تبیان، دستیار زندگی
با اینكه اكثر همسران رسول خدا صلى الله علیه وآله زنانى سالمند، یتیم دار، بیوه و داراى اخلاق متفاوت بودند اما همان گونه كه قرآن سفارش كرده است: «عاشروهنّ بالمعروف»(1)، معاشرت پیامبر صلى الله علیه وآله با آنان به نیكى و خوبى بود و گاه و بیگاه كه بعضى از آنا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

درسی از همسردارى پیامبر

پیامبر اکرم

با اینكه اكثر همسران رسول خدا صلى الله علیه وآله زنانى سالمند، یتیم دار، بیوه و داراى اخلاق متفاوت بودند اما همان گونه كه قرآن سفارش كرده است: «عاشروهنّ بالمعروف»(1)، معاشرت پیامبر صلى الله علیه وآله با آنان به نیكى و خوبى بود و گاه و بیگاه كه بعضى از آنان بد رفتارى مى‏كردند و حتى اصحاب پیامبر صلى الله علیه وآله از رفتار آنان ناراحت شده، مى‏گفتند: یا رسول‏اللّه‏صلى الله علیه وآله! او را رها كنید، پیامبر صلى الله علیه وآله مى‏فرمود: ناراحتى و بدرفتارى زنان را باید در كنار نقاط مثبت و كمالات آنان حساب كرد و نباید انسان به خاطر ناراحتى همسر خود را رها كند.

پیامبرصلى الله علیه وآله به خاطر وفادارى به همسرش خدیجه حتى بعد از مرگ او به زنانى كه با خدیجه دوست بودند احترام خاصى مى‏گذاشت و مى‏فرمود: من نسبت به خانواده‏ام از همه بهتر رفتار مى‏كنم.(2)

آن حضرت با همسرانش چنان به عدالت رفتار مى‏كرد كه حتى در ایامى كه بیماریش شدّت گرفته بود، بستر او را هر شبى در اتاق یكى از آنان قرار مى‏دادند.

عایشه مى‏گوید: گاه و بى گاه پیامبر خدیجه را به خوبى یاد مى‏كرد. به او مى‏گفتم: خدا بهتر از او را به تو داده است، او پیر زنى بیش نبود. پیامبر مى‏فرمود: به خدا سوگند چنین نیست. هیچ كس خدیجه نمى‏شود، وقتى كه همه كافر بودند او به تنهایى به من ایمان آورد و مرا یارى كرد. نسل من از خدیجه است.

گاهى پیامبر گوسفندى ذبح مى‏كرد و گوشت آن را براى دوستان خدیجه مى‏فرستاد و اینگونه یادش را گرامى مى‏داشت.

خدیجه زنى بود كه خود پیشنهاد ازدواج با پیامبر را داد و سنگینى مهریه را از دوش پیامبر برداشت و به سایر خواستگاران خود جواب رد داد.

ناگفته پیداست كه همه همسران پیامبر در یك سطح نبودند. زیرا خداوند به بعضى از آنان مى‏گوید: از گناه خود توبه كنید كه به نفع شماست: «ان تتوبا» پس معلوم مى‏شود بعضى از آنها لغزش‏هایى داشتند، چنانكه در جاى دیگر مى‏فرماید: خداوند براى خوبان از شما اجر بزرگ قرار داده است: «اعدّ للمحسنات منكنّ اجراً عظیما» پس تمام زنان آن حضرت نیكوكار نبودند.

_____________

1) سوره نساء، آیه 19.

2) وسائل‏الشیعه، ج‏14، ص‏122.