبى به دستگیری هاى خدا داشت.

سال اولى بود كه ایشان به قم آمده بودند، تصمیم گرفته بودند بروند به مشهد. مثل اینكه نذر گونه اى داشته اند. در آن وقت كه بیمار شده بودند، آن بیمارى معروف كه احتیاج به جراحى پیدا كرده بودند و ایشان را به بروجرد به تهران آوردند و عمل كردند و بعد به درخواست علماى قم به قم رفتند.

در دلشان نذر كرده بودند كه اگر خداوند به ایشان شفا عنایت بفرماید بروند زیارت حضرت رضا علیه السلام بعد از شش ماه كه در قم ماندند و تابستان پیش آمد، تصمیم گرفتند بروند به مشهد؛ یك روز در جلسه دوستان و به اصطلاح اصحابشان طرح مى كنند كه من مى خواهم به مشهد بروم . هر كس همراه من مى آید اعلام كند، اصحابشان عرض مى كنند: بسیار خوب به شما عرض‍ مى كنیم یكى از اصحاب خاصشان كه هم اینک یكى از مراجع تقلید است براى من نقل كرد كه ما دور هم نشستیم ، كنكاش كردیم ، فكر كردیم كه مصلحت نیست آقا بروند مشهد چرا؟ چون آقا را ما مى شناختیم ولى در آن زمان هنوز مردم تهران ایشان را نمى شناختند، مردم خراسان نمى شناختند و به طور كلى مردم ایران نمى شناختند.

بنابراین تجلیلى كه شایسته مقام این مرد بزرگ است نمى شود بگذارید ایشان یكى دو سال دیگر بماند، براى نذرشان هم كسى صیغه نخوانده اند كه نذر شرعى باشد. در دلشان این نیت را كرده اند، بعد كه معروف شدند و مردم ایران ایشان را شناختند با تجلیلى كه شایسته شان هست بروند. تصمیم گرفتیم كه اگر دوباره فرمودند، ایشان را منصرف كنیم بعد از چند روز باز در جلسه گفته اند: از آقایان كى همراه من می آیند؟ هر كدام از دوستانشان حرفى زندند و بهانه اى تراشیدند. یكى گفت : اى آقا! شما تازه از بیمارى برخاسته اید آن وقت فقط اتومبیل بود و هواپیما نبود ناراحت مى شوید، ممكن است بخیه ها باز شود، دیگرى چیز دیگرى گفت ، ولى از زبان یكى از رفقا درز كرد كه چرا شما نباید به مشهد بروید. جمله اى گفت كه آقا درك كرد اینها را مى گویند به مشهد نروند، به خاطر این است كه مى گوییم هنوز مردم ایران شما را نمى شناسند و تجلیلى كه شایسته شماست به عمل نمى آید، آن آقا براى من نقل كرد: آقا تا این جمله را شنید تكانى خورد آن وقت ایشان هفتاد سالشان بود گفت: هفتاد سال از خدا عمر گرفتم و خداوند در این مدت تفضلاتى بر من كرده است و هیچ یك از این تفضلات، تدبیر نبوده است همه تقدیر بوده است ، فكر من همیشه این بوده كه ببینم وظیفه ام در راه خدا چیست؟ هیچ وقت فكر نكرده ام كه من در راهى كه مى روم ترقى مى كنم یا تنزل ، شخصیت پیدا مى كنم یا پیدا نمى كنم فكرم همیشه این بوده كه وظیفه خودم را انجام بدهم . هر چه پیش آید، تقدیر الهى است زشت است در هفتاد سالگى خودم براى خودم تدبیر كنم ، وقتى كه خدایى دارم وقتی كه عنایت حق را دارم وقتى كه خودم را به صورت یك بنده و یك فرد مى بینم خدا هم مرا فراموش نمى كند؛ خیر مى روم . و دیدم كه این مرد از روزى كه فوت كرد روز به روز خداوند بر عزت او افزود آیا آیت الله بروجردى نعوذ بالله با خدا قوم و خویشى داشت كه مورد تفضل و یا عنایت حق باشد؟ امدادهاى الهى به افراد به اجتماعات و به بشریت حسابى دارد.

پیغمبر اكرم(ص) در باره مهدى موعود(عج) فرمود: یبعث فى امتى على اختلاف من الناس و زلازل یرضى عنه ساكن السماء و ساكن الارض و یقسم المال صحاحا قالوا: و ما صحاحا یا رسول الله قال : یقسم بینهم بالسویة 1 خدا هرگز دنیا را بى صاحب نگذاشته است و بى صاحب نخواهد گذاشت ، آن وقتى كه كار دنیا مى كشد به آنجا كه واقعا بشریت در خطر است ، خدا بشریت را بوسیله یك بشر نجات مى دهد.2

تنظیم: جهرمی زاده_ گروه دین و اندیشه تبیان


1.منتخب الاثر، ف ب 1، ح 14.

2.آزادی معنوی، شهید مطهری

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.