تبیان، دستیار زندگی
زندگی ماشینی، کم‌ تحرکی، زیاد خوردن و کم ورزش کردن همگی از عواملی هستند که خیلی از امروزی ‌ها را با معضل چاقی، دست...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با خوردن دارو لاغر نمی شوید!

کاربردها، عوارض و موارد منع مصرف داروهای لاغری

داروهای لاغری

زندگی ماشینی ، کم‌ تحرکی ، زیاد خوردن و کم ورزش کردن همگی از عواملی هستند که خیلی از امروزی ‌ها را با معضل چاقی، دست به گریبان کرده ‌است. وقتی سر و کله چاقی پیدا می ‌شود، خیلی‌ ها که نمی‌ توانند با این وضعیت خودشان کنار بیایند، به رژیم‌ های عجیب و غریب و ورزش ‌های سفت و سخت رو می ‌آورند. البته راه دیگری هم هست که این روزها بعضی از چاق ‌ها زیاد سراغش می ‌روند: مصرف قرص‌‌ ها و کپسول‌ های لاغری و سایر محصولاتی که ادعا می ‌کنند خیلی آسان، شما را به آرزوی تان می ‌رسانند و وزن‌تان را متعادل می‌ کنند.

مصرف خودسرانه انواع قرص ‌ها، پودرها و کپسول‌ های لاغری مدتی است که در میان افرادی که قصد دارند حتی دو کیلوگرم هم وزن کم کنند، رایج شده است. استفاده از این محصولات در حالی رو به افزایش است که بسیاری از مردم از عواقب و عوارض مصرف خودسرانه این محصولات آگاه نیستند. اگر شما هم به توصیه دوستان و آشنایان و همسایگان ‌تان سراغ این محصولات لاغری رفته ‌اید، بد نیست با ما همراه شوید و اطلاعات‌ خودتان را درباره این محصولات افزایش دهید.

در داروخانه‌ ها چه خبر است؟

برای این که بهتر بتوانم اطلاعاتی در مورد پرطرفدارترین داروهای لاغری به دست بیاورم، سری به چند داروخانه در شمال‌ شرق و شرق تهران زدم و با پزشکان داروساز آن ها در مورد این محصولات صحبت کردم. همه آن ها بر این باور بودند که "ونوستات"، "تینویید"، "زنیکال" و "کارویل" از پرطرفدارترین داروهای لاغری هستند که خیلی‌ ها بدون نسخه برای تهیه آن ها به داروخانه‌ ها مراجعه می ‌کنند.

دکتر مصطفی نوربخش، داروساز، می ‌گوید: "مردم باید خیلی مراقب باشند چون انواع چینی و نامرغوب این محصولات در بازار زیاد است. ضمنا اگر کسی می‌ خواهد این محصولات را تهیه کند، حتما قبل از آن باید با یک پزشک متخصص مشورت نماید و صرفا با پیشنهاد یک دوست یا همکار اقدام به مصرف آن نکند."

محصولات لاغری به دو دسته شیمیایی و گیاهی تقسیم می ‌شوند و نحوه عملکردشان دفع چربی از بدن است و وقتی چربی بدن دفع می ‌شود، در نتیجه ویتامین ‌های محلول در چربی (مانند ویتامین ‌های A ، D و E) هم از بدن دفع می‌ شوند و بدن با کمبود ویتامین و املاح مواجه می ‌گردد. گفته می ‌شود که محصولات گیاهی مانند "کارویل"، "دایت ‌فورمولا" یا "اسلیم ‌کوئیک" هر چند بی‌ عارضه نیستند، اما کم‌ عارضه‌ تر از انواع داروهای شیمیایی مشابه هستند. دکتر نوربخش می ‌گوید: "ممکن است چاقی برخی افراد در اثر تجمع پروتئین در بدن شان باشد و اگر آن ها بدون سنجش چربی بدن ‌شان توسط یک پزشک متخصص، اقدام به تهیه و مصرف محصولات چربی ‌سوز کنند، حتما دچار ریزش مو ، ناراحتی ‌های پوستی و حتی عصبی می ‌شوند."

پودرهای لاغری

یکی از محصولات پرطرفدار لاغری، پودرهای فیبردار موسوم به "فایبر کلیر" است. می ‌گویند مصرف روزانه دو تا سه لیوان از محلول این پودر با آب، سبب حجیم شدن معده و در نتیجه کاهش اشتهای افراد می‌ گردد و چون فیبر خاصیت ملین بودن را هم داراست، حجم مدفوع را افزایش داده و در نتیجه آب بدن‌ را کاهش می ‌دهد و احساس کاذب لاغر شدن به مصرف ‌کننده دست می‌ دهد، اما در صورت مصرف طولانی‌ مدت این پودرها، سیستم گوارشی بدن دچار اختلال می ‌گردد. به نظر می ‌رسد که همچنان رژیم‌ لاغری مناسب در کنار ورزش، بهترین راهکار مبارزه با چاقی است و اگر استفاده از این قبیل محصولات لاغری هم کمک‌ کننده باشد، صرفا باید تحت نظر پزشک صورت گیرد تا از عوارض احتمالی آن جلوگیری به عمل آید.

قرص های لاغری

قرص‌های لاغری

قرص‌های لاغری تحت عناوین مختلفی در داروخانه ‌ها موجود است و اطلاعات زیر به شما کمک می‌ کند ساختار این قرص‌ها را بهتر بشناسید:

معنی و مفهوم: قرص لاغری، دارویی است که در صورت مصرف صحیح، می ‌تواند به درمان بعضی از انواع چاقی کمک کند و در صورت استفاده نادرست منجر به بروز اعتیاد دارویی و ابتلا به عوارض جانبی خواهد شد.

عملکرد: عملکرد قرص ‌های لاغری متفاوت است. برخی از آن ها با حجیم کردن معده سبب کاهش اشتهای افراد به خوردن غذا می ‌شوند و برخی دیگر چربی ‌سوز هستند. البته هر دو گروه در صورت مصرف طولانی‌ مدت با عوارض جانبی همراه خواهند بود.

انواع: قرص‌های لاغری انواع گوناگونی دارند، اما آن هایی که توسط پزشک و معمولا برای مدت معینی تجویز می ‌شوند، قابل اعتماد تر هستند. توجه داشته باشید که آن ها را دقیقا طبق دستور پزشک ‌تان مصرف نمایید. اگر شما از آن هایی هستید که بدون تجویز پزشک اقدام به تهیه داروهای لاغری می ‌کنید، بهتر است انواع گیاهی را انتخاب کنید که کم‌عارضه‌ تر هستند.

عوارض: این داروها در صورت مصرف طولانی ‌مدت و نادرست سبب اعتیاد دارویی می ‌شوند و از نظر سایر عوارض دارویی نیز باید گفت که بسته به نوع دارویی که انتخاب می ‌کنید، مشکلی در کمین شما خواهد بود. به هر حال، هیچ ‌کدام از این محصولات، بی‌ عارضه نیستند و از افزایش قند و فشار خون گرفته تا ریزش مو ، تپش قلب ، اسهال و حساسیت پوستی را باید جزو عوارض این داروها در نظر گرفت.

هشدار: اگر قصد استفاده از داروهای لاغری را دارید، حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید و در مورد داروهایی که در حال مصرف آنها هستید، با وی صحبت نمایید، زیرا این محصولات ممکن است اثر داروهای مصرفی شما را از بین ببرند.

تحت نظر پزشک، فقط در حالتی می ‌توانید از این داروها استفاده کنید که:

- از سلامت کامل برخوردار باشید.

BMI یا نمایه توده بدنی ‌شما بالای 30 (چاقی درجه 2) باشد.

باردار نباشید.

مشکلات گوارشی نیز نداشته باشید.

معتاد نشوید!

استفاده نادرست از محصولات لاغری ممکن است سبب اعتیاد دارویی شود. برای مبارزه با این وابستگی، 5 راه‌ زیر به شما پیشنهاد می ‌شود:

1- هرگز داروی لاغری را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. بهترین راه مبارزه با اعتیاد به داروهای لاغری، عدم مصرف خودسرانه است. مطالعات نشان داده که مصرف محصولات لاغری معمولا زیانبار است و پزشکان، بهترین راه کاهش وزن را تغذیه مناسب و ورزش می ‌دانند.

2- برچسب این محصولات را به دقت بخوانید و دقیقا طبق دستور عمل کنید و هرگز دارو را بیشتر از میزان توصیه شده مصرف نکنید.

3- از مصرف طولانی‌ مدت محصولات بپرهیزید.

4- اگر داروهای دیگری نیز مصرف می‌ کنید، به پزشک ‌تان بگویید تا با این داروها تداخل نکند.

5- اگر اعتیاد دارویی پیدا کردید، حتما با یک مشاور یا روان ‌شناس در این مورد مشورت کنید.

ندا احمدلو

*مطالب مرتبط:

كاهش وزن به وسیله قرص های لاغری

استفاده نابجا از داروهای لاغری و عوارض جانبی آنها

نسل جدید قرص‌های لاغری

كمربند لاغری تاثیری در کاهش وزن ندارد

دستگاه های لرزاننده اندام موثرند؟

آشنایی با داروهای ضد چاقی

آیا سرکه سیب واقعاً لاغر می کند؟

هشدار به چاق ها درباره قرص و کپسول افکتور (Effector)

قرص های چربی سوز چگونه باعث کاهش وزن می شوند؟

بخش تغذیه و سلامت تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.