سهم سلامت از برنامههای مدرسه
آیا تا به حال به رفتار نشستن وراه رفتن همکاران خود توجه کردهاید؟ دانشآموزانتان در مقابل شما چگونه میایستند؟ آیا هنگام کار کردن با رایانه، احساس نمیکنید سرتان به جلو تمایل پیدا کرده است؟ آیا تا به حال با دانشآموزانی که پشت گرد یا گودی کمر زیادی دارند، روبهرو شدهاید؟ از نحوهی صحیح حمل کیف چه اطلاعاتی دارید؟
آیا علایم و عوارض ناشی از نابهنجاریهای وضعیتی را میدانید و... یکی از شاخصهای مهم توسعهیافتگی کشورها، سطح سلامت و تندرستی افراد جامعه است. آیندهی هر جامعه بر پویایی و سلامت روانی و جسمانی نوجوانان و جوانان آن جامعه میتنی است؛ به همین سبب، وجود افراد سالم و توانمند، بزرگترین سرمایهی ملی یک جامعه محسوب میشود.
با آنکه زندگی ماشینی امروز پیشرفتهای صنعتی و فنآورانه و رفاه بسیاری برای انسان بهارمغان آورده و منشأ خدمات ارزندهای به انسانها شده، عوارض متعددی را نیز در پی داشته است. از اساسیترین عوارض آن میتوان به جایگزینی ماشین با نیروی عضلانی اشاره کرد که زمینهساز فقر حرکتی، بیتحرکی و چاقی است. علاوه بر این عوامل، الگوهای غلط نشستن، ایستادن، راه رفتن و حمل اشیا، استفاده از پوشاک نامناسب (کفش)، بیماریها، وراثت، وضعیتهای شغلی، فرهنگ و ویژگیهای آنتروپومتری نیز باعث ضعف و اختلال در رشد میشوند.
اختلال و ضعف در رشد، سبب ایجاد نابهنجاریهای بدنی میشود و شخص وضعیت مطلوب خود را از دست میدهد. این ضعفها، ضعفهای اندامهای دیگر بدن مانند دستگاه گردش خون و تنفس را در پی دارد. از طرف دیگر، نابهنجاریهای وضعیتی و اسکلتی بر سلامت روانی افراد اثر میگذارند و باعث کاهش اعتمادبهنفس و ایجاد افسردگی میشوند. امروزه در کشورهای پیشرفتهی جهان، برای شناساندن وضعیت بدنی صحیح به مردم، برنامهریزیهای جامع و دقیقی صورت گرفته است؛ بهطوری که صاحبان صنایع و سازندگان وسایل مورد نیاز مردم، (مانند میز، صندلی، مبلمان و پوشاک)، یکی از وجوه برتری خود از رعایت استانداردهای علمی در زمینهی وضعیت بدنی میدانند.
با توجه به اهمیت سلامت روانی و جسمانی دانشآموزان در برنامههای آموزش برای همه EFA1 ، اهداف توسعهی هزاره و تأکید برای فرصتهای سلامتجویانه در سطح بینالمللی از سوی نهادهایی چون سازمان بهداشت جهانی WHO2 و یونسکو و بالاتر از همه، تأکید دین مبین اسلام بر بهداشت و سلامت، گنجاندن موضوع سلامت در برنامه های مدرسه باید به یکی از عناصر ثابت و فراگیر تبدیل شود.
فرض به آن است که اولیای هر مدرسه، بر اساس تحلیلی که از وضعیت جاری بهعمل میآورند، باید برنامهی عملی را تدوین کنند. اولیای هر مدرسه، با توجه به وضعیت خاص آن مدرسه ازنظر قومی، جنسیتی و موقعیت جغرافیایی، دانشآموزان و کارکنان آموزشی و غیر آموزشی، فرهنگ حاکم بر ارتباط خانه و مدرسه و عملکرد تحصیلی-تربیتی دانشآموزان، باید برنامههای خاصی داشته باشند. به این سبب، در نظر داریم شما را با انواع نابهنجاریهایوضعیتی، که در ساختار قامت افراد ایجاد میشود، و راههای پیشگیری از آنها آشنا کنیم تا شما هم در هر لحظه از زندگی، ناگزیر به تفکر باشید که چگونه راه بروید، بایستید، بنشینید و حرکت و فعالیت داشته باشید. گنجاندن موضوع سلامت در برنامههای مدرسه هم از برنامههای اولویتداری است که باید به موازات این مسئله پیشبرود.
با توجه به افزایش روزافزون نابهنجاریهایوضعیتی مانند سر رو به جلو، پشت گرد، کمر گود، پشت کج، شانههای نامتقارن، زانوی ضربدری، زانوی پرانتزی، انگشت شست کج و... در میان دانشآموزان دورههای متفاوت تحصیلی، مدیران مدارس میتوانند با فعالیتهایی از قبیل تشکیل جلسههای آموزش خانواده و اطلاعرسانی از طریق بروشور و یا فعالیتهای دیگر، برای افزایش سطح کیفی ساعت درس تربیت بدنی و در نهایت، افزایش سطح سلامت جامعه گامهای مهمی بردارند.
منبع:
رشد مدیریت مدرسه، دوره ی هشتم، مهر 88، شماره 1
دکتر افسانه سنه
..........................................................................................
1.Educationfor All
2.World Health Organization